Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkessons dröm: Styra Sverige med M och KD

SD:s partiledare Jimmie Åkesson säger att ett konservativt block med M, KD och SD inte är en omöjlighet.
Foto: MATS ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
KD-ledaren Ebba Busch Thor har samtidigt lova att sträcka ut handen till SD, den dagen partiet rensat upp bland de företrädare som misssköter sig.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

SD-ledaren Jimmie Åkessons hopp om ett nytt konservativt block med M, KD och SD ökar.

– Det är inte alls omöjligt, säger han.

Enligt den senaste Demoskopmätningen skulle det nya blocket bli störst inom svensk politik. 

Expressen TV:s och Di TV:s partiledardebatt i veckan öppnade nya dörrar i regeringsfrågan.

Liberalernas partiledare Jan Björklund började med att öppna för en svensk storkoalition med förebild från Tyskland där Angela Merkel gått ihop med den före detta oppositionen för att partierna på ytterkanterna skulle hållas utanför.

Och KD-ledaren Ebba Busch Thor lovade att sträcka ut handen den dag Jimmie Åkesson rensat upp bland företrädare som missköter sig och när ”partiet börjat leva som det lär”.

Åkesson: Talar om tre block

Det har fått Jimmie Åkesson att vädra morgonluft och skissa på ett ”konservativt block” med Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Jag talar om tre block, där vi har ett konservativt block där åtminstone delar av Moderaterna, KD och vi borde ingå, utvecklar SD-ledaren under fredagens turné i Norrland.

– Sen har vi ett liberalt block med Centern och Liberalerna, och sen ett socialistiskt block. Om man tänker rent parlamentariskt skulle man kunna tänka sig vi tre partier mot resten, som då skulle bli ett socialliberalt och vänsterliberalt block. Det är inte alls omöjligt.

När du säger delar av Moderaterna och KD, vad menar du då?

– Det är partier som är ganska splittrade, där vi har en väldigt stark liberal falang inom Moderaterna, som har haft makten länge. De fick se sig lite besegrade när Ulf Kristersson blev partiledare och det blev mer liberalkonservatism. Så det är en steg i rätt riktning, men Moderaterna är ju inget enat parti i det avseendet.

Åkessons nya plan kommer efter månader av SD-framgångar i opinionen - och motgångar för Moderaternas statsministerkandidat Ulf Kristersson. I mätning efter mätning ligger M nu under 20 procent och får längre och längre upp till Sverigedemokraternas andraplats i opinionen.


LÄS MER: Jimmie Åkesson: Kommer inte sitta med i regeringen 


Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger att det inte är aktuellt med ett konservativ regering för partiet.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Ett konservativt block skulle få 42,9 procent

Samtidigt har Jimmie Åkesson i veckan varit tydlig med att han inte räknar med att få sitta i en regering – SD och hans mål är främst att påverka politiken och hoppet är då störst med en "konservativ regering".

Enligt den senaste Demoskop-mätningen som publicerades i Expressen i veckan skulle ett konservativt block bli störst:

Det konservativa blocket med M, KD och SD skulle få 42,9 procent av rösterna.

L och C samlar ihop 15,9 procent.

Det rödgröna blocket med S, V och MP hade 38,9 procent i Demoskopmätningen.

SD vill inte stödja Annie Lööfs migrationspolitik

Bakgrunden till Åkessons förhoppning om ett nytt block är att SD inte accepterar Centerpartiets migrationspolitik och därmed vill undvika att på nytt stödja en alliansregering.

Han stänger i princip dörren för att släppa fram en alliansbudget med inflytande från C i migrationspolitiken.

– Jag har väldigt svårt att se det. Jag har i och för sig lovat att svara ja på alla scenario-frågor, men just den är svår att svara ja på. För att vi över huvudtaget ska stödja eller rösta fram en budget, är förutsättningen att migrationspolitiken skärps i vår riktning.

Med drygt tre veckor kvar av valrörelsen stänger Moderaterna dörren för Åkessons tankar om ett konservativt block.


LÄS MER: Ulf Kristersson: ”Vi pratar snart inte om annat än SD” 


Statsvetaren Jenny Madestram säger att Åkessons plan är "orealistiskt".
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Kristersson fortsätter stänga dörren för SD

Partiledaren Ulf Kristersson avvisar Jimmie Åkessons tankar när han nås av dem under bussturnén i Västsverige på fredagen.

– Det är inte aktuellt för Moderaterna att medverka i konservativ regering. Vi satsar allt på en regering med alliansen, säger Ulf Kristersson.

Statsvetaren Jenny Madestam, universitetslektor vid Stockholms universitet och Expressens politiska expert, är skeptisk till att Jimmie Åkessons plan blir verklighet.

– I nuet är ett sådant alternativ orealistiskt och troligen är så fallet även efter valdagen, säger hon.

– Att Moderaterna skulle sätta sig i samma lag som SD är föga troligt. Dels på grund av att det skulle innebära ett svek i förhållande till vad man lovat, men också eftersom delar av partiet aldrig skulle acceptera detta. Dessutom tror jag att det ska mycket till för att alliansen ska klippa banden till varandra.

– Teoretiskt är dock Åkessons analys inte helt verklighetsfrånvänt.