Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons maktspel: Söndrar och hotar

Åkesson och Lööf vid riksmötets öppnande.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT NYHETSBYRÅN
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) och Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) vid gudstjänsten i Storkyrkan inför riksmötets öppnande.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD)
Foto: OLLE SPORRONG
Jimmie Åkesson talar för att rösta bort Stefan Löfven.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG
1 / 7

Söndra och hota för att kunna härska – Jimmie Åkessons maktspel under den senaste veckan har skakat alliansen.

– Ärligt talat så är alla inställda på att avvakta alliansens begravning och sen får man se, säger en uppgiftslämnare i Sverigedemokraternas riksdagsgrupp.

Expressen har fått en inblick bakom kulisserna i ett parti som inte räds ett nyval efter den interna SD-slutsatsen är att Miljöpartiet då skulle åka ur riksdagen.

Sverige tog helg med en bortröstad statsminister som leder en expeditionsministär efter en vecka där regeringsfrågan ser ut att vara allt svårare att lösa.

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson står i centrum när de andra partiledarna funderar över att trycka på röd, gul eller grön knapp i nästa statsministeromröstning efter en vecka med ständigt nya taktiska drag från Sverigedemokraterna och Åkesson - ett maktspel som internt inom hans riksdagsgrupp uppfattas som listigt.

Lördag: Åkessons oväntade besked om Kristersson

I första akten av veckans drama - förspelet i talmansvalet - går Jimmie Åkesson händelserna i förväg och agerar med list. Samtidigt som han deklarerar att SD kommer stödja Moderaternas förslag till talman, Andreas Norlén, ger han ett överraskande tidigt besked i regeringsfrågan.

– Vi menar att Moderaterna är det parti som har bäst förutsättningar att leda en regering i någon konstellation, givet det parlamentariska läget, säger Åkesson i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Kristerssons maktläge efter Åkessons drag

Söndag: Åkessons taktik lyckas - Kristerssonbeskedet splittrar M

Åkessons besked skapar oreda när Moderaternas riksdagsgrupp samlas. Ledningens beslut att utnyttja SD:s stöd till Norlén utan att ge tillbaka genom att säkra Björn Söder som andra vice talman genom att rösta för honom kritiseras.

Åkesson, Bali och Kristersson

Beslutet söndrar riksdagsgruppen och Kristersson kritiseras av flera riksdagsledamöter med Hanif Bali i spetsen.

– Och han fick många med sig. Knappt någon yttrade sig till stöd för partilinjen, uppgav en M-källa för Expressen efter mötet.

Nu säger SD-ledaren Jimmie Åkesson: 

– Jag är övertygad om att både Kristdemokraterna och stora delar av Moderaterna är beredda att ta vårt stöd för att kunna bilda en regering.

Måndag: SD förlorar i talmansvalet - vrede i partiet

Strax före talmansomröstningen kommer beskedet SD - och M - befarat: S väljer att rösta aktivt mot Björn Söder och därmed blir Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve vald. Det utlöser vrede inom Sverigedemokraterna.

Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve och partiledaren Jonas Sjöstedt samt Björn Söder.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Nu sex dygn senare har den värsta ilskan lagt sig. 

– Det är givetvis tråkigt att man inte respekterar vårt resultat i valet och låter oss få den position som vi enligt praxis bör ha, säger den petade Björn Söder på fredagen, och fortsätter: 

– Personligen känner jag mig bra. Min gruppledare gav mig upprättelse inför hela svenska folket angående de lögner och påhopp som andra partier utsatt mig för inför valet. 

Och internt inom SD ses också förlusten som en vinst: I den slutna omröstningen väljer 20 riksdagsledamöter från andra partier att bryta partilinjen och inom SD tolkas det som att det främst är moderater efter att riksdagsgruppens söndrats.

Björn Söder vet vilka som röstade för honom.

– Jag har en hel del kontakter med politiker i andra partiet. Politiker som röstade på mig och som är mycket besvikna på sina egna partiers agerande, hävdar han nu. 

Tisdag: Åkesson hotar fälla Kristersson

Statsministeromröstningen går enligt plan och Stefan Löfven avsätts av alliansen och SD.

Jimmie Åkesson lämnar riksdagens talarstol i debatten under statsministeromröstningen.
Foto: OLLE SPORRONG

Allt ser ut att vara frid och fröjd inför den kommande talmansrundan men i maktspelet byter Jimmie Åkesson nu spår för att kunna härska - han hotar Ulf Kristersson: SD kommer att rösta nej till Kristersson om läget inte förändras, lyder Åkessons nya besked.

I korridorerna uppenbaras en spricka i alliansen om Sverigedemokraterna. Ebba Busch Thor säger att hon kan tänka sig att sitta i en regering med aktivt eller passivt stöd från SD.

– Då säger hon annat än vad hon har sagt under valrörelsen. Märkligt. Då spricker alliansen. Men det finns tre andra partier, säger Jan Björklund.

På Sverigedemokraternas partikansli gnuggar ledamöterna händerna. 

– När oenigheten inom alliansen växer så ökar sannolikheten för en M/KD-regering som faktiskt börjar prata med oss, hävdar en SD-ledamot.

Onsdag: Alliansen samlas för att enas om SD

På förmiddagen samlas alliansens partiledare på Ulf Kristerssons rum för ett möte. När de kommer ut är det tydligt att Björklund och Busch Thor inte vill kännas vid någon söndring i samarbetet. Leende promenerar de tillsammans genom riksdagens korridorer.

– Vi är överens, säger Ebba Busch Thor.

Ebba Busch Thor och Jan Björklund efter mötet mellan allianspartiledarna.
Foto: Niklas Svensson

Jan Björklund vill inte svara på frågan om han missuppfattade något vad gäller Ebba Busch Thors uttalande om SD.

"Vi har inga konflikter, spelar inga spel utan det Jimmie har sagt om att Moderaterna och Kristdemokraterna har bäst möjligheter gäller. Men spelplanen är så oklar ännu så det går inte att analysera möjligheter till politiskt genomslag idag. Nu avvaktas samtal med talmannen", skriver samtidigt en SD-riksdagsledamot i ett sms till Expressen. 

LÄS MER: Alliansens helt olika besked – om stöd från SD

Torsdag: Åkessons nya krav - släpper fram en alliansregering om Kristersson lyfter luren

På väg till talmannen säger Jimmie Åkesson att det förekommer informella samtal mellan hans riksdagsledamöter och allianspartiernas ledamöter:

– Det förekommer absolut men hur sanktionerat det är vet man aldrig.

Jimmie Åkesson på besök hos talman Andreas Norlén.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT NYHETSBYRÅN

Samtidigt meddelar han att han kommer att trycka på "röd knapp", det vill säga rösta nej, oavsett om statsministerkandidaten heter Stefan Löfven eller Ulf Kristersson. Villkoret för "grön knapp" är inflytande. 

På torsdagseftermiddagen ger Jimmie Åkesson en stor tv-intervju för Expressen – och säger då bland annat att det trots allt inte är uteslutet för honom att släppa igenom en regering med Annie Lööf och Jan Björklund. 

Det som krävs är ett telefonsamtal från Moderatledaren. 

– Om Ulf Kristersson kommer till mig och säger att han vill bilda en alliansregering som tänker göra det här och det här, "och vi vet att det här är viktigt för er, då gör vi det mot att vi får ert stöd". Ja, då kan det bli intressant.

Den senaste gemensamma bilden på alliansen - från i tisdags.
Foto: OLLE SPORRONG

Dagen därpå säger Björn Söder till Expressen: 

– Utifrån mitt perspektiv kan jag endast se en M- eller M+KD-regering som ger eftergifter på det politiska området till oss. Annars befarar jag att vi kommer ha ett nytt val snart.

Nyvalshotet är Sverigedemokraternas mest kraftfulla vapen.

På SD:s riksdagskansli dras slutsatsen att ett nyval skulle kunna innebära att Miljöpartiet åker ur. Jimmie Åkesson är därför, enligt Expressens källor, beredd att spela ut nyvalskortet när partiledarna nästa vecka sätter sig i nya samtal med talmannen Andreas Norlén.

Tisdagens partiledarsamtal med talmannen

09.30: Socialdemokraterna

09.55: Moderaterna

10.20: Sverigedemokraterna

10.45: Centerpartiet

11.10: Vänsterpartiet

11.35: Kristdemokraterna

12.00: Liberalerna

12.25: Miljöpartiet