Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Alf Svenssons beröm om SD – till Annie Lööf

Tidigare KD-ledaren Alf Svensson hyllar Annie Lööfs hållning till Sverigedemokraterna.
Foto: CAROLINE LARSSON
Centerpartiets Annie Lööf får beröm av förre KD-ledaren.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Hon kommer som en virvelvind in i debatter och gör det otroligt bra”, säger Alf Svensson om Ebba Busch Thor.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ebba Busch Thor regerar gärna med stöd av Sverigedemokraterna.

Men KD:s nestor Alf Svensson hyllar i stället Centerledarens hållning till SD.

– Som Annie Lööf ofta stryker under är vi 75 procent mellan de två ytterlighetspartierna, säger han.

Förra veckan skrev den tidigare KD-ledaren Alf Svensson, 80, en krönika i den kristna tidningen Dagen om sin oro för vad han uppfattar som en råare ton i migrationsdebatten.

Han skrev bland annat:

"'Dom har blivit för många'. Det påståendet har jag hört flerfaldiga gånger. Det är flyktingarna som blivit för många. Också för en hel del bekännande kristna! Det är bara det att 'dom' har alltid varit för många, för många. Kan man tillhöra gruppen 'för många', när man med sin familj har flytt för sina liv eller gett sig i väg för att undkomma förföljelser och trakasserier?”

– Jag vet att vi inte kan ta emot alla som drivs på flykt av krig, svält och förfärliga umbäranden. Men jag vill inte uppleva att Sverige får en tävling mellan partierna om vem som har det bästa receptet på att mota människor, som har värde och rättigheter som vi andra, säger Alf Svensson.

Stram migrationspolitik under Busch Thor

Från hans efterträdare Ebba Busch Thor har retoriken ofta låtit annorlunda. Under hennes ledning har KD profilerat sig som ett parti med stram flyktingpolitik.

Undantaget har varit att KD vill återinföra generösare möjligheter till familjeåterförening. Men på den punkten backade KD under försöken att bilda en Moderatledd regering i oktober, enligt uppgifter till Expressen.

Men Alf Svensson vill inte kommentera den nuvarande KD-ledningens politik.

– Som du väl förstår vill inte jag recensera det parti som jag är medlem i, och har varit sen -64, säger han.

”Jag tycker inte man ska ta hjälp av Sverigedemokraterna”, säger tidigare KD-ledaren Alf Svensson.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderatledaren Ulf Kristerssons sonderingar om att bilda regering misslyckades eftersom Annie Lööf och Jan Björklund kände sig tvungna att rösta nej till en regering som var beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Efteråt var Ebba Busch Thor besviken på sina allianskollegor.

– Jag är väl mest orädd för att tillträda med ett stöd i riksdagen som även inkluderar Sverigedemokraterna, sade hon i ”Bara politik” i Expressen TV.

Alf Svensson hyllar Annie Lööf

Alf Svensson tycker inte att partierna har gjort klart för svenska folket vad skillnaden är på att samtala och att överlägga eller kompromissa.

– Att man samtalar med människor, det är den självklaraste sak i världen. Själv har jag samtalat med de värsta fångarna på Kumlabunkern. Men man ska inte göra upp med dem som inte visar att de står upp för en absolut människosyn. 

Han fortsätter:

– Jag tycker inte man ska ta hjälp av Sverigedemokraterna. Det är en annan sak att ta hjälp av eller att få röster därifrån som man inte har bett om. 

Är det realistiskt att få röster som man inte har gjort upp om eller bett om, och att regera på det sättet under en hel mandatperiod?

– Det är väl kanske realistiskt under en period men inte i det långa loppet. 

Centerpartiets Annie Lööf får beröm av förre KD-ledaren Alf Svensson för sin hållning till Sverigedemokraterna.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så det alternativ som återstår är någon form av samarbete över blockgränserna?

– Ja, jag tror att det är det som man kan skymta, och att mittenpartierna, dit jag hoppas att man räknar Kristdemokraterna och kanske Miljöpartiet, kan göra sig gällande, säger Alf Svensson.

Han berömmer Centerledarens hållning i regeringsfrågan.

– Som Annie Lööf ofta stryker under är vi 75 procent mellan de två ytterlighetspartierna. Då hör det till demokratisk heder att man på något sätt löser det så att inte regeringsbildandet blir beroende av vare sig det ena eller det andra ytterkantspartiet. 

”Hon kommer in som en virvelvind”

Men även KD-ledaren får Alf Svenssons beröm, för sin energi och skicklighet i politiska debatter.

Ebba Busch Thor på Kristdemokraternas valvaka. Partiet fick 6,37 procent av rösterna i riksdagsvalet, något Alf Svensson tror beror mycket på Busch Thors engagemang i debatterna.
Foto: OLLE SPORRONG

Efter att ha legat under riksdagsspärren i de flesta mätningar den senaste mandatperioden gjorde KD en stark valspurt och fick 6,37 procent av rösterna i valet 2018 – det bästa resultatet på tolv år, även om det är fjärran från rekordet 11,77 procent som sattes 1998 under Alf Svenssons tid som partiledare.

– Det tror jag berodde väldigt på Ebba Busch Thors utomordentligt skickliga debattengagemang. Hon kommer som en virvelvind in i debatter och gör det otroligt bra. Det tror jag fångade många väljare på sluttampen, säger Alf Svensson.

Expressen har sökt Ebba Busch Thor, som har avböjt att kommentera.