Åkessons nya plan – efter M:s och KD:s nej

”Hur tänker man sig att de ska kunna bilda regering?” motiverar Jimmie Åkesson sin invit till M och KD.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN
Både KD och M har nobbat SD:s inbjudan.
Foto: OLLE SPORRONG
”Hur tänker man sig att de ska kunna bilda regering?” motiverar Jimmie Åkesson sin invit till M och KD.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT NYHETSBYRÅN

Sverigedemokraterna står fast vid kravet på inflytande över migrationspolitiken – och vill förhandla om detta med Moderaterna och Kristdemokraterna.

Men Jimmie Åkessons inbjudan om ett möte med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor nobbades direkt. 

Enligt Expressens källor aktiverar SD nu en alternativ plan och tar direktkontakt med enskilda riksdagsledamöter i syfte att etablera en "diskret kontaktväg" till Kristersson och Busch Thor, via ombud. 

Klockan 10 på måndagsförmiddagen möttes Sverigedemokraternas verkställande utskott på partiets riksdagskansli. Då beslutades att kravet på inflytande i migrationspolitiken ligger fast. 

Om Moderaterna och Kristdemokraterna vägrar diskutera detta med partiet kan Ulf Kristersson inte räkna med något stöd framöver. 

På mötet diskuterades också sannolikheten för att Centerpartiet och Liberalerna ska ”döda alliansen” och byta sida.

– Det är klart att de kan sätta sig i knäet på Stefan Löfven, men då upphör alliansen och de sviker sina väljare på ett sätt som saknar motstycke, menar en tung SD-företrädare.

SD-ledningen tror därför att Jan Björklund och Annie Lööf kommer att hålla fast vid alliansen in i det längsta.

”Måste skicka den signalen”

Sverigedemokraternas hållning utåt sett ska även i fortsättningen vara krav på att ingå i en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, men enligt Expressens källor tror ingen i partiledningen att ett sådant scenario är realistiskt under den kommande mandatperioden.

– Det handlar mer om att vi måste skicka den signalen till våra väljare. Det är klart att vi inte kan räkna med ministerposter, och det gör vi inte heller. Men vi ska ha inflytande i vår viktigaste fråga, där kommer vi inte att vika, säger en SD-riksdagsledamot. 

Under partiledningens möte beslutades också att Jimmie Åkesson skulle skicka en inbjudan till Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor – och en sådan gick i väg vid 13-tiden. 

– Jag skickade en skriftlig inbjudan till respektive partiledares stabschefer, berättade SD-ledarens stabschef Mikael Eriksson. 

– Det viktigaste för oss är politikens innehåll. Samtidigt har Jimmie Åkesson varit väldigt tydlig med vilka partier han ser som de mest naturliga att forma någon form av samarbete med. Därför vänder vi oss till dem.

Svaret: Inte aktuellt

En stund senare motiverade Jimmie Åkesson inbjudan till M och KD så här: 

– De har sagt att de vill byta regering, de kräver att Löfven avgår trots att de är mindre än de rödgröna. Hur tänker man sig att de ska kunna bilda regering? Vilken politik ska de driva? Hur tänker man sig att man ska få igenom den? 

Bara fyra timmar senare kom svaret från Moderaterna. 

– Svaren kom till mig vid 17 då de meddelade att något möte mellan partiledarna inte var aktuellt, säger Jimmie Åkessons stabschef Mikael Eriksson. 

I ett sms konstaterade M-presschefen Cherine Khalil samtidigt: 

”Brevet har kommit och Moderaterna tackar naturligtvis nej.”

Kristdemokraternas presschef Martin Kit:

”Vi har fått en inbjudan till samtal med Sverigedemokraterna. Det är inte aktuellt.”

Räknade med nobben

Enligt Expressens källor hade SD-ledningen inte räknat med något annat. 

– Nej, allt annat hade ju varit sensationellt. Men det var ändå viktigt för oss att än en gång visa vilka som tar ansvar i den här situationen och vilka som inte gör det, säger en uppgiftslämnare inom SD. 

Nu aktiveras i stället en alternativ plan, som går ut på att kontakt med allianspartierna ska etableras på andra nivåer i partierna. 

– Några av våra riksdagsledamöter kommer den närmaste tiden att ta direktkontakt med alliansföreträdare i riksdagen. Det kan ske genom personliga möten i riksdagens lokaler eller per telefon, säger en uppgiftslämnare. 

– På så sätt etableras kontakter mellan partierna – oavsett vad Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor säger.  

De första kontakterna kan tas redan under tisdagen, enligt vad Expressen erfar. 


Statsvetaren Anders Sundell

Kommer SD gå med på att släppa fram alliansregering för att visa att man är ett parti man kan lita på för att få ökat förtroende eller kommer det vara tvärtom?  

– Åkesson har kallat Centerpartiet för det minst realistiska partiet i riksdagen och han är förespråkare för ett diametralt annorlunda migrationspolitik. Även om man skulle kunna tänka sig ett scenario där Åkesson släpper igenom alliansen men sedan fäller deras budget så är det en kostig start på det hela, säger statsvetaren Anders Sundell.

Han menar att Åkesson kan kräva eftergifter om Kristersson fäller Löfven med hjälp av Sverigedemokraterna och sedan vill bilda en alliansregering.

– Åkesson kan egentligen avvakta, det är inte aktuellt att SD ska ingå i någon regering så bollen ligger lite hos Löfven och Kristersson, säger han.