Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Åkesson anklagade Löfven för ”falskt skryt” i ny debatt

Dagen efter partiledardebatten möttes Stefan Löfven och Jimmie Åkesson återigen i riksdagens talarstol.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson under debatten på onsdagen.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dagen efter partiledardebatten möttes Stefan Löfven och Jimmie Åkesson återigen i en hätsk debatt i riksdagens talarstol.

SD-ledaren anklagade Löfven för att stå och skryta samtidigt som funktionsnedsatta barn inte får den vård de behöver.

– Någon gång måste det bli sans och balans i diskussionen, slog statsministern då fast. 

Under statsministerns frågestund i riksdagen var flera partiledare på plats och ville ställa frågor. 

Den första som ställde Stefan Löfven mot väggen var Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson, som ville veta hur det kommer sig att regeringen satsat dubbelt så mycket på byggsubventioner som på polis och rättsväsende. 

– Vi prioriterar både bostadsbyggande och poliser, hävdade statsministern. 

Åkesson: "Vad är det för humanism?"

Sedan var det SD-ledaren Jimmie Åkessons tur. 

I partiledardebatten på onsdagen rök de bland annat ihop om de 9000 ensamkommande som nu ska få en ny chans till prövning. 

– Googla ordet humanism, uppmanade statsministern då. 

Jimmie Åkesson fortsatte på samma tema i sin nya fråga: 

– Vad är det för humanism när man tar pengar från funktionsnedsatta barn och lägger på vuxna män som inte har skyddsbehov? Eller när man låter människor dö i väntan på vård de behöver, för att i stället lägga pengar på de som inte behöver skydd  – vad är det för humanism?

Stefan Löfven: 

– Jag undrar fortfarande om Åkesson har googlat ordet som jag bad honom göra i går. Vi tänker inte som Sverigedemokraterna sänka skatterna med 35 miljarder - eller dra bort 12 miljarder från landsting och kommuner. Svensk välfärd håller, och den kommer att hålla. 

– Nu har vi musklerna, och då gäller det att använda överskottet på rätt sätt. Bevare Sverige från det Sverigedemokratiska experimentet – sänka skatter mest för de som tjänar mest. 

SD-ledaren välkomnar folkomröstning om välfärden

Jimmie Åkesson slog då fast att han välkomnar Socialdemokraternas idé om att valet i höst ska vara en folkomröstning om välfärden. 

– För man kan inte få allt. Så länge jag har funnits i kammaren har jag hävdat att massinvandringen de senaste decennierna står mot vår förmåga att utveckla välfärden. Stefan Löfven väljer att prioritera människor från andra länder framför vår välfärd. Du står här och skryter, men det är falskt skryt!

Stefan Löfven slog tillbaka: 

– Vi ska hålla oss till fakta. Någon gång måste det bli sans och balans i den här diskussionen. Från SD och andra låter det som att svensk sjukvård har gått fullständigt åt skogen. Så är det inte. Vi har flera köer som faktiskt kortas. Men faktum kvarstår – du vill sänka skatterna med 35 miljarder. Hur mycket mer välfärd blir det av det?

Den frågan fick Jimmie Åkesson inte svara på eftersom talartiden var slut. 

LÄS MER: Val 2018 – allt om valets viktigaste frågor