Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

495 S-politiker vill se Ygeman efterträda Löfven

Stefan Löfven och Anders Ygeman.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Anders Ygeman, S gruppledare i riksdagen, och Stefan Löfven.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

På tisdagsmorgonen röstades Stefan Löfven bort som statsminister av riksdagen. S-politikerna runtom i landet har ett fortsatt stort stöd för honom – men en person flåsar Stefan Löfven i nacken, visar den webbenkät som Expressen skickat ut till S-förtroendevalda i landet. 

"Ygeman är nog den som borgerligheten fruktar mest", menar en av S-politikerna. 

När Expressen skickade ut en webbenkät till S-förtroendevalda runtom i landet stod det tydligt: S-politikerna vill att Stefan Löfven sitter kvar som partiledare – även efter att han röstats bort som statsminister av riksdagen. Av de 1 507 som svarat på frågan: "Om Löfven ej får förnyat förtroende som statsminister av riksdagen, bör S byta partiledare då?" svarade 1 293 att han inte borde bytas ut och 214 personer att han borde det. 

Hos de som inte vill ha kvar honom efter tisdagens nederlag lyder motiveringarna:

”Löfven är ingen person som når massorna", ”jag tycker att man behöver nytt blod i partiet och att man ske ge en chans till Anders Ygeman" och ”det är dags för en nystart. Partiet kan inte fortsätta med samma ledning om den inte får förtroende”


”Dags att tacka honom och hitta en annan kandidat”

Ytterligare en skriver: 

”Stefan L har varit en bra partiledare för S. Men han var också en som skulle stabilisera partiet efter Håkan Juholt. Hans senaste prestation indikerar att han inte längre uppfyller samma funktion. Då är det dags att tacka honom och hitta en annan kandidat”.

Flera menar också att det är dags för en kvinna på partiledarposten. 

Anders Ygeman på Expressens redaktion.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Bland personerna som vill ha kvar Stefan Löfven som partiledare lyder kommentarerna: 

”Han kanske har gjort sitt. Men frågan är om vi når framgång med en ny ledare”, ”han är en bättre hantverkare än retoriker och det gillar jag” och ”Löfven har gjort ett mycket bra jobb. Utan honom had partiet tappat ännu mer väljarstöd”

”Ygeman var lysande”

Men han har en minst sagt het kandidat till posten som flåsar honom i nacken: Gruppledaren Anders Ygeman. På frågan om vem man helst skulle se som partiledare efter Stefan Löfven svarar över 495 personer – över 40 procent av de 1 250 personer som svarat på frågan – att de vill se just honom som S nästa partiledare. 

”Har an bra och lugn framtoning. Gjorde ett bra jobb som minister”, skriver en S-politiker. En annan skriver: 

”Ygeman var lysande så sent som vid dagens cirkusföreställning i riksdagen och är nog samtidigt den som borgerligheten fruktar mest”.

Finansminister Magdalena Andersson är näst mest populär.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT

Ytterligare en skiver: 

”Balanserad, analytisk och förtroendeingivande”.

Näst mest populär är den nuvarande finansministern Magdalena Andersson. 

”Vill gärna se en kvinna som partiledare" och ”Den bäste finansminister på länge” lyder kommentarerna. 

Så gick undersökningen till

1 516 personer svarade på webbenkäten, som skickades ut av Expressen till 7 344 förtroendevalda S-politiker runtom i landet. Det innebär en svarsfrekvens på 21 procent. 


Undersökningen skickades ut vid 19-tiden på måndagskvällen och hade en sluttid på tisdagseftermiddagen, då den lästes av. 


Webbenkäten gjordes genom verktyget Netigate.