Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

324 M-politiker: Ta makten med hjälp av SD

Carina Wutzler: ”Jag förstår att man bjudit in Löfven, men det tycker jag bör följas upp av ett samtal med SD nu”.
Foto: JENS CHRISTIAN
Christian Sonesson, M, kommunalråd i Staffanstorp tycker att man bör kunna samarbeta med SD om migrationspolitiken och kriminalpolitiken.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
”Jag är en sådan person som inte tror att jag blir fascist av att prata med en Sverigedemokrat”, säger Moderaten Hanif Bali.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Maria Abrahamsson: ”Min utgångspunkt är att Moderaterna ska pröva alla möjligheter att ta över makten”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
”Enligt den svenska åsiktskorridoren är det bara okej att prata med vänstern”, säger tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Kraven på att Ulf Kristersson ska samtala med Jimmie Åkesson kommer från flera håll.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
1 / 8

Den egna riksdagsgruppen, kommunalråden och den tidigare partiledaren – kraven på att Ulf Kristersson ska samtala med Jimmie Åkesson kommer nu från flera håll. 

När Expressen frågade folkvalda M-politiker ute i landet om M bör ta makten med hjälp av SD-förhandlingar svarade över hälften ja. 

– Kristersson skulle omedelbart bli brunsmetad. Men jag hade kanske sagt att jag ville samtala med SD ändå, säger den tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn. 

609 M-politiker svarade på frågan ”tycker du att M ska ta makten med hjälp av SD-förhandlingar om det krävs?” i den webbenkät som Expressen skickade ut till förtroendevalda M-politiker runtom i Sverige på måndagen.

Kraven på att Ulf Kristersson ska samtala med Jimmie Åkesson kommer från flera håll.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Av dessa svarade mer än hälften ja. Bland annat löd motiveringarna:

”All utestängning och tystnad hittills har inte fungerat, och kommer inte att fungera i framtiden heller. Låt dem bevisa sig att antingen vara en bluff eller vara äkta" och "vi moderater vill att partiet i riksdagen aktivt ska driva moderat politik samt motverka socialism. Om detta enbart är möjligt med stöd av SD så är det värt att förhandla med Åkesson.”

Abrahamsson: ”Det är man skyldig sina väljare”

Maria Abrahamsson, M, lämnar i och med detta val politiken, efter åtta år i riksdagen. Efter att hon i söndagens ”Agenda” sade att hon tycker att M borde samtala med SD har hon hyllats av partikollegor, säger hon. 

– Min utgångspunkt är att Moderaterna ska pröva alla möjligheter att ta över makten för att kunna genomföra partiets politik. Att pröva ”alla möjligheter” inkluderar samtal också med riksdagens tredje största parti i syfte att syna var SD står i sakfrågorna. Kanske leder samtalen framåt, kanske inte. Men vill man genomföra så mycket som möjligt av sin politik måste man också vara beredd att pröva alla möjligheter att få makten. Det är man skyldig sina väljare.

Maria Abrahamsson: ”Min utgångspunkt är att Moderaterna ska pröva alla möjligheter att ta över makten”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tidigare partiledaren: ”Kristersson skulle bli brunsmetad”

Bara dagar innan gick den tidigare partiledaren Ulf Adelsohn ut på Facebook med en liknande uppmaning. 

– Jag delar långt ifrån kommunisternas uppfattning, men kan ändå prata med dem. Samma gäller med SD. Men enligt den svenska åsiktskorridoren är det bara okej att prata med vänstern, säger Ulf Adelsohn på måndagen.

”Enligt den svenska åsiktskorridoren är det bara okej att prata med vänstern”, säger tidigare M-ledaren Ulf Adelsohn.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Varför tackar Kristersson nej till att samtala med Åkesson tror du? 

– För att åsiktskorridoren som vi har gör att man blir brunsmetad om gör det. Kristersson skulle omedelbart bli brunsmetad, och det vill man inte bli i en partiledarroll. 

Hade du gjort det om du fortfarande varit partiledare? 

– Det vet jag inte om jag hade gjort. Men jo, jag hade kanske sagt att jag ville samtala med SD ändå... någon gång måste detta sluta. Vi har inte 18 procent fascister i riksdagen, även om jag är helt övertygad om att det finns motbjudande sverigedemokrater så är långt från alla det.

Bali: Man blir inte fascist av att prata med SD

Partikollegan Hanif Bali, M, som sitter kvar i riksdagen, gick redan innan valresultatet ut med att han kan tänka sig ett samarbete med SD. 

– Jag är en sådan person som inte tror att jag blir fascist av att prata med en Sverigedemokrat. Jag blir inte bonde för att jag pratar med en centerpartist. Jag skulle inte ha några problem att göra upp i frågor där vi är särskilt nära varandra, sa han i Expressens "Bara politik" våras.

Hanif Bali: ”Jag är en sådan person som inte tror att jag blir fascist av att prata med en Sverigedemokrat. Jag blir inte bonde för att jag pratar med en centerpartist.”
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Kommunalråden sätter press på Kristersson

Flera M-kommunalråd ute i landet har tidigare sagt att de själva gärna samtalar med SD – men nu, efter valet, sätter de också press på Ulf Kristersson. 

Carina Wutzler, M, kommunalråd i Vellinge, är en av dem. 

– Jag förstår att han måste samla ihop alliansen. Jag förstår också att man bjudit in Löfven, men det tycker jag bör följas upp av ett samtal med SD nu, säger hon.

Carina Wutzler: ”Jag förstår att man bjudit in Löfven, men det tycker jag bör följas upp av ett samtal med SD nu”.
Foto: JENS CHRISTIAN

Christian Sonesson, M, kommunalråd i Staffanstorp, menar att det är sans och hyfs för riksdagspartier att prata med varandra – och att han tror att det till slut kommer att landa i att M och SD gör just det.

– Jag tycker att det är uppenbart att vi ska göra allt vi krävs för att få igenom så mycket moderat politik som möjligt. Och det finns ju också frågor som SD och M ligger nära varandra i, som migrationspolitiken och kriminalpolitiken. Åtminstone där bör man kunna samarbeta i kammaren och i utskotten.

Christian Sonesson, M, kommunalråd i Staffanstorp tycker att man bör kunna samarbeta med SD om migrationspolitiken och kriminalpolitiken.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Upplever du några förändringar inom partiet i denna fråga?

– Det är svårt att säga. Tittar man på politiken så öppnar man sakta, sakta upp. Det är två steg framåt, ett steg bakåt. Så det är klart att vi går mot den riktningen. 


Motiveringar i urval – M-politikerna som vill förhandla med SD

”Eftersom S inte har några betänkligheter kring att regera med V så är det inte mer än rätt att M tar stöd av SD”.

”Dags att kliva ur sandlådenivån nu”.

”Helt oacceptabelt att inte tala med ett så stort parti med många liknande värderingar”.

”Det kommer att krävas förhandlingar med alla partier, och då är det inte rimligt att utesluta SD helt”.

”Det är direkt löjligt och oförskämt att inte vilja samtala med ett parti som representerar var 4-5:e väljare”.

Motiveringar i urval – M-politikerna som inte vill förhandla med SD

”SD är ideologiskt lika långt bort från M som V är”.

”Vi har så olika uppfattning i de flesta politiska frågorna. SD vill ju bland annat lämna EU till exempel. Dessutom är SD ett rasistiskt parti”.

”Vi har sagt nej och då skall vi stå fast vid det”.

”Det finns inget utrymme för att ge SD någon inflytande. Sverige förtjänar bättre än så”. 

”Inte om vi riskerar ett framtida allianssamarbete”.

Webbundersökningen

Webbundersökningen, som skickades ut via Netigate till 4 299 förtroendevalda inom Moderaterna i hela landet under måndagsförmiddagen, hade besvarats av 16 procent strax efter klockan 20 samma dag. 


609 personer svarade på frågan: ”Tycker du att M ska ta makten med hjälp av SD-förhandlingar om det krävs?” Av dessa svarade 324 ja, 285 svarade nej.