Sjöstedts väg till valframgången

Partiledare Jonas Sjöstedt får en kram på Vänsterpartiets valvaka.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt delade ut flygblad i Midsommarkransen på valdagen.
Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: STINA STJERNKVIST/TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet gör ett bättre val än föregående år. 

Inte minst är det byggandet av en rörelse som varit viktig för framgångarna, menar partiledaren.

– V:s framgångar ser till att de rödgröna partierna är större än de borgerliga partierna, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet gör ett bättre val än i förra valet – då man fick 5,72 procent av rösterna. Sent inatt verkade resultatet för V hamna på 8 procent.

Bland valarbetarna och inom partiet lyfter man fram den starka idén om att tillsammans bygga en vänsterrörelse som en framgångsfaktor. Också Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt lyfter fram Rörelsen - med stort R. 

Inspiratörerna: Bernie Sanders och Jeremy Corbyn. 

– Det handlar om att bygga en rörelse. Samla stora folkrörelser med många människor som är aktiva. Ett samspel med mycket folk. Jag har själv träffat Bernie Sanders, vi har haft folk i hans kampanj och vi har haft folk i Jeremy Corbyns kampanj.

Rörelsetanken går långt tillbaka i Vänsterpartiets rötter - och faller partiledaren på läppen. – Jonas är en rörelsemänniska, en fighter, med facklig bakgrund. Jag vet inte hur många möten han var med på ute i landet. Det som är bra med Jonas Sjöstedt är också att han kan förklara politik så att folk förstår, säger Aron Etzler, partisekretare för Vänsterpartiet. 

Kommunikationschefen Marie Antman håller med:

– Jonas Sjöstedt förstår det här. Han har besökt nästa varenda partiförening i hela landet och har en karta på rummet som är fylld med nålar på alla ställen han har varit på. Han är en person som folk uppfattar väldigt vardagsnära och inte uppe på en piedestal.

Jonas Sjöstedt höll tal på Vänsterpartiets valvaka.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/ TT NYHETSBYRÅN

Ali Esbati, riksdagsledamot i Vänsterpartiet:

– Han är oerhört säker i sin ideologiska grundhållning samtidigt som han är påläst. Det gör att han uppfattas som tydlig och genuin. Det handlar också mycket om att han kan kanalisera genomtänkta beslut och diskussioner.

Ulla Andersson, riksdagsledamot för V:

– Väldigt många människor tycker att Jonas ser snäll och ödmjuk ut, det är han också i verkligheten. Hans ledarstil gör att väligt många vill vara med och bygga en stark vänster. 

En del i V:s framgång ser Jonas Sjöstedt i budskapet. 

 – Vi har ett positivt anslag. Jag ser det som att SD spekulerar i människors ilska medan vi har en politik som bygger hopp och förändring. Det är både budskapsskillnad på oss men också hur vi närmar oss människor. 

Vad är du mest stolt över i den här valrörelsen?

– Att vi byggt en rörelse tillsammans och att många ser att vi gör skillnad. Vi har fått igenom över 80 reformer. De ser att vi kan göra det här igen.

Vad hade du kunnat göra bättre?

– Jag har gjort allt jag kan känner jag. Jag har jobbat väldigt hårt och gjort mitt bästa. Men det är alltid så att man kan göra saker bättre.”Kan bli vice statsminister”

När de flesta rösterna räknats klart är det fortfarande oklart vad som händer. Mot slutspurten av valrörelsen sa Jonas Sjöstedt att han absolut trodde på att kunna bli vice statsminister efter valet. 

– Vi är beredda att sitta i en regering och att budgetförhandla men att ge stöd utan inflytande är inget alternativ. Det finns inte. Men vi är beredda att förhandla om vi får inflytande med vår politik. 

Viktigast: Familjens stöd

Valspurten har varit kort den här valrörelsen men frun (och diplomaten) Ann Måwe beskriver det som att hon under den här perioden räknat bort sin man - och har till Expressen beskrivit det som att vara gräsänka. 

– Stödet från familjen är helt avgörande. De har varit mina främsta supporters, säger Jonas Sjöstedt.


DET HÄNDER EFTER VALET: Steg för steg – vi förklarar