Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alliansen presenterade klimatförslag

Partiledarna inom Alliansen befinner sig i Göteborg för att bland annat presentera gemensamma klimatpolitiska förslag.Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett av förslagen är att göra det möjligt med fossilfri laddning i hela landet.Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Alliansen presenterar nya klimatpolitiska förslag på en pressträff på Danmarksterminalen i Göteborg. 

Man vill bland annat sänka skatten på eldriven kollektivtrafik och tunga fordon.

– Sverige behöver ha en stark krisberedskap och en långsiktig klimatpolitik, säger Kristersson. 

Samtliga alliansledare är nu på plats i Göteborg och under tisdagsförmiddagen håller de en gemensam pressträff på Danmarksterminalen för att presentera klimatpolitiska förslag. 

– Den här sommaren har tydligare än tidigare visat hur viktig klimatfrågan är. Vi sätter resultat före symbolpolitik, säger Annie Lööf. 

Vill ha grön bilbonus

Alliansen vill minska utsläppen från sjöfarten och vägtrafiken. 

– Vi vill möjliggöra för fossilfri laddning i hela Sverige, säger Annie Lööf på pressträffen. 

Dessutom vill man utveckla det nuvarande bonus-malus-systemet till en grön bilbonus och göra en översyn av hur skatten på eldriven kollektivtrafik och tunga fordon ska kunna sänkas. 

Ett annat av alliansens förslag handlar om ett grönare flyg, där man vill införa ett krav på obligatorisk inblandning av förnybart bränsle för att säkerställa att utsläppen från flygen minskar. 

– Vi ska ta fram nästa generations flygplan som ska vara betydligt grönare än i dag, säger Jan Björklund. 

Partierna vill även ge möjligheter för fler gröna företag och värna den svenska skogen. 

– Vi vill skydda värdefull natur och se till så att skogsägarna får en rimlig ersättning, säger Ebba Busch Thor. 

Enligt uppgifter till Expressen har Centerpartiet fått igenom mycket av sin politik på området som alliansen nu gemensamt går till val på.

Isabella Lövin (MP): ”Det är pinsamt”

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin är dock kritisk till alliansens förslag.

– Jag tycker att det är pinsamt. Världen brinner och allianspartierna förmår inte komma med några som helst kraftfulla klimatförslag. I stället presenterar de ett hopkok av förslag som antingen är gamla, som redan är på väg att genomföras eller som endast har marginell betydelse.

Hon riktar även en pik till Jan Björklund:

- Jan Björklunds uttalande om att det finns flygplan som är ”väldigt miljövänliga” och att vi kan flyga mer är rent felaktigt. Det finns i dag inga miljövänliga flygplan i reguljärtrafik, att sprida den typen av felaktigheter är oansvarigt.

- Jag är besviken över att alliansen inte klarar av att prestera bättre än så här. De vill fortfarande skära ner mellan var tredje och var fjärde krona på miljöbudgeten, och de vill alla ta bort flygskatten så att flyget slipper betala för sin klimatpåverkan.

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018