Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkessons ord till Busch Thor: ”Vart tog den hyfsen vägen?”

Jimmie Åkesson välkomnar Ebba Busch Thors besked i intervjun i ”Bara Politik”.Foto: OLLE SPORRONG
Ebba Busch Thor kritiserade öppet allianskollegorna Annie Lööf och Jan Björklund för deras syn på stöd från Sverigedemokraterna.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: Viktor Ahldén

SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnar Ebba Busch Thors besked efter intervjun i Expressens politikmagasin ”Bara Politik”. 

– Hennes inställning i regeringsfrågan är tydlig och det är bra.

Samtidigt ifrågasätter han: 

– När hon säger att hennes möte med Stefan Löfven nyligen handlade om ”hyfs”, vart tog den hyfsen vägen när jag bjöd in henne och Ulf Kristersson till samtal precis efter valet?

På onsdagskvällen medverkade KD-ledaren Ebba Busch Thor i Expressens politikmagasin "Bara Politik". 

Under den 20 minuter långa tv-intervjun kritiserade hon öppet sina allianskollegor Annie Lööf och Jan Björklund för deras syn på stöd från Sverigedemokraterna.

– Jag är väl mest orädd för att tillträda med ett stöd i riksdagen som även inkluderar Sverigedemokraterna, säger hon – och fortsätter: 

– Jag kommer inte att bli så nervös över hur ett annat parti i kammaren röstar att jag avstår från att rösta för den jag tror vore bäst som statsminister, eller avstår från att rösta för den politik som jag tror behövs i Sverige.

Hon var samtidigt tydlig med att hon tycker Centerpartiet och Liberalerna ägnar sig åt "märkliga ringdanser".

– Jag tror att det uppskattas att man är rakryggad och står för sin politik och inte börjar göra märkliga ringdanser för att man tänker mer på vem personen eller partiet bakom knapptrycket är, utan att det är politiken och vilken skillnad man kan göra som är i centrum.  

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har sett tv-intervjun med Ebba Busch Thor – och reagerar så här: 

- Hennes inställning i regeringsfrågan är tydlig och det är bra. Samtidigt är hennes inställning till oss desto otydligare. Å ena sidan vill hon ha vårt stöd, å andra sidan har hon inte gjort några som helst ansträngningar för att få det. Hon behöver bestämma sig.

Åkesson vill ha samtal med Busch Thor

SD-ledaren upprepar samtidigt det han sagt sedan valnatten. 

- Om nu Ebba Busch Thor verkligen är så orädd som hon säger, så borde hon använda det modet till att börja samtala med oss. Någon behöver ta första steget för att bryta upp dom låsningar som finns i regeringsfrågan.

- Jag kan inte låta bli att undra; När hon säger att hennes möte med Stefan Löfven nyligen handlade om ”hyfs”, var tog den hyfsen vägen när jag bjöd in henne och Ulf Kristersson till samtal precis efter valet?

Sverigedemokraterna gjorde direkt efter att Stefan Löfven röstats bort som statsminister internt analysen att det kommer bli minst tre steg i regeringsbildningen:

I steg ett antog SD att Ulf Kristersson skulle misslyckas med en regeringsbildning med stöd över blockgränsen och så blev det - även om Kristersson ändrade kurs i sista stund och försökte sig på en annan lösning.

I steg två - som pågår nu - antar SD att Stefan Löfven kommer att misslyckas med att locka över Centern och Liberalerna från alliansen för att bilda en regering över blockgränsen.

SD tror frågan går tillbaka till Kristersson

I dramats tredje akt räknar SD med att talman Andreas Norlén på nytt ger sonderingsuppdraget till Ulf Kristersson och att han då kommer ha enklare att övertala alliansen om att gå vidare med en regeringsbildning som tar passivt stöd av SD.

Sverigedemokraternas interna analys går ut på att det kommer vara enklare för C och L att antingen stödja en M+KD-regering eller bilda en hel alliansregering under de omständigheterna om Lööf och Björklund kan säga att alla andra möjligheter prövats.

Även internt inom Liberalerna finns en tro på att Löfvens försök att locka över Björklund inte kommer bli verklighet. Därför har frågan inte ställts på sin spets i riksdagsgruppen.

Björklund är också bakbunden att kalla in ett partiråd om förhandlingarna med Löfven skulle handla om något annat än en samlingsregering med S och alliansen där Ulf Kristersson är statsminister.

Om det skulle ställas på sin spets uppger en centralt placerad källa i Liberalerna att riksdagsgruppen skulle förorda en M+KD-regering med passivt stöd av SD före en samlingsregering med Socialdemokraterna.

Jan Björklund vill under torsdagen inte lämna några kommentarer till Ebba Busch Thors nya uttalanden, enligt stabschefen Elin Boberg. 

Centerledaren Annie Lööf vill inte heller svara på några frågor – men hennes pressekreterare Hannes Hervieu konstaterar i ett sms: 

"Det får stå för Ebba Busch Thor."