Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alliansen föreslår Norlén som talman

Andreas Norlén är i dag ordförande i konstitutionsutskottet.
Foto: BERTIL ERICSON/TT
Alliansen håller presskonferens i riksdagen under fredagen.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Söder och Jimmie Åkesson.
Foto: SVEN LINDWALL

Alliansen föreslog i dag Andreas Norlén som talman. 

Man meddelade även att man kommer att släppa fram SD:s Björn Söder som andre vice talman genom att uppmana sina ledamöter att rösta blankt. 

Något aktivt stöd för Söder blir det därmed inte – vilket SD krävt, eftersom Vänsterpartiet presenterat en motkandidat.  

– Det innebär att det är ett öppet race om vem som ska bli statsminister, alliansen kan inte alls vara säker på att det är Ulf Kristersson, säger Björn Söder. 

Alliansen höll under fredagseftermiddagen en pressträff i riksdagen där man presenterade Andreas Norlén som sin gemensamma talmanskandidat. 

– Alliansen är efter valet det tydligaste regeringsalternativet, talmanskandidaten har valts med omsorg och bör kunna samla ett brett stöd i riksdagen, sa M:s gruppledare Tobias Billström.

Där meddelade även C:s gruppledare Anders W Jonsson att partiet nominerar en tredje vice talman. 

– C har blivit det fjärde största partiet, tillsammans med alliansen kommer vi att nominera Kerstin Lundgren som tredje vice talman, säger Anders W Jonsson. 

Vidare meddelade man på pressträffen att man inom alliansen är överens om att proportionalitetsprincipen ska gälla de tre vice talmans-posterna. 

Det betyder att alliansen kommer lägga ner sina röster i omröstningen om rollen om andre vice talman och accepterar Björn Söder.

– SD:s kandidat är inte alliansens kandidat, säger Anders W Jonsson.  

SD krävde aktivt stöd – får det inte 

Minst två SD-ledamöter behöver rösta för Andreas Norlén för att han ska bli vald på måndag. En uppgiftslämnare i Sverigedemokraterna sa på fredagsförmiddagen till Expressen att partiet har ett motkrav som handlar om att upprätthålla den praxis som säger att partierna ska få platser i talmanspresidiet i storleksordning.

– Om vi ska rösta på Andreas Norlén vill vi att de röstar för Björn Söder som andre vice talman, sa SD-källan. 

Charlie Weimers, som i slutet av valrörelsen lämnade KD för SD, skriver på Facebook: 

”Alliansen har slagit fast att de kommer att lägga ner sina röster i valet till andre vice talman eftersom Söder ”inte är alliansens kandidat”. Helt riktigt. Och Norlén är likaledes inte SD:s kandidat, så varför skulle partiet agera på annat sätt än Alliansen i talmansvalet?”

Men något aktivt stöd för Björn Söder som andre vice talman blir det alltså inte. 

Söder: Utan garantier kan vi få en S-talman 

Enligt Björn Söder innebär detta att det inte är säkert att Norlén väljs till talman.

– Utifrån de nya uppgifterna som har figurerat i media har man ställt krav på alliansen om att man ska få garantier och de garantierna har inte lämnats eftersom man säger att man lägger ner rösterna. Det innebär att vänsterkandidaten ändå kan bli vald. Det behövs ett aktivt stöd för att de ska upprätthålla praxis, säger Björn Söder till Expressen och fortsätter: 

– När de inte lämnar det har man inte fått den garantin om man inte lämnat det i någon annan form. Då är det inget som är gjutet i att det blir Andreas Norlén som blir talman. 

I praktiken kan ni rösta på Socialdemokraternas kandidat?

– Ja eller att man lägger ner sina röster och då är det Socialdemokraterna som vinner. Vi kommer att få besked på måndag morgon om hur vi ska förhålla oss. 

"Öppet race om vem som ska bli statsminister" 

På pressträffen blev det även klart att SD inte får några presidieposter i riksdagens utskott – en fråga som ledde till splittring inom alliansen i början av sommaren. 

Beskedet kan få stora konsekvenser, enligt Björn Söder.

– Som jag har fattat det är det ett av kraven som SD har fört fram för att också sedan kunna gå med i nästa skede om vem som ska bli statsminister. Det innebär att det också är ett öppet race om vem som ska bli statsminister, alliansen kan inte alls vara säker på att det är Ulf Kristersson, säger han. 


Omröstningar på måndag

Talmansvalet avgörs klockan elva på måndag i nästa vecka, efter uppropet med den nya riksdagen.

Socialdemokraterna propagerade tidigare i veckan för att hitta en kandidat över blockgränserna genom samtal med hela alliansen. Så blev det inte. 

En stund efter alliansens besked om Andreas Norlén som talmanskandidat, meddelande Socialdemokraterna att man nominerar riksdagsledamoten Åsa Lindestam som ny talman. 

Hon valdes in i riksdagen 2002 och är ersättare i riksdagens valberedning. Den gångna mandatperioden har hon varit vice ordförande i försvarsutskottet och även suttit i utrikesnämnden. Civilt är hon anställd som rektor.