Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons kupp mot Löfven – släpper bok i Almedalen

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

SD-ledaren Jimmie Åkesson kuppar Stefan Löfven på Socialdemokraternas dag i Almedalen – och släpper sin nyskrivna bok ”Det moderna folkhemmet”. 

I den slår han bland annat fast att han kallat sig för nationalist sedan tonåren.

– SD är den naturliga arvtagaren till den folkhemsidé som dagens socialdemokrater förkastat till förmån för splittring och segregation, hävdar han.

Jimmie Åkesson hade egentligen tänkt skriva en verklighetsbaserad fiktion – men det var ett för svårt projekt. 

”Efter några veckor insåg jag att det var en aning ambitiöst. Det får bli i ett annat liv”, skriver han i förordet. 

I stället blev det en bok om Sverigedemokraternas – och Jimmie Åkessons – visioner.

”Det mesta i den här boken är rent tyckande, beskrivningar av vår vision, av hur det svenska samhället skulle se ut om jag och Sverigedemokraterna fick styra, idéer om hur vägen dit kan se ut. Vad driver oss? Vilka är mina egna drivkrafter? Vilka erfarenheter har format mina värderingar? Det är således ingen akademisk avhandling, jag skriver från hjärtat”, hävdar han. 

Åkesson: "Nationalist sedan tonåren"

Under rubriken "Fult att vara nationalist" skriver Jimmie Åkesson:

”Jag älskar Sverige. Det är kärleken till mitt land och den nation jag tillhör som ytterst driver mitt politiska engagemang. Sedan tidiga tonåren har jag kallat mig nationalist.”

Han fortsätter:

”Det är med största sannolikhet bara i Sverige det är fult att vara nationalist, samtidigt som "osvensk" är det bästa man kan vara. Åtminstone är det så i det dominerande, socialliberala etablissemangets ögon. Vanligt folk runt om i landet har inga problem med att hysa nationalistiska värderingar.”


LÄS MER: SD näst största parti i ny mätning – S rasar 


I boken skriver Jimmie Åkesson att sitt politiska engagemang växt fram ur en kärlek till Sverige.
Foto: SVEN LINDWALL

”Nazism kan aldrig vara nationalism”

Du skriver att du kallat dig nationalist sedan tonåren – vad tänker du om att en nazistisk grupp som NMR också kallar sig för nationalister?

– Nazism kan aldrig vara nationalism. Nazismen är socialistisk, imperialistisk, rasistisk, antidemokratisk, chauvinistisk och inte minst internationalistisk. Det är raka motsatsen till nationalism, svarar Jimmie Åkesson. 

Boken ges ut på det egna förlaget ”Asp & Lycke” och släpps i Almedalen nästa onsdag, på Socialdemokraternas dag. 

SD-ledaren vill ha debatt på Löfvens dag

– SD är den naturliga arvtagaren till den folkhemsidé som dagens socialdemokrater förkastat till förmån för splittring och segregation. Det är således en bra dag för en viktig debatt, säger Åkesson.

Hur hoppas du att läsarna ska ta emot den här boken? 

– Boken kan ses som ett långt tal, en debattbok. Den kommer att gå snabbt att ta sig igenom och jag känner att den är tillgänglig även för den med ett begränsat intresse för politik. Jag tror att många kommer läsa den och inspireras till vidare debatt.

I boken skriver Jimmie Åkesson också om jantelagen. 

”I grunden gillar jag jantelagen. Det är förstås inte helt okontroversiellt att säga så, men jag tycker att den ger uttryck för ett ganska sympatiskt förhållningssätt till omgivning och medmänniskor.”

För Expressen utvecklar SD-ledaren: 

– Jantelagen kan fungera begränsande för människor, och det är förstås dåligt. Men inslag av jantelagen i bemärkelsen ödmjukhet, laganda och samförstånd tycker jag man kan ha som grund för ett gott samhälle.


LÄS MER: Rekordstort förtroende för Jimmie Åkesson 


Jimmie Åkesson kuppar Stefan Löfven genom att släppa sin bok på Socialdemokraternas dag i Almedalen.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Åkesson vill sätta press på mediehusen

I förordet till boken hävdar Jimmie Åkesson att det är medierna som i dag sätter agendan och avgör vad som är viktigt att prata om. 

”Vi partiledare finner oss i det, vi dansar med. Trots den makt vi i teorin faktiskt har att helt och hållet återta makten över – demokratisera – det politiska samtalet, så väljer vi att acceptera rådande ordning.”

Han skriver samtidigt att han "länge haft ambitionen att göra något åt läget" – men de andra partiledarna har inte varit intresserade:

”Gemensamt skulle vi nämligen kunna sätta press på mediehusen. Ställa krav på att få tala om det vi vet att väljarna tycker är viktigt. Och krav på att få tala till punkt.”

S: "Saknar bäring i verkligheten"

Socialdemokraternas presschef Håkan Gestrin:

– Det är ganska vanligt att politiska partier gör olika typer av utspel på politiska motståndares dagar i Almedalen. Syftet här, liksom i andra fall, är väl att ta fokus från våra förslag och i stället få en diskussion om SD.

I boken hävdar Åkesson att SD är det nya folkhemspartiet. Vad har ni för kommentar till det?

– Det är en retorik som SD har använt i många år. Den saknar bäring i verkligheten. Det samhälle som Socialdemokraterna byggde upp i mitten av 1900-talet handlade om att ge alla medborgare en bättre levnadsstandard och en grundläggande välfärd. SD har inga såna ambitioner. 

– Förra veckan upprepade SD:s talman att judar och samer inte är svenskar, SD:s dagliga politiska arbete ute i kommunerna är ett haveri och de har inte en politik för att bygga ett modernt välfärdssamhälle – tvärtom föreslår SD i sin budget stora neddragningar på stödet till den kommunala välfärden.