Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson anklagar Björklund och Lööf: ”Ansvarslöst”

Jimmie Åkesson.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT
Centerpartiets Annie Lööf har lämnat en kravlista till Stefan Löfven.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
På onsdagen meddelade Liberalernas Jan Björklund att hans parti är berett att släppa fram en S-ledd regering om den accepterar en rad krav.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar nu för första gången kravlistorna från Annie Lööf och Jan Björklund:

– Jag tycker de agerar ansvarslöst. Men samtidigt är det logiskt att de inte röstar på Ulf Kristersson för de hör naturligt hemma mer hos Socialdemokraterna.

Han vill nu – om Löfven röstas fram som statsminister – ”formera en stark konservativ opposition tillsammans med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor.”

Expressen möter på onsdagseftermiddagen SD-ledaren Jimmie Åkesson på hans tjänsterum i riksdagens ledamotshus. 

Det är sista dagen i det rummet. Fastigheten ska renoveras och det mesta är nedplockat i lådor. 

20 minuter in i intervjun kommer beskedet att Liberalernas Jan Björklund bryter tystnaden och kallar till presskonferens. 

LÄS MER: Björklund öppnar för att släppa fram Löfven – om Liberalernas krav accepteras 

LÄS MER: Jenny Madestam: Björklunds krav kan vara en strategi 

På onsdagen meddelade Liberalernas Jan Björklund att hans parti är berett att släppa fram en S-ledd regering om den accepterar en rad krav.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Jimmie Åkesson har just spekulerat i vem som blir nästa partiledare att avgå – troligen Gustav Fridolin som ju redan meddelat att han slutar i vår:

– Björklund kanske avgår nu, säger han med ett skratt. 

Men i stället meddelar Liberalernas partiledare att hans partistyrelse och riksdagsgrupp – i oenighet – beslutat att öppna för Stefan Löfven som statsminister. Han meddelar därmed ungefär samma sak som Centerledaren Annie Lööf. 

– Det är logiskt att både Centerpartiet och Liberalerna nu har öppnat upp för att släppa fram en vänsterliberal regering. Jag är inte förvånad, säger Jimmie Åkesson – efter Björklunds presskonferens. 

Jimmie Åkesson om Annie Lööfs kravlista

Annie Lööfs kravlista som presenterades på tisdagen kommenterar han så här: 

– Man kan tolka den på olika sätt. Det mest logiska sättet är väl att hon i någon mening inleder en förhandling. Sen säger hon att det inte är förhandlingsbart, men hon har träffat Stefan Löfven vid flera tillfällen under sin sonderingsvecka. Det skulle förvåna mig väldigt mycket om de inte redan har pratat igenom de här frågorna. Antingen är det ett spel för att komma undan och ändå kunna rösta på Ulf Kristersson, eller så inleder hon en förhandling nu. 

Vad tror du?

– Jag vet inte, hon pratar ju inte med mig. Men vi får väl se om en vecka när det är dags att rösta om Stefan Löfven. Men den logiska konsekvensen av deras agerande hittills är ju att de släpper fram Stefan Löfven. 

Annie Lööf (C) har lämnat en kravlista till Stefan Löfven.
Foto: TOVE ERIKSSON/TT

Vad säger du om de konkreta kraven som presenteras?

– När det gäller inkomstskatter och företagsbeskattning så är vi i grunden överens om riktningen. Där vill vi också ha lättnader. Sen är det kanske inte primärt marginalskatten som vi riktar in oss på, utan framför allt skattesänkningar för låg och medelinkomsttagare. När det gäller arbetsrätten är vi överens om att förändra turordningsreglerna. Men vi är inte för att införa marknadshyror. 

”Han kommer sannolikt att träffa Annie Lööf”

Hur tror du att Stefan Löfven kommer att agera?

– Jag tror att han ser det här som en förhandlingsöppning och han kommer sannolikt att träffa Annie Lööf och diskutera detta. Sen kan han ta ställning. 

Innebär detta att möjligheterna för M-ledaren Ulf Kristersson har minskat?

– Det vet vi ju inte än, men det här är egentligen den första sakpolitiska förhandlingen som vi ser under de här månaderna sedan valet. Det har ju inte förekommit någon politisk diskussion offentligt. På det sättet är det den första riktiga öppningen. Men det är ett cyniskt spel det här. Jag vet inte vad man ska tro, utan det visar sig om en vecka när vi röstar om Löfven. 

Vad skulle det innebära om Centerpartiet och Liberalerna släpper fram Stefan Löfven?

– Då får vi ytterligare fyra år av vänsterliberalt styre, men med stöd av två tidigare borgerliga partier. Jag ser det som en av de mindre dåliga utgångarna av den här regeringsprocessen. För det skulle tydligt visa att det finns ett högerkonservativt block i Sveriges riksdag. Jag formerar gärna en stark konservativ opposition tillsammans med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor.