Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jimmie Åkesson: Jag hade lagt ner kanalen

Foto: Expressen TV
Jimmie Åkesson (SD).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Gustav Fridolin (MP).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

SD-ledaren hade som SR-chef lagt ner P3 – eller sålt kanalen till kommersiella intressen.

Det säger Jimmie Åkesson i ”Bara politik” i Expressen TV.

– Det här är helt orimligt. Vi har alla blivit utsatta för den här satiren, jag tror inte att någon älskar det, säger Gustav Fridolin, MP.

Det är hektiska dagar för partiledarna inför valet. Bara under onsdagen har Sveriges Radio sänt sin stora partiledardebatt i P1, och innan det frågades SD-ledaren Jimmie Åkesson ut i ”Morgonpasset” i P3.

På onsdagskvällen möts Åkesson och MP-språkröret Gustav Fridolin, som redan mötts i P1-debatten, i en debatt i Expressen TV:s ”Bara politik”.

I ”Morgonpasset” på onsdagen kallade Åkesson kanalen P3, där programmet sänds, för ”en skitkanal”. Det sa han efter att i ett satirinslag ha kallats för – bland annat – landsförrädare, spelmissbrukare och viktpendlare.

– Hade jag varit chef här hade jag lagt ner P3 för länge sen. Jag tycker det är vänsterliberal smörja, sa Åkesson bland annat – ett uttalande som fått hård kritik från flera håll.


VALKOMPASSEN: Vilket parti matchar du bäst?  


Fridolin: ”Helt orimligt”

I ”Bara politik” utvecklar Åkesson:

– Jag vill betona att jag säger det som licensbetalare, inte som politiker som ska gå in och lägga ner medier. Men jag tycker att P3 är en skitkanal, det tycker jag verkligen.

– Det som föregick det här var en ganska plump, väldigt dålig satir, som jag tycker är signifikativ för P3. Det föranledde att jag gick hårt åt dem, jag tycker att de förtjänade det.

– Jag tycker inte att några medier ska läggas ner som politiker.

Åkesson säger att han, om han var chef för SR, kanske skulle sälja P3 till kommersiella intressen.

I Nyhetsmorgon i TV4 på torsdagsmorgonen sa han att han betraktade P3 som politiska motståndare.

– Det är väldigt mycket fokus på riksmedia och jag noterar att framför allt den lokala pressen är väldigt ansträngd. Det är det största demokratiska problemet i Sverige, säger Åkesson.  

Gustav Fridolin:

– Det här är helt orimligt. Vi har alla blivit utsatta för den här satiren, jag tror inte att någon älskar det.

– Att stå och säga att här borde vi ändra inriktningen, det är precis den klåfingrighet mot medier som vi ser i andra länder.


Bara Politik sänds i Expressen TV med start klockan 19.00 


Åkesson: Vi satsar på internationella klimatinvesteringar

När ”Bara politik” gick vidare i duellen blev frågan klimatet. Sverigedemokraterna vill sänka skatten för bensin- och diesel, presenterade de i sitt valmanifest på onsdagen. Miljöpartiet menar att det är ännu ett steg av SD att rikta miljöpolitiken utomlands.

– Det är väldigt ineffektivt att minska utsläppen i Sverige, jämfört med internationellt, sa SD-ledaren i Expressen TV.

– Du vill ofta prata flyktingpolitik, då måste man också ställa frågan vad som gör att människor tvingas fly. Om vi inte möter klimathotet i tid kommer vi se mer av torka och naturkatastrofer, alltså mer av människor på flykt, svarade Fridolin.

Åkesson:

– Det är precis det jag säger att vi vill. Vi satsar på just internationella klimatinvesteringar. 

Fridolin: Skärpta straff för gängkriminella

Nästa fråga i ”Bara politik” var lag och ordning.

Höjda straff för gängkriminella, hur viktigt är det?

– Det är viktigt. Både längre och snabbare straff, säger Fridolin och fortsätter:

– Då kan vi få bort dem och bättra det förebyggande arbetet.

Jimmie Åkesson fyller i att SD vill skärpa straffen för i princip alla brott.

– Det hjälper mot den enskilde. Det bästa sättet att se till att en brottsling inte begår brott är att hålla honom inlåst, säger SD-ledaren.

”Man våldtar för att man har en annan syn på kvinnor”

58 procent av de som dömts för våldtäkt i Sverige de senaste fem åren är födda utomlands, visade SVT:s ”Uppdrag granskning” i förra veckan.

– Det finns en överrepresentation av utlandsfödda i kriminalitet. Det vi vet i grunden är att idioter kommer i alla färger och former, då måste vi säkra att det blir konsekvenser, säger Gustav Fridolin i ”Bara politik”.

SD-ledaren Jimmie Åkesson:

– Jag är inte förvånad. Man har i de andra partierna länge förnekat detta faktum. Man byter inte värderingar för att man byter mark under fötterna, och det tar sig uttryck i olika fall av ojämlika beteenden.

– Det finns ett allvarligt problem kopplat till, inte bara utanförskapsområden … man våldtar för att man har en annan syn på kvinnors rättigheter.

Åkesson om sin lillebror med LSS

De senaste dagarna har LSS-frågan tagit stor plats i den politiska debatten. Flera partier har angripit regeringen för hanteringen av assistansfrågan och LSS-lagstiftningen. Bland annat har flera kommuner börjat planera särskilda assistansboenden för att till exempel barn inte kan få den assistans de behöver hemma.

– Jag tycker att det är fruktansvärt när man ser hur det urholkats, säger Gustav Fridolin.

– Vi behöver en ny och starkare lagstiftning.

Jimmie Åkesson har en lillebror som är funktionsnedsatt, som har LSS.

– Han har ju det dygnet runt. Han skulle inte … han skulle kunna fortsätta leva, men antingen på institution eller att mamma skulle få ta ett mycket större ansvar än i dag. Det vore katastrof, säger Åkesson.

– Jag förstår vad det innebär, tror jag.


VAL 2018: Allt om valets viktigaste frågor 

Kvällens program – minut för minut

19.00: ”Bara politik” startar. Direktsändning från studio 1 på Expressens redaktion på Kungsholmen i Stockholm.

19.01: Debattämne: Miljö och klimat. 

19.11: Debattämne: Lag och ordning. 

19.21: Debattämne: Sjukvård.

19.30: Nyheter från studio 4. 

19.33: Debattämne: Migration. 

19.43: Regeringsfrågan.

19.46: Experterna kommenterar. I studion: Jenny Lindahl, chef för kommunikationsbolaget Arena Opinion och Niclas Lövkvist, vd för PR-byrån Agency. 


Här frivisas Expressen TV fram till 17 september

Boxer

Om du har Boxer som operatör han du se Expressen TV via smartboxen som är uppkopplad mot internet samt, snart, Boxer TV Hub som lanseras snart. Kanalplats 43. Det går också att se kanalerna på digitala plattformen Boxer Play (både webb och appar, Chrome cast och Airplay). 


Comhem

Landets största tv-operatör, distribuerar nu Expressen TV i alla digital-tv boxar, Tivo-boxen samt Com Hem TV Hub. Kanalplats 43. Det går också att se kanalerna på digitala plattformen Com Hem Play (både webb och appar, Chrome cast och Airplay).


 SportExpressen TV finns på kanalplats 99 hos Com Hem och 49 hos Boxer.