Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

105 politiker överväger att lämna Socialdemokraterna

Fler än 100 folkvalda S-politiker övervägar att lämna partiet efter Stefan Löfvens besked om den åtstramade migrationspolitiken.
Foto: RICKARD NILSSON / © RICKARD NILSSON
Migrationsminister Heléne Fritzon (S) och statsminister Stefan Löfven meddelade den 4 maj att asylsökande som får avslag inte ska få försörjningsstöd eller få gå i skola.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Sara Karlsson (S) har lämnat sitt riksdagsuppdrag.
Lena Rådström Baastad.
Foto: Socialdemokraterna

Fler än 100 folkvalda socialdemokrater överväger att lämna partiet efter att Stefan Löfven meddelat att de vill strama åt migrationspolitiken. Det visar en webbundersökning som Expressen skickat ut till S-företrädare runtom i landet. 

”Socialdemokraterna är ett parti i upplösning”, lyder en av kommentarerna. 

Den 4 maj meddelade Socialdemokraterna att de stramar åt sin migrationspolitik inför valet. Bland annat ska antalet asylsökande bli färre och den som får avslag ska inte få försörjningsstöd eller få gå i skola, meddelade Stefan Löfven. Samma dag valde  riksdagsledamoten Sara Karlsson (S) att lämna. ”Med dagens utspel tar vi stora kliv mot det jag ser som en avgrund”, skrev hon på Facebook i samband med beskedet. Bara dagar senare meddelade även S-landstingspolitikern Emma Lidell och Göran Eriksson, som stått på S kommunfullmäktigelista i Haninge, att de lämnar partiet. 

”Partiet har fallit för SD”

Expressen kan nu avslöja att de kan vara långt ifrån ensamma. En webbenkät som vi skickat ut till Socialdemokraternas folkvalda politiker runtom i landet visar att över 100 personer överväger att lämna partiet efter den omlagda, stramare migrationspolitiken. 

"Partiet har fallit för SD", "Förfärlig och strider mot partiets grundvärderingar", "Jag skäms för att företräda ett parti som inte längre tar alla människors likavärde på allvar" samt "Tycker att den är fruktansvärd hemsk, S kör nu den bruna SD-sörjan och kör med populistiska utspel, samt försöker triangulera. Detta har fått mig att hoppa av från listan jag stod på", lyder några av kommentarerna på frågan om vad företrädarna anser om den nya migrationspolitiken. 

Sara Karlsson (S) meddelade att hon lämnade sitt riksdagsuppdrag samma dag som Stefan Löfven meddelade att Socialdemokraterna stramar åt sin migrationspolitik.

De fortsätter: "S måste ta sig samman och bestämma sig för om det är ett borgerligt parti för medelklassväljare eller ska våga ta den ideologiska striden med SD om arbetarna och de hyreslägenhetsboende. Rötterna ruttnar snart". 

"Socialdemokraterna är ett parti i upplösning".

”Splittrar många inom partiet”

En kommunpolitiker berättar att hon bara för någon dag sedan meddelade att hon nu inte längre vill kandidera för partiet i höst. 

– Jag kan inte stå för de åsikter som Socialdemokraterna har nu. Jag upplever att det är många som tycker likadant men som inte vågar säga det, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att det här splittrar många i partiet. Det finns en jättestor grupp i den ena ändan och en stor grupp i den andra. Det är ett parti som vänt 180 grader om. Ideologin har försvunnit. Jag är besviken på partiet. 

– Jag har lämnat på grund av att det börjar dras längre och längre från de mänskliga rättigheterna. Jag är förskräckt och känner en oro över detta. 

Socialdemokraterna i Växjö har gått så långt som att de skrivit ett uttalande på hemsidan om den nya migrationspolitiken, som de sågar: "Vi tar avstånd från all retorik som kan ses som utpekande och skuldbeläggande mot människor födda i andra länder än Sverige som flytt hit för sina liv", skriver de genom gruppledaren Gunnar Storbjörk (S). 

– Vi vill ha en annan migrationspolitik än den som har föreslagits. Det är ingen hemlighet, säger Storbjörk.  

Vad är det ni främst är kritiska mot? 

– Mot att man försvårar familjeåterföreningen. Man tror att det blir alldeles fel med tillfälliga uppehållstillstånd. Vi upplever inte heller att man ska sätta en gräns för att man inte ska ta emot fler än EU-genomsnittet. Grekland kanske inte ska ta emot lika många som ett rikt land som Sverige, till exempel. 

Partisekreteraren: ”Fullt förståeligt”

Totalt har över 1 100 svar från förtroendevalda S-politiker kommit in via enkäten. Av de som svarat anger 243 personer att det inte var rätt av S att lägga om migrationspolitiken. På frågan om vilket parti som just nu har den bästa migrationspolitiken svarar en stor majoritet det är det egna partiet (702 stycken), följt av Vänsterpartiet (135 stycken) och Centerpartiet (32 stycken). 

”Min uppfattning är också att det finns ett brett stöd för den politik vi lagt nu fram”, säger S partisekreterare Lena Rådström Baastad.
Foto: Socialdemokraterna

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) säger att hon känner till att det finns personer inom partiet som är missnöjda med den nya migrationspolitiken. 

– Att vi har medlemmar som tycker att den omläggning vi gjort i migrationspolitiken är jobbig tycker jag är fullt förståeligt, men vi är ett brett och stort parti och det måste finnas utrymme för olika åsikter. Sedan är det naturligtvis tråkigt om folk lämnar och jag hoppas naturligtvis att de vill vara med och fortsätta utveckla Sverige. Min uppfattning är också att det finns ett brett stöd för den politik vi lagt nu fram. 


Splittringen inom S – detta har hänt

4 maj: Stefan Löfven håller en presskonferens tillsammans med Heléne Fritzon. På presskonferensen meddelar de bland annat att antalet asylsökande bli färre och att den som får avslag ska inte få försörjningsstöd eller få gå i skola. 

4 maj: Riksdagsledamoten Sara Karlsson meddelar att hon lämnar sitt uppdrag med anledning av beskedet. 

6 maj: Efter Stefan Löfvens besked om en stramare migrationspolitik föreslår M-ledaren – mitt under partiledardebatten i "Agenda" – att de tillsammans bör få till en bred migrationsuppgörelse. Detta eftersom de nu står närmre varandra i migrationspolitiken. 

8 maj: Socialdemokraternas fem sidoförbund – ungdomsförbundet SSU, S-kvinnor, S-studenter, HBT-Socialdemokrater och Socialdemokrater för tro och solidaritet – går emot S-ledningen i frågan om familjeåterförening.


S nya migrationspolitik i korta drag:

Den nya asyllagen ska ligga fast tills gemensamma regler i EU är på plats.

Gränskontrollerna ska behållas så länge de behövs och förstärkta ID-kontroller vid behov.

Centrala mottagningar för asylsökande innan de placeras i kommuner ska införas.

Dagens modell med eget boende (EBO) ska rivas upp. 

Åtgärder för att säkerställa asylsökandes identitet ska kraftigt utökas. 

Antalet förvarsplatser och utöka möjligheterna att placera i förvar ska utökas. 

Tiden för förnyad asylansökan efter avslag, och förlänga tiden med återreseförbud om man inte lämnar landet frivilligt efter avslag ska fördubblas. 

Möjligheten för kommuner att ge försörjningsstöd för den som har fått avslag ska avskaffas. 

Möjligheten att få uppehållstillstånd för arbete om man har kommit som asylsökande och fått avslag på asylansökan ska avskaffas eller minskas. 


I en tidigare version av denna artikel hamnade ett citat som tillhör en annan citerad kommunpolitiker olyckligt under Gunnar Storbjörks namn. Det var felaktigt. Gunnar Storbjörk har inte lämnat partiet.