Åkesson och Lööf i valrörelsens sista duell

Annie Lööf beskyller SD Jimmie Åkesson för att vara populist. Åkesson: ”Så fort man får jobb blir allt bra, säger du. Det är, för mig, populism”.
Foto: Expressen TV
Jimmie Åkesson utanför Expressens redaktion strax innan duellen mot Annie Lööf.
Foto: Expressen
Annie Lööf
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Jimmie Åkesson och Annie Lööf hamnade i ordbråk under SVT:s slutdebatt.

Nu tar de upp debatten igen – i Expressen TV.

– Jag tycker inte att statliga medier ska hålla på på det sättet, säger SD-ledaren.

– Det ger Jimmie Åkesson den offerkofta som han vill ha dagen innan valdagen, säger C-ledaren.


VALET 2018: Följ valspurten live med Expressen här! 

Under slutdebatten mellan alla riksdagspartiernas ledare i SVT på fredagen uppstod en tydlig spricka mellan SD-ledaren Jimmie Åkesson och C-ledaren Annie Lööf.

När integrationsfrågan debatterades sa Åkesson:

– Vi måste ställa oss frågan: Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb? Jo det är för att de inte är svenskar. De passar inte in i Sverige och då är det svårt att få jobb.

Jimmie Åkesson och Annie Lööf innan duellen i ”Bara politik”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Annie Lööf reagerade med att slå näven i bordet och utbrista:

– Hur uttrycker du dig?

Efter debatten tog SVT avstånd från Åkessons uttalande, som man kallade för grovt generaliserande. Efteråt har SD meddelat att Åkesson inte medverkar i SVT till efter valet, och SVT har bytt ut Eva Landahl som valde att ta avstånd från uttalandet.

Efter SVT-debatten utmanade Annie Lööf SD-ledaren till en ny debatt. Åkesson tackade ja – nu möts de båda partiledarna i ”Uppesittarkväll” med Niklas Svensson i Expressen TV.

Åkesson: ”Det är oseriöst”

Åkesson säger, i Expressen TV, efter dagens tumult kring SVT:

– Mitt intryck är att man står inte bakom beslutet att ta avstånd, men man vill skydda sin chef. Då motiverar man det med att fulcitera mig, då framstår det som något annat än det jag avsåg.

– Jag tycker det är oseriöst, jag tycker inte att statliga medier ska hålla på på det sättet.

Annie Lööf:

– Jag tycker det är väldigt olyckligt att SVT gjorde på det här sättet. Det ger Jimmie Åkesson den offerkofta som han vill ha dagen innan valdagen. Det här handlar inte om SVT eller om Åkessons kalender, utan det handlar om avgörande frågor för Sveriges framtid.

Lööf: ”Viktigt att markera”

Åkesson utvecklar resonemanget från SVT-debatten, i Expressen TV:

– När man kommer till Sverige som nyanländ så är man inte svensk, man är inte en del av svenska samhället. Man har ibland andra värderingar och en helt annan syn på om man till exempel ska ta chefen i hand. Min poäng är att för att få ett jobb i Sverige så måste du anpassa dig till det svenska samhället. Det är bristen på förståelsen för det som gör att nyanlända har svårt att få jobb i Sverige.

– Min poäng med att säga att de inte är svenskar är att vi måste ge dem möjlighet att bli svenskar. Det är inte kontroversiellt överhuvudtaget.

Annie Lööf:

– Jag tycker det är viktigt att markera att integration handlar om att skapa jobb och se till att man redan från dag ett får möjlighet att lära sig svenska, ha samhällsorientering.

”Ändå står du och beskyller mig”

Åkesson säger att han håller med Annie Lööf om flera saker som hon tar upp i debatten, som handlar om att förbättra integrationen i Sverige.

– Men det ni saknar är förståelsen att det finns värderingsskillnader i kulturer. Det finns i din värld en tanke om att kultur inte ha någon betydelse.

Annie Lööf:

– Ni vill ha mer slutenhet, ni vill gå ur EU och ni har en otrolig besatthet av just nationen. När vi pratar om integration så borde vi prata mer om språk och företagsamhet.

Jimmie Åkesson:

– Det är fascinerande. Ditt parti hade regeringsmakten i åtta år. Det är ju ni tillsammans med de andra sex gamla partierna som har skapat de här parallella samhällena som växer fram och som har splittrar svenska samhället. Ändå står du och beskyller mig, det är ju absurt. Det ni har gjort har bara förstört det svenska samhället.

Åkesson: Det är populism

Annie Lööf beskyller SD-ledaren för att vara populist. Åkesson frågar vad C-ledaren menar med populism.

– Det är enkla svar på svåra frågor, säger Annie Lööf.

Åkessons svar:

– Så fort man får jobb blir allt bra, säger du. Det är, för mig, populism.

– Jag har sju partier emot mig i slutdebatten, det kan väl inte rimligen vara populism. Det är att på allvar tar strid mot det som är fel i samhället.

Jimmie Åkesson (SD), Mattias Karlsson (SD) och Annie Lööf (C).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Annie Lööf anser inte att SD är isolerade i svensk politik, hon säger:

– De är inte isolerade. De har fler mandat i riksdagen än Centerpartiet. De har en talman. De sitter i alla parlamentariska beredningar. Men ett parti har möjlighet att välja vilka man vill kompromissa med. Därför är det helt otänkbart för mig som ett liberalt parti att kompromissa med ett nationalistiskt parti.


LÄS MER: SVT:s valchef Eva Landahl gillade kritisk tweet om SD