Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allan Widman (L) petas som toppnamn till EU-parlamentet

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Efter en omröstning i Liberalernas partiråd på fredagen petas den försvarspolitiska talespersonen Allan Widman som toppnamn på listan till EU-parlamentet. 

Tillsammans med Cecilia Wikström presenterades nyligen riksdagsledamoten Allan Widman (L) som toppkandidat till EU-valet.

Efter en omröstning i partirådet på fredagen står det dock klart att Widman petas från den platsen, som i stället riksdagsledamoten Said Abdu. Detta med röstsiffrorna 50 mot 35. Den nuvarande EU-parlamentarikern Cecilia Wikström står kvar som nummer ett på listan. 

Allan Widman är försvarspolitisk talesperson och tillhörde den falang inom partiet som förespråkade att släppa fram Ulf Kristersson i stället för Stefan Löfven under regeringsbildningen. 

Said Abdu (L).
Foto: MAGNUS FRÖDERBERG / LIBERALERNA

I samband med att partiet presenterade honom som toppkandidat sade han till Altinget: 

– Min uppfattning är att Europa upplever ett hot utifrån. Det är först och främst Ryssland som försöker att undergräva unionen. Ryssland har under lång tid velat splittra unionen. Man vill kunna bearbeta medlemsstaterna var för sig. 

Liberalerna har i dag två mandat i Europaparlamentet och partiets andra nuvarande parlamentariker Jasenko Selimović ställer inte upp för omval.