Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons toppvärvning: Adaktussons stabschef

KD-toppen Charlie Weimers värvas till SD.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
KD:s tidigare partiledare Göran Hägglund.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Charlie Weimers var KD-toppen Lars Adaktussons stabschef.
Foto: PRESSBILD / KD

Jimmie Åkesson presenterar i dag det som kallas för "en av Sverigedemokraternas största värvningar hittills". 

Expressen kan nu avslöja att det handlar om KD-toppen Lars Adaktussons stabschef Charlie Weimers, 35, som tidigare arbetade hos dåvarande socialministern Göran Hägglund i regeringskansliet. 

Charlie Weimers var ordförande för Kristdemokraternas ungdomsförbund mellan 2008-2011. 

Vid 22.30-tiden på onsdagskvällen meddelade Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande att partiledaren Jimmie Åkesson vid lunchtid på torsdagen ska presentera en stor nyhet vid ett framträdande i Motala i Östergötland. 

"I samband med detta kommer han att presentera en av Sverigedemokraternas största värvningar hittills från ett av de andra riksdagspartierna."

Expressen kunde först avslöja att det handlar om Charlie Weimers som i dag arbetar som stabschef hos EU-parlamentarikern Lars Adaktusson i Bryssel. 

Sverigedemokraternas ledning hoppas att Weimers ska bli en brygga mellan SD och alliansen efter valet på söndag. 

– Min uppfattning är att det finns SD-väljare som känner ett sorts behov av att stödrösta på KD. Mitt besked till dem är att det är en dålig idé, säger Jimmie Åkesson. 

Ser du denna rekryteringen som ett stridshandling mot Ebba Busch Thor?

– Ja, men det är det väl i någon mening. Dels därför att de har varit nära medarbetare en gång i tiden och de kommer från samma del av kristdemokratin.

Under åren 2008-2011 var han förbundsordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet, KDU. Han har också varit vice ordförande i Europeiska folkpartiets ungdomsförbund (YEPP) och kommunalråd i Hammarö kommun. 

VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst? 

Jobbade nära ex-partiledaren Göran Hägglund

Han har dessutom arbetat i regeringskansliet, nära den förra KD-ledaren och socialministern Göran Hägglund. 

Redan för åtta år sedan kandiderade Charlie Weimers till riksdagen för Kristdemokraterna med profilfrågorna lag och ordning.

Men det blev ingen riksdagsplats. 

2014 flyttade han till Bryssel för att arbeta som chef för Lars Adaktussons kansli i Europaparlamentet. 

Adaktusson konstaterade på Facebook: 

"Sammantaget har handläggarstaben en mycket bra blandning av erfarenheter när det gäller såväl sakpolitik som partiarbete. Det är en förmån att få arbeta i ett team med hög kompetens och starkt engagemang för kristdemokratiska värderingar."

Innan Charlie Weimers gick med i KDU var han medlem i Moderaterna och hade förtroendeuppdrag även i det partiet. 

LÄS MER: Charlie Weimers uteslöts direkt efter Expressens avslöjande

Kallade SD:s kritik "matnyttig" redan 2005

År 2000 var Charlie Weimers med och startade det kontroversiella politiska högernätverket Engelbrekt . De förespråkade samma regler för medborgarskap som Sverigedemokraterna och kämpade för ”en sund nationalism”. 

Enligt en artikel i Svenska Dagbladet 2005 skrev han vid den tiden att "Sverigedemokraternas kritik mot det mångkulturella samhället innehåller en del matnyttigt" och att liberalerna "söker tysta debatten om integrationspolitiken".

– Jag kallade mig nationalist då men gör inte det i dag. Nu förstår jag att man kan ha en positiv inställning till svensk kultur och samtidigt vara positiv till ett mångkulturellt samhälle, sa Charlie Weimers när detta avslöjades. 

Tio år senare - i juni 2015 – kunde Expressen berätta att Sverigedemokraterna hade planer på att försöka värva flera ledande KD-politiker. Charlie Weimers var då ett av namnen som nämndes. 

- De har inte varit i kontakt med mig och hade de varit det så hade jag naturligtvis tackat nej. Jag är stabschef hos Lars Adaktusson i Bryssel och det är ett arbete som jag trivs med och brinner för, sa han den gången till Expressen.

I februari i år skrev Expressens Torbjörn Nilsson om Charlie Weimers och konstaterade att "han var för konservativ för både Moderaterna och KD."

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: Han var för konservativ för både Moderaterna och KD 

Weimers uteslöts ur KD omedelbart

Efter Expressens avslöjande vid 11.30-tiden skickade Kristdemokraterna ut ett pressmeddelande med rubriken "Charlie Weimers lämnar Kristdemokraterna": 

"Kristdemokraternas verkställande utskott har beslutat att utesluta Charlie Weimers ur Kristdemokraterna. Weimers kommer även att bli uppsagt som tjänsteman i Europaparlamentet med omedelbar verkan."

Strax före klockan 12 bekräftade Charlie Weimers i en uppdatering på Facebook att han lämnar KD för SD.

"Migrationen är inte bara valets fråga. Det är vår tids stora ödesfråga, en civilisationsfråga", skriver han bland annat – och fortsätter:

" När jag 2050 ser mina barn och ännu ofödda barnbarn i ögonen vill jag rakryggad kunna svara att jag gjorde allt som stod i min makt för att Sverige skulle fortsätta att vara ett av världens bästa länder att bo och leva i. Ett land som lyckades återupprätta samhällskontraktet. Därför lämnar jag idag Kristdemokraterna och ansöker om medlemskap i Sverigedemokraterna."