Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Valrysaren – hård kamp om sista mandaten

Rekordmånga röster har ogiltigförklarats i årets val – nu kan de avgöra valet i sista stund. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jan Björklund. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson. Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Annie Lööf. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 10

Röstrysaren fortsätter med en dramatisk utveckling i finalen:

Vid 20-tiden vandrade ett pingismandat mellan blocken och de rödgröna ökade sitt försprång till tre mandat men nu har alliansen reducerat till 144-143.

Länge såg det ut som att Liberalerna skulle kunna förlora det sista mandatet till S eller KD – men när Göteborg-rösterna räknades har L stärkt sitt grepp om mandatet med 750 röster.

– Det borde räcka även om det återstår flera små valdistrikt där L är svagt, säger Svante Linusson, professor i matematik och expert på valsystemet. 

Under dagen har valrysaren fortsatt och kampen mellan blocken är stenhård. Först tog C ett mandat från SD. Sedan tog SD tillbaka det mandatet direkt och när statsminister Stefan Löfven gick ut på sin presskonferens hade de rödgröna fortfarande två mandats övervikt.

I den rafflande rösträkningen förändras siffrorna snabbt. När onsdagsrösterna - de sena valsedlarna från utlandet och den svenska förtidsröstningen - började räknas på morgonen var Centerns marginal till ett nytt mandat bara sju röster.

Ett så kallat pingismandat skiftade mellan C och SD under eftermiddagens rösträkning men i avslutningen kom Annie Lööf upp på till synes säker mark med 330 rösters marginal vid 17.30.

L stärker greppet när Göteborg rapporteras in

Vid 20-tiden hade 6 296 av 6 325 valdistrikt räknats. Då hade S plockat ett mandat från KD och gett de rödgröna ett större försprång med 145-142 mandat. Kort därpå fördelades mandaten tillbaka och nu står det 144-143 i de rödgrönas favör.

Lite senare under kvällen såg det ut som att både S och KD knappade in och skulle kunna ta ett mandat från L i slutspurten, men vid 22-tiden hade Göteborg-rösterna kommit in och då hade L stärkt sitt grepp om det sista mandatet.

– Nu rapporterades Göteborg in och då förstärkte L sitt grepp med cirka 750 röster. Det borde räcka, även om det återstår flera små valdistrikt där L är svagt, säger Svante Linusson. 

Under onsdagsmorgonen inledde kommunernas valnämnder rösträkningen av sena röster från utlandet och förtidslokalerna.

Valmyndighetens prognos är nu att det kommer att handla om 190 000 onsdagsröster som adderas den preliminära rösträkningen från valnatten.

På valnatten räknades 6 004 valdistrikt. Onsdagens rösträkning delas upp i ytterligare 321 uppsamlingdistrikt.

Det är ännu oklart om onsdagsräkningen hinner bli klar under onsdagen. Enligt Valmyndigheten har reglerna för valnämnderna i kommunerna, som just nu sköter räkningen, ändrats så att de även har torsdagen på sig att räkna.

Omräkning pågår och ogiltiga röster specialgranskas

Efter den preliminära rösträkningen gör länsstyrelserna om rösträkningen och presenterar det slutliga resultatet för riksdagsvalet på fredag. Det arbetet har redan startat men kommer inte att avslutas förrän de sista onsdagsrösterna levereras till länsstyrelserna.

Länsstyrelsernas rösträkning är också mer komplicerad eftersom personkryssen på riksdagsvalsedlarna ska räknas och tidigare underkända röster specialgranskas för att se om de underkänts felaktigt.

Den slutliga rösträkningen pågår just nu hos länsstyrelsen i Stockholm.

I den preliminära rösträkningen har 24 479 röster i riksdagsvalet ogiltigförklarats hittills. I den summan ingår inte blankröster och röster på exempelvis "inte anmälda partier" som exempelvis Kalle Anka-partiet.

I valet 2014 ogiltigförklarades 15 485 röster i den preliminära rösträkningen men efter den slutliga rösträkningen hos länsstyrelserna var bara 1 938 röster ogiltiga.

Om andelen underkända röster som godkänns i den slutliga rösträkningen blir samma i årets val innebär att det ytterligare drygt 20 000 röster läggs till i sista stund på fredag.

Tre vanligare fall med underkända röster som godkänns

Förklaringen till den stora skillnaden i röster som först underkänns och sen godkänns är att rösträknarna i den preliminära rösträkningen ska vara restriktiva och ogiltigförklara röster vid minsta tvekan. Länsstyrelsernas jurister gör sedan den slutliga prövningen.

– Vi har uppmanat kommunerna att inte vara rädda för att ogiltigförklara röster om de är osäkra. Det är bättre att rösten ogiltigförklaras preliminärt och att vi kan göra bedömningen här vid länsstyrelsen där vi har en massa jurister, säger Elin Gradeen, valsamordnare på länsstyrelsen i Stockholm.

Tre vanliga fall av röster som först registreras som underkända men sen blir giltiga i sista stund är:

Ett röstkuvert med två valsedlar för samma parti. Ett misstag som är okej och en röst räknas för partiet.

En valsedel där den som röstat har strukit över en kandidat. Så gör man inte längre och det påverkar inte personvalet.

En valsedel med två personkryss. Precis som om någon försökt stryka ett namn registreras en sådan valsedel bara som en röst på aktuellt parti.

Vid lunchtid på fredag räknar länsstyrelserna med att vara klara med den slutliga rösträkningen - som då även inkluderar röster som tidigare varit ogiltigförklarade.

Samtidigt har det varit stort drama de två dagarna efter valet.

Under måndagskvällen visade det sig att ett valdistrikt rapporterat in fel resultat och det gjorde att Centern förlorade ett mandat till Sverigedemokraterna med sju rösters marginal.

Nu visar det sig att det preliminära resultatet – det så kallade valnattsresultatet som hittills är det enda som publicerats – för valdistriktet Pomona saknas på Valmyndighetens sajt. I valdistriktet fanns 1 048 röstberättigade i valet 2014 och resultatet blev då kraftig slagsida åt alliansen. 

Svante Linusson, professor i matematik och expert på det svenska valsystemet, larmade om att resultatet för Pomona-distriktet saknas på Valmyndighetens sajt Val.se:

"Märkliga problem Valmyndigheten har med systemet. Trots att det på första sidan anges att alla valdistrikt är inrapporterade från valnatten så verkar det finnas distrikt som inte är inrapporterade."

Svante Linusson svävade i ovisshet i en dryg timme efter att han larmat om felet:

– Jag vet inte om det är fel på deras hemsida eller om det är fel på inrapporteringen. Jag tycker att det är konstigt. Valmyndigheten borde hitta felet och uppdatera så att det blir rätt.

"Förändrar inte den preliminära mandatfördelningen"

Enligt Val.se har ett valresultat rapporterats in klockan 22.30.42 på söndagen men det innehåller inte några uppgifter om antal röster. Kolumnerna för röster i valet 2018 är blanka.

Valmyndigheten hade först inget svar om vad som blivit fel men strax före klockan 18 återkom pressekreteraren Lars Aden Lisinski och uppgav att Valmyndigheten inte fått in valresultatet från valdistriktet Pomona.

Valmyndighetens sajt klockan 17.35 på tisdagen.

Detta trots att Valmyndigheten samtidigt konstaterar på sin hemsida: "Samtliga 6004 valdistrikt räknade."

Valmyndigheten har under tisdagseftermiddagen kommit fram till att den preliminära rösträkningen från Pomona inte rapporterats in till Valmyndigheten.

Valmyndigheten har nu försäkrat sig om att röstsedlarna finns hos länsstyrelsen i Skåne och gjort bedömningen att rösterna i riksdagsvalet inte gör att Centerpartiet eller något annat parti ska få ett ytterligare mandat.

– Det förändrar inte den preliminära mandatfördelningen. det kommer inte att tippa över, säger Lars Aden Lisinski och konstaterar apropå förtroendet för det svenska valsystemet:

– I den preliminära rösträkningen blir det fel ibland och det är därför vi har en omräkning.