Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson efter kravet: ”Verklighetsfrånvänt”

Benjamin Dousa.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Jimmie Åkesson.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ
Ulf Kristersson.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL /IBL IBL BILDBYRÅ

Moderaterna borde testa stödet för en alliansregering i riksdagen i ett försök att tvinga Sverigedemokraterna att bekänna färg. Det menar Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet.

– Ulf Kristersson har sagt in i kaklet. Då är vår förväntansbild också att han kör in i kaklet, säger Dousa i SVT:s "Aktuellt".

Det var under gårdagen som Ulf Kristersson berättade att han ska försöka söka stöd hos Socialdemokraterna för att bilda en alliansregering.

Nu menar Moderaternas ungdomsförbund att Kristersson borde testa sitt stöd för en alliansregering i riksdagen.

– Jag tycker att han ska pröva sitt stöd i riksdagen för en alliansregering, oavsett vad Löfven och Ygeman säger, säger Muf:s ordförande Benjamin Dousa i SVT:s "Aktuellt".

Vilket av partierna som ska släppa fram Kristersson är dock inte helt klart.

– Det får man se, det är öppet för kammaren. Men det är klart, utan att spekulera allt för mycket så är det SD som tydligast sagt att de vill se ett regeringsskifte. Men det är en sak att säga det och en annan sak att rösta för det också.

Åkesson: ”Verklighetsfrånvänt”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är dock inte helt redo att hålla med i Dousas resonemang.

– Det är lite verklighetsfrånvänt. Ja, vi vill medverka till att vi får en annan regering på plats, men vårt stöd är inte gratis, det borde alla rimligtvis förstå. Jag måste bevaka mina 1,1 miljoner väljares intressen i den här processen, säger han i SVT.

Han menar att faktumet att man sagt att man vill se en annan regering inte betyder att man kommer att godkänna vilken regering som helst.

– Det betyder inte att vi kommer släppa fram en alliansregering där Liberalerna och Centerpartiet ingår, som vill öka invandringen sett till hur det är i dag. Jag är beredd att släppa fram Ulf kristersson i utbyte mot att vi får inflytande i proportion till vårt valresultat, säger Åkesson.