Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reportern efter Åkessons skratt: ”Aldrig hänt mig”

Jimmie Åkesson vägrar svarar på SVT:s reporters fråga.Foto: Expressen
"Ni vet det", säger pressekreteraren om SD:s beslut.Foto: Expressen
Sabina Rasiwala, HR-direktör på SVT, skriver i ett sms till Expressen att Åkesson "är i sin fulla rätt att neka SVT en intervju, men det försämrar förutsättningarna för SVT att ge medborgarna saklig information och analys av valet".Foto: SVT

SVT:s reporter fick kalla handen när han försökte ställa frågor till SD-ledaren Jimmie Åkesson på söndagen.

Åkesson skrattade åt reportern och SD:s stabschef sade:

– Vi gör tyvärr inga intervjuer med Sveriges Television.

Nu kommenterar SVT:s HR-direktör Sabina Rasiwala SD:s agerande:

”Det försämrar förutsättningarna för SVT att ge medborgarna saklig information och analys av valet.”

 

VALET 2018: Följ valspurten live med Expressen här! 

Det börjar med att SVT:s reporter presenterar sig för Jimmie Åkesson och undrar om han får ställa en fråga. Svaret från Sverigedemokraternas stabschef Mikael Eriksson:

– Vi gör tyvärr inga intervjuer med Sveriges Television.

Samtidigt småskrattar Jimmie Åkesson.

– Du vill inte kommentera någonting? undrar reportern.

Åkesson fortsätter skratta.

Pressekreteraren:

– Det räcker nu. Tack så mycket, ni vet det.

SVT: Försämrar förutsättningarna

Thomas Lundström var SVT-reportern som blev nobbad av Åkesson.

–  Nej vad kan man säga? Jag tycker bilderna talar ganska bra för sig själva. Vi kände ju till deras inställning, men bestämde oss för att åka dit i alla fall. Det gick som du såg.

– Det här har inte mig någon gång förr åtminstone inte så här på en valdag.

Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör på SVT, kommenterar SD:s agerande i ett sms:

”Vi har i flera former och över hela landet bevakat valet under månader. Jimmie Åkesson är i sin fulla rätt att neka SVT en intervju men det försämrar förutsättningarna för SVT att ge medborgarna saklig information och analys av valet.”

SVT tog avstånd – SD bojkottar

Bakgrunden är händelserna under och efter slutdebatten i SVT i fredags kväll. När partiledarna debatterade integration sade Jimmie Åkesson:

– Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb. 

Den andra delen av Åkessons resonemang löd:

”Då måste man ju få förutsättningar att bli just svensk. Man måste få förutsättningar att passa in i Sverige. Men de här har i alla dessa år bemött nytillkomna på deras villkor, på deras språk, utifrån deras sedvänjor, utifrån deras kultur. Och då blir det detta splittrade samhälle och detta eviga utanförskap.”

Efter debatten tog SVT avstånd från den första delen av uttalandet som man kallade ”grovt generaliserande”.

Det beslutet har fått SD att bojkotta SVT:s valvaka. Partiet anser att SVT har förvanskat  Åkessons uttalande. Och partiledaren ger alltså inga intervjuer med SVT för närvarande.

Den som fattade beslutet att SVT skulle ta avstånd från Jimmie Åkessons uttalande var den ansvariga utgivaren Eva Landahl.

Ansvarig utgivare hoppar av valbevakningen

På lördagskvällen avslöjade Expressen att hon ”gillat” två SD-kritiska inlägg på Twitter. Två av de 17 gilla-markeringar hon gjort på Twitter är kritiska till SD.

Efter Expressens publicering meddelade Eva Landahl på SVT:s sajt att hon inte kommer att delta i resten av valbevakningen. Hon står fast vid att Åkessons uttalande behövde bemötas i någon form. 

Men:

"Vi är ense om det skulle ha blivit bättre och begripligare för publiken om vi bemött uttalandet på ett annat sätt efter debatten, exempelvis genom direkta frågor."

Och vidare:

"Under kvällen har det också rests frågor om att jag har ”gillat” två SD-kritiska artiklar på twitter 2017 och 2014, samt en kommentar av en SD-politiker. Jag vet att jag läst artiklarna men jag har inte förrän i dag varit medveten om att jag också kommit åt att gilla dem. Det är förklaringen men jag förstår att den inte kommer anses tillfredställande."

Landahl kommer därför inte att arbeta med SVT:s valbevakning.

"För att inte valrörelsens sista dag ska skuggas av en diskussion om detta så väljer jag att lämna över utgivarskapet för valprogrammen och att inte delta i resten av valbevakningen", skriver Landahl.

Hon ersätts som ansvarig utgivare för SVT:s valvaka av Mikael Pettersson som till vardags är exekutiv producent för "Agenda" i SVT.

SD Västerbotten släpper in SVT

Sverigedemokraterna i Västerbotten fattat ett annat beslut än på riksplanet. Efter att Eva hoppat av valvakan meddelar SD Västerbotten att SVT är välkommet att närvara på partiets lokala valvaka i Skellefteå. Detta eftersom beskedet från SVT uppfattas som en ursäkt. Det skriver tidningen Norran.

”Eftersom tittare har intresse av att ta del av vår valvaka, tillsammans med att ursäkten inkommit – öppnar vi upp för SVT att bevaka vår valvaka i Skellefteå”, skriver Petter Nilsson, SD:s ordförande i Västerbotten, i ett pressmeddelande som citeras av Norran.

 

SÅ GÅR RÖSTRÄKNINGEN TILL: Alla hålltider för söndagskvällen  

DETTA ÄR VALFUSK:  Så rapporterar du om du tycker att allt inte går rätt till 

DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar  

ALLT OM VALET: 9 september är det val – här är allt du behöver veta  

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARE: Röstar du för första gången – så går det till  

VAL 2018: Det här händer om SD blir största parti