Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

9 scenarion – det händer nu

Plenisalen under partiledardebatt i riksdagen.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Valet är över.

Nu börjar det svåra – att hitta en regering som kan styra landet i ett läge när inget av de traditionella blocken är i närheten av egen majoritet.

Här nedan kan du själv prova och se hur många mandat de olika partierna skulle kunna få tillsammans – för att bilda en regering.

Om du känner dig osäker så guidar statsvetaren Jenny Madestam dig genom sannolikheten för olika tänkbara regeringskonstellationer.

Jenny Madestam hävdar att det är mycket svårt att bedöma hur partierna tänker inför de kommande regeringsförhandlingarna. 

– Eftersom situationen är så exceptionell finns det egentligen inget att jämföra med. Hur kommer partierna att agera i ett så här pressat läge?  

1. Rödgröna blocket (S, MP, V) Minoritet: 144 mandat

– Det är inte speciellt troligt. Då kommer Stefan Löfven att röstas ner i statsministeromröstningen. Dessutom är inte Socialdemokraterna så pigga på att ha ett regeringssamarbete med Vänsterpartiet.

2. Alliansen (M, C, L, KD) Minoritet: 143 mandat

– Den regeringen är möjlig, med stöd av SD. Men SD kommer inte att lägga ner sina röster utan något i utbyte. Och Centern och Liberalerna har sagt att de inte vill samarbeta med SD.

3. Mittfältet (S, C, L) Minoritet: 151 mandat

– Det är ju vad Löfven vill. Kanske kan man tänka sig MP i den konstellationen också. Den lösningen kanske skulle vara möjlig för att välja en statsminister. Men sen är det budgeten som ska igenom.

4. Rödgrönblå (S, C, L, MP, V) Majoritet: 194 mandat

– Det tror jag inte är aktuellt, för Centern och Liberalerna kommer inte att sitta i regering med Vänsterpartiet. 

5. Socialmoderaterna (S, M) Minoritet: 171 mandat

– Varken S eller M vill regera tillsammans. Både för att de står så långt ifrån varandra, och sen handlar det om den svenska demokratin – att motpolerna behövs. Men i Tyskland blev det lösningen, efter lång vånda. Skulle vi få ett läge när enda alternativet är ett omval, så kanske det skulle kunna vara en lösning. De skulle förmodligen kunna få igenom en budget också.

6. Superkoalitionen (S, M, C, L, KD) Majoritet: 244 mandat

– Det ser jag inte heller som speciellt realistiskt. Spänningen mellan opposition och regering skulle gå om intet. Men som sagt: är alternativet ett extra val skulle det kanske vara möjligt.

7. Högerytter (M, KD, SD) Minoritet: 155 mandat

– Den kommer inte få majoritet i riksdagen, och där tror jag om att det skulle bli en enighet om att rösta nerstatsministerkandidaten, Kristersson. 

8. Alliansen med SD ( M, C, L, KD, SD) Majoritet: 205 mandat

– Nej, det tror jag inte, eftersom främst Centerpartiet och Liberalerna inte vill sitta i en regering ihop med Sverigedemokraterna.

9. Alliansen med MP (M, C, L, KD, MP) Minoritet: 158 mandat

– Det är inte helt otänkbart. Den skulle inte heller få egen majoritet och det skulle verkligen krävas ett snack med S och V för att få dem att lägga ner sina röster. Om de skulle göra det så tror jag att man kanske skulle kunna få igenom en budget också, för det är inte troligt att S, V och SD skulle rösta igenom en alternativ budget.


LÄS MER: Valresultatet 2018 – se hur dina grannar röstat