Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kristerssons svar efter Hanif Balis SD-utspel

Ulf Kristersson talade vid Järvaveckan på torsdagen. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
"Bättre att samarbeta med SD för att slippa nuvarande svaga regering", skriver en person i Expressens webbundersökning. På bilden Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Hanif Bali intervjuas av Expressens Karolina Skoglund i "Bara politik". Foto: ANNA-KARIN NILSSON
"Samarbetar M med SD då lämnar jag omedelbart M", skriver en person i Expressens webbundersökning. På bilden Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Utåt sett är det tvärnej. Men internt i M finns många som nu öppnar dörren för SD-samarbete, visar Expressens webbundersökning. 

"Vi kan inte fortsätta taktiken att försöka frysa ut SD. Det leder bara till att SD växer ännu mer", skriver en person.

– Det är inte Moderaternas politik, och det kommer heller inte bli Moderaternas politik, säger Ulf Kristersson på torsdagskvällen – samtidigt som han sågar den moderata riksdagsledamoten Hanif Balis uttalande från i går.

Efter att Hanif Bali (M), när han gästade Expressens "Bara politik" på onsdagen, öppnade upp för ett samarbete mellan M och SD skickade Expressen ut en webbenkät till folkvalda M-politiker ute i landet. Det visade sig att över 160 stycken, något mindre än hälften av de som svarat på frågan i enkäten, kunde tänka sig ett samarbete mellan M och SD efter valet. 

"Bättre att samarbeta med SD för att slippa nuvarande svaga regering", skriver en person.  

"Det går inte att nonchalera SD som hittills. Det är dessutom en förolämpning mot alla dess väljare. Då är det bättre att samarbeta där det går och där vi tycker lika", skriver en annan. 

"I en demokrati ska politikerna respektera hur folket röstar och inte stänga dörrar för samarbeten av ideologiska skäl", skriver en tredje. 

Ytterligare en skriver: "SD är nu så pass rumsrent att man kan arbeta med dem". 

Samarbete i flera olika frågor

På frågan om vilka frågor partierna bör göra upp i varierar svaren: 

"Migration", skriver en. "De flesta", skriver en annan. "Integration och lag och ordning", skriver en tredje. 

Men alla är inte fullt så positiva till ett samarbete. 

”Ju starkare M är, desto lättare blir det att tvinga med sig andra partier”, sa Hanif Bali (M) när han intervjuades i ”Bara politik” på torsdagen. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

"Samarbetar M med SD då lämnar jag omedelbart M", skriver en person. 

"Aldrig samarbete med ett parti som inte respekterar människovärdet!" skriver en annan. 

110 av de som svarat på enkäten säger att de upplever att det finns ett stöd för SD-samarbete internt inom M. 160 svarar att de inte upplever det och 80 svarar "vet inte".

Partiledaren: ”Vi tycker inte lika”

På torsdagskvällen kommenterade moderatledaren Ulf Kristersson Expressens undersökning.

– Det är inte Moderaternas politik, och det kommer inte heller bli Moderaternas politik, säger han och fortsätter:

– Vi är fast förankrade i ett allianssamarbete. Det är med mina värderingsvänner i alliansen som jag vill samarbeta. Sen är vi väldigt ärliga och öppna. Vi tycker inte lika i alla frågor. 

Det är ändå lite mindre än hälften av de tillfrågade som vill ha ett samarbete med SD. Riskerar ni inte en splittring i Moderaterna?

– Jag uppfattar inte att det finns en spricka i Moderaterna. Jag anser att vi har en tydlig och gemensam linje i vad vi tycker i de här frågorna, säger han och fortsätter:

– Sen får väljarna avgöra var tyngdpunkten ska ligga i de här frågorna. Jag vill driva min politik hela vägen in i kaklet och jag vill ta ansvar för de här frågorna.

”Det beror helt på valresultatet”

Hanif Bali svarade själv så här på frågan om han tror att det kommer landa i ett SD-samarbete för M:s del efter valet: 

– Jag vet inte, det beror helt på valresultatet. Ju starkare M är, desto lättare blir det att tvinga med sig andra partier. Men blir det ett sådant läge där det är totalt parlamentariskt kaos med hoppande majoriteter och sånt, och Socialdemokraterna fortsätter leka svåra, då tror jag att det ansvarsfulla är att se till att utfallet är viktigare än vem som är med vem.

På torsdagskvällen kommenterade moderatledaren Ulf Kristersson Hanif Balis utspel.

Hanif Bali säger att ni och Sverigedemokraterna har liknande migrationspolitik. Vad säger du om det?

– Jag bedömer nog att de flesta i svensk politik har stramat åt migrationspolitiken – på väldigt goda grunder efter det som hände 2015. Det står jag verkligen för, säger Kristersson innan han fortsätter:

– Men jag vill inte ha stängda gränser, jag vill inte kasta ut Sverige ur alla de konventioner som finns, jag vill inte att Sverige ska stå utanför EU-samarbete och utanför det internationella samfundet. Så jag tycker nog det är ganska stora värderingsskillnader.

Samtidigt som moderatledaren tar avstånd från Sverigedemokraterna, sträcker han ut ytterligare en hand till Socialdemokraterna:

– Jag står fast och tydligt för en stramare svensk migrationspolitik, att vi behöver ha en långsiktighet, och att Moderaterna och Socialdemokraterna nu borde kunna ta varandra hand i hand och bilda basen för en ny sådan långsiktighet, säger Ulf Kristersson.

Så du håller inte med Hanif Bali?

– Nej, det gör jag inte.

Hanif Bali sa att man inte blir fascist av att prata med en sverigedemokrat, eller bonde av att prata med en centerpartist. Vad säger du om det?

– Nej, de synpunkterna får stå för honom. Man får gärna prata så mycket man vill, men jag skulle inte ha gjort den reflektionen.

Har du pratat med Hanif Bali efter gårdagskvällen?

– Nej, vi har inte träffats sedan dess, nej.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer är också tydlig med att ett samarbete inte är aktuellt.

"Det är inte aktuellt med några förhandlingar med SD. Vår position är välkänd. När det gäller just migrationen upprepade vi i Moderaterna senast i går att vi ville ha en blocköverskridande uppgörelse med Socialdemokraterna", skriver han i ett sms till Expressen på torsdagsförmiddagen med anledning av Hanif Balis uttalanden. 

 

LÄS MER: Val 2018 – allt om valets viktigaste frågor

LÄS MER: Se alla avsnitt av Bara politik 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!