Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alliansen arbetar på dokument för att stoppa SD

Alliansledarna i riksdagen vid höstens första statsministeromröstning.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / FREDRIK WENNERLUND/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Enligt Ekot arbetar alliansens partiledare på ett dokument som ska säkerställa att SD inte får något inflytande.

”Det är naturligtvis inte rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande”, skriver Jimmie Åkesson (SD) på Facebook.

Ekot hänvisar till källor som uppger att partiledarna i alliansen håller på att skapa ett ”grundläggande dokument” – som ska säkerställa att Sverigedemokraterna hålls utanför politiskt inflytande om det skulle bli en moderatledd regering.

Alliansen i SVT efter att vallokalerna stängt den 9 september.
Foto: OLLE SPORRONG

Enligt Ekot pågår samtal mellan alliansledarna som handlar om att Centerpartiet och Liberalerna ska få garantier på att Sverigedemokraterna blockeras vid en regeringsbildning. Ekot kallar förhandlingarna för ”en sorts anti-SD-klausul”.

https://twitter.com/LovaOlssonEkot/status/1082680069410181121

Jimmie Åkesson: ”Inte rimligt”

Sverigedemokraterna hänvisar till ett inlägg på Facebook där partiledaren Jimmie Åkesson kommenterar de nya uppgifterna:

”Det är naturligtvis inte rimligt att SD släpper fram en statsminister som aktivt avser förhindra att SD-väljarna får inflytande. Det borde även övriga partier förstå”, skriver Åkesson och fortsätter:

”Vi är beredda att samtala, förhandla och kompromissa. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige. Vårt huvudfokus är dock att ge de mer än en miljon människor som röstat på Sverigedemokraterna största möjliga inflytande över samhällsutvecklingen. Det styr hur vi trycker i kommande statsministeromröstningar.”

Jimmie Åkesson skriver att det är orimligt att SD släpper fram en regering som ska stoppa partiet.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Experten: ”Ytterst svår ekvation”

Jenny Madestam, Expressens politiska expert, kommenterar Ekots uppgifter:

– Det framstår som en ytterst svår ekvation att å ena sidan författa någon typ av klausul som garanterar att SD inte ges inflytande, och å andra sidan få SD att släppa fram Kristersson som statsminister, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt är det fullt logiskt att denna typ av försök görs i alliansen, om ryktena stämmer. För att Björklund och Lööf ska få med hela sina partier måste det framstå som att försök till att stänga ute SD görs.

Expressens politiska expert Jenny Madestam.
Foto: Cornelia Nordström

Liberalernas stora splittring

På måndagen, efter att Liberalerna haft möten med både Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S), gick en rad tunga L-toppar ut och menade att L bör rösta fram Kristersson. Bland annat sade Robert Hannah (L) att man ”blivit brunsmetad” om man varit på Kristersson-sidan i den interna konflikten som varit inom partiet.  

I en debattartikel i Expressen på tisdagen gick ytterligare liberaler ut med samma uppmaning. 

Totalt åtta av partiets 20 riksdagsledamöter är därmed öppna med sitt stöd till Kristersson som statsminister.

På tisdagskvällen skickade Liberalerna Östergötland ut ett pressmeddelande där man meddelade att styrelsen samt kommunalråd och gruppledare från de östgötska kommunerna träffats för att diskutera regeringsfrågan.

”En majoritet förordade då att utifrån rådande förutsättningar släppa fram Ulf Kristersson som statsminister”, står det i pressmeddelandet.

Liberalerna som vill ha Löfven

Andra liberaler, som ungdomsförbundets ordförande Joar Forssell och hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink, anser att Löfven är den rätta statsministerkandidaten.

– Jag gillar Kristersson. Han är sympatisk och jag tror att han är helt ärlig i sitt uppsåt, han kommer inte att förhandla med SD. Men det jag tror kommer att hända är en tyst anpassning. Att man undviker att lägga fram viktiga reformförslag av rädsla för att det ska fällas av SD. Och det är den situationen som jag inte vill att vi ska hamna i, sa Anna Starbrink till Expressen tidigare på tisdagen.

Expressen söker samtliga partiledare i alliansen angående Ekots uppgifter om ett dokument som ska stoppa SD. Annie Lööf (C), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) har avböjt att kommentera.