Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson om svärmodern: ”Jag kände mig utskämd”

Jimmie Åkesson gästar SVT:s Skavlan på fredag. Foto: SVT
Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon är aktiv i Sverigedemokraterna i Sölvesborg. Foto: SVT

Jimmie Åkesson och hans fästmö Louise Erixon gästar SVT:s pratshow ”Skavlan” på fredag. 

Där berättar SD-ledaren om sin icke-relation med svärmodern Margareta Gunsdotter som lämnat partiet. 

– Jag kände mig utskämd av henne, säger SD-ledaren i programmet. 

Både Jimmie Åkesson och hans fästmö Louise Erixon har drivit intensiva valrörelser de senaste månaderna – ena på riksnivå och den andra på lokalnivå i Sölvesborg. 

På fredagen gästar de båda SVT:s ”Skavlan”. 

I programmet får Jimmie Åkesson frågan om relationen till sin svärmor – Louise Erixons mamma Margareta Gunsdotter, tidigare Larsson. 

– Jag är inte helt nöjd med hennes insats som riksdagsledamot så vi har inte pratat på ett tag, säger Jimmie Åkesson. 

– Det blir väldigt personligt när man gör som hon gjorde. Jag kände mig utskämd av henne och då känner jag att jag inte vill prata med henne, men jag har stor respekt för att Louise vill ha kontakt med sin mamma och det får hon gärna ha, fortsätter han. 

Jimmie Åkesson om relationen till sin svärmor

Margareta Gunsdotter avslöjades för att ha fortsatt ta emot fullt arvode för riksdagsarbete – trots att hon inte deltagit i några voteringar efter att hon hoppat av SD och blivit politisk vilde. Samtidigt drev hon en massagesalong. 

– Självklart är det en svår situation när det blir nära på familjen. Men jag tycker vi har löst det på ett bra sätt. Jag har ju legat i hennes mage, och min mamma har lärt mig mycket, sen är jag öppen med att jag tycker hon har agerat på fel sätt. Men man måste dela på det politiska och familjebanden, säger Louise Erixon i programmet. 

Expressen har varit i kontakt med Margareta Gunsdotter som säger: 

– Det är jobbigt när det handlar om relationer. Jag har en relation med min dotter och en annan med honom och så går partiet och familjerna in i en och samma smet och därför blir det ganska jobbigt att uttala sig om detta. Det jag vill säga är att jag och Jimmie inte har haft någon bra relation, men Louise och jag har alltid haft en väldigt fin relation.

Margareta Larsson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN


– För Jimmie kanske inte familj är lika viktigt som för mig, men jag vill inte uttala mig på något vis som kan skada min dotter Louise. 

Svarar på Mattias Karlssons uttalande

SD-ledaren fick även svara på om hans parti är med och bidrar till ett polariserat debattklimat – mot bakgrunden av gruppledaren Mattias Karlssons uppmärksammade uttalande om ”seger eller död”. 

– Det är ju sant. Det är många som har sagt så, säger Jimmie Åkesson och får frågan om det uttalandet bidrar till ett polariserat klimat: 

– Det är snarare ett svar på ett polariserat klimat. Det är ett kulturkrig som pågår. Nu är det 50 år sedan 68-revolutionen men inom de här 50 åren har hela 68-rörelsen påverkat vårt samhälle i en riktning där nation är något fult och där nationell identitet är något fult, säger han.

Jimmie Åkesson tog själv upp sin misslyckade på ett svar i P4:s frågesport – där han svarade fel på en fråga om hemorten Sölvesborg. Fredrik Skavlan frågade sedan om Jimmie Åkesson vill lägga ner P4: 

– Nej, inte än. Vi börjar med P3. 

Fredrik Skavlan om intervjun med Jimmie Åkesson

Fredrik Skavlans förra intervju med Jimmie Åkesson blev uppmärksammad efter att han pressat partiledaren på anklagelserna mot partiet. I en kommentar om fredagens intervju säger Fredrik Skavlan: 

– Förra gången jag intervjuade Åkesson var temat hans sjukfrånvaro, samt anklagelserna om rasism som riktats mot partiet han leder. Denna gång fokuserar vi på hur han och hans sambo fungerar som politikerpar, om Åkessons ansträngda förhållande till media, men också i vilken grad SD själva måste ta ansvar för ett hårdare politiskt klimat.

”Skavlan” sänds på fredag klockan 21.00 i SVT1.