Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åkesson: ”Alliansen är i praktiken över”

Jimmie Åkesson, ledare för Sverigedemokraterna.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alliansens partiledare Annie Lööf, Ulf Kristersson, Jan Björklund och Ebba Busch Thor tillsammans den 25 september då Stefan Löfven röstades bort som statsminister.
Foto: OLLE SPORRONG

Centerpartiet och Liberalerna har sagt nej till Ulf Kristerssons förslag till ny regering.

Nu kommenterar SD-ledaren Jimmie Åkesson deras besked.

– Man kan inte tolka dagens utspel som annat än att alliansen nu i praktiken är över. Detta kan öppna upp för möjligheten att på sikt i stället forma ett konservativt block. 

I ett uppmärksammat Facebookinlägg på fredagen förklarade Moderatledaren Ulf Kristersson vilka alternativ han ser för att bilda en regering där han själv är statsminister.

Det första alternativet är att pröva stödet för en alliansregering – trots att Socialdemokraterna har sagt att partiet inte kommer att stödja en sådan regering. 

Det andra alternativet kallar Kristersson "3-2-1" och innebär att Moderaterna och eventuellt ett eller två andra allianspartier bildar regering.

Liberalernas Jan Björklund och Centerpartiets Annie Lööf avvisade på lördagen båda förslagen eftersom de kräver stöd från Sverigedemokraterna för att bli verklighet. 

Åkesson: Öppnar för konservativt block

SD-ledaren Jimmie Åkesson kommenterar deras besked:

– Man kan inte tolka dagens utspel som annat än att alliansen nu i praktiken är över. Detta kan öppna upp för möjligheten att på sikt i stället forma ett konservativt block. Det vore bra för Sverige.

Samtidigt oroas Jimmie Åkesson av att både Lööf och Björklund som han ser det ”allt tydligare rör sig mot Socialdemokraterna”.

– En ny Socialdemokratiskt ledd regering byggd på C, L och MP tror jag skulle vara oerhört dåligt för Sverige.

– Det är fortfarande några dagar kvar till Kristersson ska presentera sitt slutliga förslag och jag följer noga den här utvecklingen.