Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson dissade Lööfs klädval

Under sitt anförande i riksdagen hävdade Jimmie Åkesson att Annie Lööf bar en röd kavaj ”dagen till ära”.Foto: OLLE SPORRONG
Centerledarens svar möttes av rungande applåder. – Jimmie Åkesson valde denna ansvarstyngda dag att kommentera en kvinnas klädsel, säger Lööf.Foto: OLLE SPORRONG
Jimmie Åkesson och Annie Lööf.Foto: OLLE SPORRONG

Jimmie Åkesson hävdade att Annie Lööf bar en röd kavaj ”dagen till ära” när hon släppte fram Stefan Löfven som statsminister.

– Jimmie Åkesson valde denna ansvarstyngda dag att kommentera en kvinnas klädsel, svarade Centerledaren och möttes av rungande applåder.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson höll ett anförande innan fredagens statsministeromröstning och riktade sig då mot Centerpartiets partiledare, som valde att släppa fram Stefan Löfven.

– Jag noterar också att den nästan alltid grönklädda centerledaren dagen till ära är klädd i rött, sa Jimmie Åkesson. 

Efter SD-ledaren klev Annie Lööf upp i talarstolen och gav direkt svar på tal.

– Jimmie Åkesson valde denna ansvarstyngda dag att kommentera en kvinnas klädsel. Låt mig notera att min kostym bär samma färg som Jimmie Åkessons slips, sa Annie Lööf.

 

Jimmie Åkesson och Annie Lööf i klädbråk

Centerledarens svar möttes av rungande applåder i riksdagen. Många reagerade med förvåning över klädkommentaren.

”Nivån sjönk precis ytterligare ett steg i denna regeringsbildningsprocess. Vad tusan har partiledares klädval med dagens omröstning att göra?” skriver Jonny Cato Hansson, centerpartistisk riksdagsledamot, på Twitter.

https://twitter.com/catohansson/status/1086178231047344128

”Fantastisk kontring av Annie Lööf. Längsta applåden i kammaren den här mandatperioden. Välförtjänt!”, kommenterade den socialdemokratiska riksdagsledamoten Ola Möller.

https://twitter.com/Socdemola/status/1086180236985810945

”Med Åkessons färgblindhet är det inte konstigt att han missat det bruna i sitt eget parti”, skriver Jan Björklunds pressekreterare Adam Alfredsson på Twitter. 

SD-ledaren: Kostymen var ”oxblodsröd”

Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Adam Marttinen tycker dock att Centerledaren är inkonsekvent:

”Annie Lööf slår tillbaka mot Åkessons gliring om röd klädsel genom att spela kvinnligt offer för klädkommentar och tar poäng genom att kommentera Åkessons slips! Inkonsekvens är dagen till ära det enda konsekventa med Annie Lööf och Centerpartiet”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/AdamMarttinen/status/1086182263627415552

”DN Imorgon: Faktiskt inte sant, Lööfs kavaj var lila och Åkessons slips gredelin", kommenterar Hanif Bali (M) på Twitter.

Efter statsministeromröstningen försvarade Jimmie Åkesson sitt uttalande:

– Jag pratade om ganska mycket saker, och kommenterade inte hennes kläder för att hon är kvinna. Hon brukar vara klädd i grönt och nu var hon klädd i rött, säger Åkesson och menar att kostymen var ”oxblodsröd”.

LÄS MER: Expressens Jenny Madestam: Vi får se hur länge regeringen kommer leva 

Lööf firade i rött på Elle-galan

På Elle-galan under fredagskvällen dök Annie Lööf däremot upp i en oxblodsröd klänning. Klänningen är den samma som Lööf bar på Nobelfesten förra året och är designad av svenska Frida Jonsvens. 

– Det är så mycket hantverk i den här och det är fantastiskt att kunna använda den flera gånger, säger Lööf till Expressen TV på väg in till galan.

Efter fyra månaders hårt arbete med regeringsbildning tycker Lööf att gå på gala är en bra avslutning.

– Det känns som en bra final på en så här lång period att få gå och hylla svensk design och svenska modeskapare, säger Lööf.

Annie Lööf säger också att hållbarhet och miljö är viktigt för henne och därför tycker hon att det känns kul att återanvändning har blivit trendigt. 

– Och kavajen var lila i dag, men nu hade den passat bra den där kommentaren, säger Lööf.