Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristerssons uppmaning till alliansen: Ha is i magen

Alliansens partiledare samlas till ett möte under onsdagen för att lösa konflikten.
Foto: OLLE SPORRONG
Annie Lööf och Ebba Busch Thor har olika åsikter kring hur SD ska hanteras.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Moderaternas riksdagsgrupp samlades sent på onsdagseftermiddagen för att bland annat diskutera regeringsbildningen.

På väg in till mötet riktade Ulf Kristersson en uppmaning till sina partiledarkollegor i alliansen:

– Ha lite is i magen nu!

En halvtimme senare var mötet över – utan att de interna kritikerna fått chansen att yttra sig. 

Moderaternas riksdagsgrupp satt sent på onsdagseftermiddagen i möte i förstakammarsalen i riksdagen. På väg in till mötet stannade statsministerkandidaten Ulf Kristersson för att svara på frågor:

– Alliansen är enig om att vi vill bilda en alliansregering. Det har vi varit eniga om hela tiden.

Löfven först ut i torsdagens talmansrunda

Under torsdagen kommer talman Andreas Norlén att enskilt möta företrädare för de åtta riksdagspartierna för samtal kring regeringsbildningen.

Han möter partierna i storleksordning:

10.00: Socialdemokraterna

10.50: Moderaterna

11.40: Sverigedemokraterna

13.15: Centerpartiet

14.05: Vänsterpartiet

14.55: Kristdemokraterna

15.45: Liberalerna

16.35: Miljöpartiet

På en direkt fråga om hur han ser på den spricka som uppstod på tisdagen mellan Ebba Busch Thor och Jan Björklund i synen på SD - och de hårda ord som fälldes - svarade Kristersson:

– Det sägs så mycket just nu och allting tolkas. Jag tycker – ha lite is i magen nu. Talmansrundorna har inte börjat, de börjar i morgon. Så lite is i magen. Ta  det lugnt. Inte nerver utanpå kroppen.

Hur ser planen ut nu då inför morgondagens talmansrunda?

– Nu är det ju verkligen talmannen som har befälet över situationen. Så jag kommer gå till talmannen och berätta hur jag ser på det parlamentariska läget, och sen vill han rimligen veta saker av mig men det får jag säkert chansen att berätta om i morgon, säger Kristersson.

Strax före klockan 17 avslutades gruppmötet. 

– Det var lugnt. Man tog bara de preliminära utskottsplaceringarna. Mötet gick på en halvtimme, berättar en M-riksdagsledamot för Expressen.

Partiledningens interna kritiker hann därför inte yttra sig. 

En motivering till det korta mötet var att de flesta ledamöterna ville resa hem till sina respektive bostadsorter, enligt vad Expressen erfar. 

– Det blev inte mycket samtal, säger en uppgiftslämnare i den moderata riksdagsgruppen. 

Sverigedemokraterna nämndes överhuvudtaget inte på gårdagens gruppmöte. 

Allianssegern såg ut som en framgång

Alliansens seger i statsministeromröstningen på tisdagen såg till en början ut som en framgång. Tillsammans med SD tvingade alliansen Stefan Löfven att avgå och till en början såg det ut att vara frid och fröjd.

Direkt efter omröstningen deklarerade Liberalernas partiledare Jan Björklund, som anklagats för att vara "alliansens svaga länk", att han såg Ulf Kristersson som den naturliga regeringsbildaren.

SD-ledaren Jimmie Åkesson blev den första att ange en ny position i regeringsfrågan inför torsdagens talmansrunda: Inför talmansvalet uppgav Åkesson att Kristersson har "bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation" men direkt efter statsministeromröstningen konstaterade Åkesson att SD skulle rösta nej till Kristersson om läget inte förändras.

Annie Lööf och Ulf Kristersson i samtal inför riksdagens upprop tidigare i veckan.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Komplicerade positioner inför talmansrundan

Positionerna inför torsdagens talmansrunda har komplicerats ytterligare av att Ebba Busch Thor under tisdagseftermiddagen gjorde tydligt att hon kan tänka sig att sitta i en regering med stöd av SD.

Jan Björklund har reagerat starkt på uttalandet och när han intervjuades av Expressen TV kallade han det för "märkligt" och menade att det strider mot vad hon sagt tidigare i valrörelsen.

– Då spricker alliansen. Men det finns tre andra partier, säger Björklund.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman kommenterade på onsdagseftermiddagen allianssprickan: 

 – Jag tycker att det är anmärkningsvärt att KD vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Det är ett besked som Ebba Busch Thor borde lämnat i valrörelsen så att väljarna kunnat ta ställning till det. 

Ebba Busch Thor och Jan Björklund på väg ut från mötet hos Ulf Kristersson på onsdagen.
Foto: Niklas Svensson

Inför torsdagen har alliansens partiledare nu haft ett möte på onsdagsmorgonen. Det var slut strax efter klockan elva.

Liberalernas ledare Jan Björklund reagerade på Ebba Busch Thors uttalande under tisdagen.
Foto: OLLE SPORRONG

Stort hemlighetsmakeri inför partiledarmötet

Målet är att visa upp en enad fasad. För Ebba Busch Thor är det också vara viktigt att förklara att hon inte sagt något som hon strider mot vad hon tidigare sagt i valrörelsen - en försvarslinje som han intog direkt efter att uttalandet kritiserades av Björklund och politiska motståndare.

Hemlighetsmakeriet inför allianspartiledarnas möte var stort - de ville ses i lugn och ro utan att direkt mötas av frågor om sprickan. Bara den innersta kretsen kring partiledarna kände i förväg till var och när de skulle träffas.

– Tyst som muren, svarar en centralt placerad M-källa på fråga om dagens möte.

Expressen mötte tre av partiledarna – Jan Björklund, Ebba Busch Thor och Annie Lööf –  på väg ut från mötet som hölls hos Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Det var tre leende partiledare som delade med sig av vad som beslutats på mötet inför torsdagens talmansrunda.

Busch Thor: "Väldigt bra möte"

Stämningen var uppsluppen när de promenerade genom riksdagen på väg mot sina kontor.

– Vi är för Ulf Kristersson, och det kommer vi att säga, uppger Jan Björklund.

Annie Lööf:

– Vi vill att talmannen ska ge Ulf Kristersson uppdraget att bilda regering.

Ebba Busch Thor efter mötet:

– Vi har haft ett väldigt bra möte inför morgondagens talmansrunda. Vårt fokus ligger på att se till att alliansen får ett starkt stöd.

Har ni samsyn kring SD?

– Ja det har vi, vi kommer inte att förhandla med Sverigedemokraterna.

Jan Björklund vill inte svara på frågan om han missuppfattade något i går vad gäller Ebba Busch Thors uttalande om SD.

Ulf Kristersson konstaterade i samband med att han kom till M-riksdagsgruppens möte:

– Vi hade ett som vanligt mycket bra möte. Vi träffas rätt ofta. Jag hade varit mer intresserad om jag vore du om vi inte hade möten.

På onsdagseftermiddagen uttalade sig Annie Lööf också för nyhetsbyrån TT om behovet av samtal mellan allianspartierna och Stefan Löfven. Något hon hoppas ska kunna ske redan mot slutet av veckan.

– Jag har väldigt svårt att se att Stefan Löfven ska säga nej till blocköverskridande samtal. Han har vigt hela sitt liv åt att tala väl om blocköverskridande samförstånd. Nu framåt när vi går in i fördjupade samtal så är det rimligt att vi på partiledarnivå träffas och där vill alliansen representeras antingen av oss fyra eller av någon av oss för att kunna föra konstruktiva samtal.

S-gruppledaren Anders Ygeman:

– Jag välkomnar att Annie Lööf vill samtala. Jag ser framför mig att vi ska samtala med Centerpartiet och flera andra partier. 

S-gruppledaren Anders Ygeman kommenterade allianssprickan på onsdagseftermiddagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Partiledarna träffar talmannen en och en

Allianspartiledarna kommer att få träffa talman Andreas Norlén var för sig. Talmannen tar inte mot alliansens partiledare som grupp. Inga anteckningar kommer att föras under de förutsättningslösa samtalen som syftar till att undersöka vilka underlag som finns för en regeringsbildning.

Talmansrundan börjar klockan 10.00 då Stefan Löfven är kallad till möte med talmannen. Nästa partiledare att träffa talmannen är Ulf Kristersson 10.50, Jimmie Åkessons möte börjar 11.40 och därefter fortsätter talmannens möte med att partierna kommer i storleksordning. Dagen ska avslutas med Miljöpartiet som välkomnas klockan 16.00.

Direkt efter respektive möten i talmansrundan kommer partiledarna mötas av frågor från medier i riksdagen - och svaren kommer visa om de haft en gemensam linje eller på nytt hamnat på kollisionskurs i regeringsfrågan.

Den enda alliansledaren som inte har interna problem att hantera är KD:s Ebba Busch Thor.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Interna motsättningar skakar tre allianspartier

Tre av fyra partiledare i alliansen skakas av allvarliga interna motsättningar just nu, erfar Expressen.

• Inom Moderaterna anser ett antal riksdagsledamöter att alliansprojektet redan är dött och att partiledningen borde göra upp enbart med Kristdemokraterna och inleda samtal med Sverigedemokraterna. Det manifesterades också i måndags då 20 riksdagsledamöter som inte tillhör SD valde att rösta för Björn Söder som andre vice talman när han ställdes mot en vänsterpartist.

Expressen har de senaste dagarna också berättat om intern M-kritik mot partiets gruppledare Tobias Billström. Men partiet är djupt splittrat. Det finns också de i riksdagsgruppen som anser att kritikerna bör bestraffas för att de är illojala.

På väg in till gruppmötet på onsdagen svarade Ulf Kristersson på hur han ser på stämningen i partiet:

– Det är mycket bra, jag berättar hur vi tänkt och hur vi har tänkt tidigare. Och det har vi ett förkrossande starkt stöd för. Vi vill bilda en alliansregering och driva vår politiska linje in i kaklet.

– Vi har respekt för att det parlamentariska läget är svårt och vi ser ett behov av långsiktiga överenskommelser också över blockgränsen. Allt detta finns nu samlat. Det ska vi göra det allra bästa vi kan av.


Krav på att Björklund ska bytas ut mot Sabuni

• I Liberalerna har missnöjet med Jan Björklund funnits en längre tid och det har inte minskat efter valet, tvärtom. Efter elva år som partiledare anser många att han bör bytas ut. Förra veckan lanserade till exempel flera L-politiker i Vellinge den tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni som en tänkbar ersättare.

Liberalerna gick visserligen fram något i valet – men de 5,5 procent som partiet har i dag kan jämföras med hur det såg ut efter valet 2002, då L fick 13,4 procent.

En källa i Liberalerna säger att en regering bestående av S, L och C skulle vara förödande:

– Vi kan aldrig acceptera att Stefan Löfven leder nästa regering. Då är det bättre att det blir nyval.

Samtidigt menar en uppgiftslämnare i Liberalerna att alliansen redan är död. 

Lööf anklagas för att toppstyra

• Källor i Centerpartiet uppger att det finns ett växande missnöje även med Annie Lööf, som enligt Expressens källor låtit partiet bli ”alldeles för toppstyrt”.

– Alla turerna runt regeringsmakten, hur man ska rösta och positionera sig är tagna helt utan någon input från riksdagsgruppen, säger en uppgiftslämnare.

Dessutom: Inför valet hoppades många på att partiet skulle nå över 10 procent – men valrörelsen blev inte den framgången för partiet som företrädarna hoppats. Centerpartiet fick ”bara” 8,6 procent.

Men den bilden delas inte av alla. 

En annan C-källa säger: 

– Jag känner inte alls igen mig i bilden av dålig förankring, tvärtom. Annie har varit väldigt mån om att förankra allt både i partistyrelsen och i riksdagsgruppen. Efter valet har vi också haft flera dagars riksdagsgruppsinternat. Förankringen har varit mycket omfattande. 

• Den enda som i nuläget har fullt stöd av sin riksdagsgrupp är Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor – och en stor förklaring till det är förstås partiets succé i valrörelsen. Bara några veckor före valet var Kristdemokraterna uträknade och många trodde att partiet skulle åka ur riksdagen. Nu är KD alliansens tredje största parti med 6,3 procent.

Men utåt sett håller alliansen ihop. 

– Stämningen är väldigt god i alliansen, sa Moderaternas gruppledare Tobias Billström på onsdagsmorgonen.