Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SD: Obligatorisk förskola för barn till utrikes födda

JImmie Åkesson lanserade ett förslag om slöjförbud i svensk förskola i sitt tal på Järvaveckan.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
När Jimmie Åkesson talade om att ställa krav på de som kommer till Sverige och att invandrare måste anpassa sig till sitt nya land möttes han av både jubel och burop från publiken.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Jimmie Åkesson vill förbjuda slöja i svensk förskola, införa språkkrav för anställning i förskolan samt dra i gång andra insatser som ska bekämpa ”islamism och hedersförtryck”.

– Vi har haft en så pass stor invandring nu, så det här är ett problem som är alarmerande stort, säger Åkesson efter talet.

Fredagen var Sverigedemokraternas dag på Järvaveckan – vilken innebar att partiledaren Jimmie Åkesson talade på stora scenen.

Partiledaren lanserade ett flertal förslag som syftade till att bekämpa ”islamism och hedersförtryck”.

Bland annat vill Sverigedemokraterna införa slöjförbud i svensk förskola, se över och skärpa språkkraven för anställning inom förskolan samt göra svenska till det enda tillåtna samtalsspråket, ”med undantag för särskild språkpedagogik kopplade till andra språk”.

Föreslår obligatorisk förskola

Man vill även göra förskola obligatorisk för barn som fyllt tre år, lever i ett utanförskapsområde och har båda föräldrarna födda utomlands.

– De föräldrar som inte accepterar det, de ska inte heller räkna med fulla förmåner från samhället i form av barnbidrag och flerbarnstillägg, sa Åkesson i talet.

En stor del av talet handlade även om att man vill förbjuda religiösa symboler som exempelvis burka och niqab i förskolan:

– Det är symboler för kvinnoförtryck och hör inte hemma i vårt land. Det bidrar till skam. Det håller tiotusentals kvinnor i vårt land fast i förtryckande strukturer. Genom slöjtvång vill islamistiska män dela upp kvinnor i mer eller mindre värda, sa partiledaren bland annat.

– I svensk förskola ska det råda slöjförbud. Det är det enda sättet att kunna erbjuda barn ett fredat rum från förtryck och islamism. Om det inte efterlevs ska vi ha sanktioner för de förskolor som inte accepterar det. Vid upprepade händelser stänger vi de skolor som inte sköter sig.

Finns det risk att man pekar ut de här barnen som en riskgrupp?

– Det är en grupp som lever i en oerhörd risk i dag, en risk att aldrig bli en del av samhället. Vi har haft en så pass stor invandring nu att det här problemet är alarmerande stort, säger Sverigedemokraternas partiledare till Expressen efter talet.

Är de här förslagen framtagna för att försvenska barnen?

– Det är för att barn som växer upp i vårt land ska kunna välja när de blir äldre. I dag är risken stor för att många barn inte får kontakt med det svenska majoritetssamhälle i sin uppväxt. Får de det, då kan de åtminstone välja, säger Åkesson och fortsätter:

– Vill de vara kvar i hederskulturen eller islamistiskt förtryck, eller vill de välja det svenska majoritetssamhället?

Jimmie Åkesson berättar även för Expressen att förslagen motiveras med barnens framtida konkurrensvillkor i arbetsliv och utbildning:

– Man har en helt annan startsträcka om man har utländsk bakgrund och växer upp i ett utsatt område under hedersförtryck. Det vill vi motverka på olika sätt, säger han.

Åkesson om nya språkkraven

Åkesson menade i sitt tal att det svenska språket försvagas i förskolan.

– Hur ska dessa barn senare i livet kunna vara en del av det svenska majoritetssamhället?, frågade han publiken.

– Språkkraven för anställning i förskolan ska ses över och skärpas. Svenskan ska vara det enda tillåtna språket, med undantag för särskild språkpedagogik kopplade till andra språk.

Åkesson menade att ett framtida Sverige inte kommer fungera utan att man vågar ta ”svåra beslut” – och beskyllde liberaler och socialdemokrater för ”flum”.

– Resultatet har blivit en katastrof, sa han.

– I vårt Sverige lämnas inte en enda unge utanför. Tyvärr vet jag att det finns ett växande antal islamistiska män som inte vill att deras söner och döttrar ska få de här möjligheterna.

Åkesson fortsatte sedan:

– Vi måste stegvis öka trycket på de här männen, och få de att inse att Sverige inte är Mellanöstern, och att vi inte tänker bli det.

Menar ni specifikt barn till muslimer när det kommer till de här förslagen?

– Nej, vi menar specifikt barn som fyllt tre år, som har föräldrar som båda är födda i ett annat land, och som lever i ett av de 61 utsatta områden som polisen märkt ut, säger partiledaren till Expressen efter talet.

”Sverige kommer alltid ha invandring”

I början av talet pratade Jimmie Åkesson om att Sverigedemokraterna inte är ute efter att stoppa all invandring.

– Sverige har alltid haft invandring, och Sverige kommer alltid ha invandring. Även när jag och Sverigedemokraterna får bestämma kommer vi ha det. Men det får inte vara större än vad vi klarar av.

Jimmie Åkesson talade sedan om att ställa krav på de som kommer till Sverige, att invandrare måste anpassa sig till sitt nya land. Han möttes då av både jubel och burop från publiken.

– Att bli svensk medborgare ska bli ett privilegium, något man måste göra sig förtjänt av. Är man beredd att anpassa sig, är man välkommen att bo här. Vill man inte det, får man bo någon annanstans.

”Ni har en helt avgörande roll”

Mot slutet av talet vände sig Jimmie Åkesson till den delen av publiken med utländsk bakgrund:

– Ni är många människor i vårt land med bakgrund någon annanstans i världen, som har tillfört Sverige oerhört mycket. I välfärd, näringsliv, kultur och idrott. Ni är en del av vårt land, en del av vår nation, sa partiledaren och blickade sedan mot framtiden:

– Ni har en helt avgörande roll i återuppbyggande av det svenska folkhemmet. För oss handlar det inte om var man är född, eller ens föräldrar. Det handlar inte om hur stor plånbok man har, vilket kön eller sexuell läggning. Det handlar om att vilja bidra till samhället eller inte. Det är den verkliga konflikten, den står mellan det destruktiva och det konstruktiva. Mellan de som bygger bilarna och de som bränner bilarna, sa Jimmie Åkesson och fortsatte:

– Många av de som ser sina bilar brinna, eller sina barns skolor vandaliserar, är folk med bakgrund i andra länder som bor i utsatta områden. De bor i religiös extremism, hedersvåld i sin vardag.

”Vi måste vinna kriget mot brottsligheten”

Jimmie Åkesson uttryckte sedan en vilja att sätta hårt mot hårt när det gäller brottslighet och extremism:

– Jag ser ett Sverige där vi handgripligen tar tillbaka områden som förlorats till kriminalitet och religiös extremism, sa han innan han fortsatte:

– Vi måste vinna kriget mot den organiserade brottsligheten. Polisen ska ha resurser att bekämpa brottsligheten.

Avslutningsvis uppmanade Jimmie Åkesson åhörarna att gå och rösta – och riktade en hård känga mot sina politiska motståndare:

– Den 9 september är det val. Allmänna, fria val är grunden för demokrati och delaktighet. Det är viktigt att gå och rösta. Är man nöjd med hur det ser ut i dag, och anser att S och M har rätt sätt att reda upp den här situationen, rösta på dem, sa han och fortsatte:

– Men, om man vill ha en förändring på riktigt, då kan man rösta på mig och Sverigedemokraterna den 9 september. Tack så jättemycket, avslutade Åkesson.