Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

S och M backar – SD nu näst störst

Raset fortsätter för Stefan Löfven och Socialdemokraterna.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT NYHETSBYRÅN
Sverigedemokraterna ökar med 1,6 procentenheter och ärnu näst största parti.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Moderaterna har sin lägsta notering sedan Ulf Kristersson tillträdde som partiledare.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES

Socialdemokraterna fortsätter att tappa i opinionsmätningarna.

I Expressen/Demoskops junimätning får de bara 23,1 procent – partiets lägsta siffra sedan februari 2016.

Samtidigt går Sverigedemokraterna om Moderaterna som näst största parti – och hamnar på hela 21 procent.

– Om det håller i sig är det förstås en dramatisk förändring av den svenska politiska kartan, säger Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare. 

Riksdagsvalet är bara tre månader bort – och opinionssiffrorna fortsätter visa förändring. Efter en månad med ett kritiserat utspel om migrationspolitiken backar Socialdemokraterna kraftigt i Demoskops junimätning, som görs på uppdrag av Expressen.

Endast 23,1 procent av väljarna svarar att de skulle rösta på S om det var val i dag – en minskning med 3,2 procentenheter sedan maj. 

Det är samtidigt Socialdemokraternas lägsta siffra sedan februari 2016.

S: "Valdagen som räknas"

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad (S) hälsar genom pressekreteraren Jonatan Hermansson att hon inte har möjlighet att ställa upp i en telefonintervju under söndagen. Därför ger hon en skriftlig kommentar till den nya Demoskopmätningen – och Socialdemokraternas nya ras:

”Det kommer många mätningar nu och i SCB:s stora partisympatiundersökning låg vi på 28,3 %. I slutändan är det dock bara valdagen som räknas. Vi kommer lägga ner all vår energi på att visa väljarna vilket vägval Sverige står inför. Ett starkare samhälle med tryggare välfärd i hela landet – eller fortsatt vinstjakt i välfärden, sänkta löner och skattesänkningar för dem som tjänar mest.”

Demoskops opinionschef Peter Santesson säger i en kommentar:

– Man kan se gemensamma nämnare med turbulensen i Moderaterna för ett drygt år sedan. I försök att vinna åter väljare som förlorats till SD riskerar S att samtidigt driva bort andra väljargrupper som ogillar det förändrade tonläget.

Moderaterna tappar också i stöd

Även Moderaterna tappar i opinionen och hamnar på 19,9 procent, en minskning med 2,4 procentenheter sedan maj. Det är partiets lägsta siffra sedan Ulf Kristersson tog över partiledarposten – och innebär att Sverigedemokraterna går om i Demoskop/Expressens mätning. 

Hela 21 procent svarar att de skulle rösta på SD om det vore val i dag, en ökning med 1,6 procentenheter. Det är den högsta notering partiet får i Demoskops mätningar och gör också Sverigedemokraterna till landets näst största. 

Bara två procentenheter skiljer därmed SD från S. Ett snarlikt resultat hade SVT/Novus opinionsmätning i veckan. 

Även SCB:s stora partisympatiundersökning visade ett stort tapp på 4,3 procentenheter för S, sedan novembermätningens 28,3 procent. 

– Det är ett nytt politiskt landskap, och mycket fokus kommer förmodligen hamna på kampen mellan de tre stora snarare än kampen mellan de två gamla blocken, som är politiskt splittrade och opinionsmässigt försvagade, säger Peter Santesson.

M: "Dramatisk förändring"

I Demoskops mätningar tappar Moderaterna med 2,4 procent, och förlorar alltså sin plats som Sveriges andra största parti – till Sverigedemokraterna. 

Men Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, säger att förtroendet finns kvar. 

– Vi ser nu tre jämnstora partier i toppen. Om det håller i sig är det förstås en dramatisk förändring av den svenska politiska kartan. I denna mätning backar M, i andra färska mätningar ökar vi något, säger han och fortsätter: 

– Vi känner tillförsikt inför höstens val. Vi har starkt förtroende i viktiga sakfrågor och vår statsministerkandidat Ulf Kristersson har störst förtroende bland väljarna.

https://infogram.com/1p7pklp6lrpp25tz2wyxrv1mv6hnmpy6xqj

SD: "Kan samarbeta med alla"

Richard Jomshof, riksdagsledamot för SD, säger att de är nöjda över resultatet i Demoskops junimätning.

– Vi har en medvind just nu, och jag tror inte att man kan befinna sig i en mycket bättre position så här nära ett val – så det är klart det är glädjande. 

Enligt Richard Jomshof innebär deras position som Sveriges andra största parti att övriga partier kommer få svårt att ignorera dem vid en kommande regeringsbildning. 

– Det kommer ställa till det för de andra – oavsett vilken sida som vinner. 

Richard Jomshof säger att SD – i teorin – kan tänka sig att samarbeta med både de rödgröna och alliansen. 

– Det viktiga för oss är att få igenom så mycket som möjligt av vår politik, och då spelar det ingen större roll vem vi får igenom det med, säger han och fortsätter: 

– Om Socialdemokraterna skulle svänga och lämna de småpartier man har samarbetat med hittills, och man får en svängning inom partiet som man har sett i Danmark – då är det klart att allt är möjligt. 

De rödgröna backar

Läget är fortsatt kritiskt för Kristdemokraterna, även om de ökat nära en procentenhet sedan maj, från 2,9 procent till 3,8 i juni.

Miljöpartiet, som i flera tidigare mätningar också placerat sig under riksdagsgränsen, ökar något sedan förra månaden, från 4,4 till 4,9 procent. 

Inga förändringar för partierna är statistiskt säkerställda.

Ser man till de olika blocken backar de rödgröna partierna sammantaget med 2,2 procentenheter, och samlar nu 36,2 procent. Även alliansen backar något, och får tillsammans 38,5 procent i Expressen/Demoskops junimätning. 

”Jimmie Åkesson en statsministerkandidat”

Halv fem på söndagseftermiddagen sände Expressen TV direkt om Expressen/Demoskops junimätning.

Medverkade gjorde Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare och Jenny Madestam, statsvetare och Expressens politiska expert.

Mattias Karlsson var tydlig med vad som nu har hänt och händer:

– Det handlar om en samlad effekt av det vanstyre som S och alliansen stått för under de senaste mandatperioderna.

Karlsson menade vidare att ”det är en helt revolutionerande omvälvning av det politiska spektrat i Sverige som vi upplever”. 

Han var också tydlig med hur Sverigedemokraternas  partiledare ska uppfattas i fortsättningen:

– Jimmie Åkesson måste nu ses som en statsministerkandidat.

”Utesluter inte någon samarbetspartner”

Precis som partikollegan Richard Jomshof väljer Mattias Karlsson att inte stänga några dörrar när det gäller andra partier.

– Vi utesluter inte i förväg någon samarbetspartner, men ser Moderaterna och Kristdemokraterna som de mest naturliga, säger Karlsson.

– Vi tar väljare från nästan samliga partier, men mest från Socialdemokraterna. Vi ser ju nästan en kollaps för socialdemokratin just nu.

”Inte i takt med tiden”

Jenny Madestam menar att socialdemokratin nu ”inte trampar i takt med tiden”.

– Siffrorna beror på en stor kris för socialdemokratin generellt. Det handlar om att man är trovärdiga i de frågor som är viktiga för väljarna, menar Madestam.

– För några år sedan var S ganska tydligt med att man ville bekämpa rasismen. Nu har man inne på ett annat spår. Vet socialdemokraterna själva vad de vill?

”SD gör precis som Trump”

Jenny Madestam jämförde sedan SD:s framgångar med de som Donald Trump hade under presidentvalskampanjen i USA:

– Det finns en allmän känsla i många grupper i samhället att man har ett utanförskap. Detta märkte man även i det amerikanska presidentvalet, där Trump lyckades rida på en sådan våg. Han sågs som en räddare som förstår vanligt folk. Samma sak kan man se hur Sverigedemokraterna uppfattas hos oss.


SD näst störst

Juni 2018 (maj 2018)

Socialdemokraterna: 23,1 (26,3)

Sverigedemokraterna: 21,0 (19,4)

Moderaterna: 19,9 (22,3)

Centerpartiet: 9,8 (9,1)

Vänsterpartiet: 8,3 (7,7)

Liberalerna: 5,1 (4,9)

Miljöpartiet: 4,9 (4,4)

Kristdemokraterna: 3,8 (2,9)

Feministiskt initiativ: 2,3 (1,5)

Övriga: 1,9 (1,6)

Osäkra: 11,0 (12,5)


S, V, MP: 36,2 (38,4)

M, L, KD, C: 39,5 (39,1)


Inga förändringar för partierna är statistiskt säkerställda.

LÄS MER: Följ valresultat 2018 Live! 

LÄS MER: Missa inget från valet 2018 

LÄS MER: Valkompassen – för dig som är osäker på valet 2018 

Så gjordes undersökningen

Målgrupp: Den röstberättigade allmänheten


Fråga: Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag? (Om ej svar ställs även de uppföljande frågorna: Vilket parti lutar det mest mot för dig?/ Vilket parti tycker du är minst dåligt?)


Undersökningsperiod: 29 maj – 6 juni 2018.


Metod och urval: Telefonintervjuer utifrån befolkningsurval baserat på telefonnummer samt webbintervjuer i en panel som rekryteras bland besökare på drygt 400 socioekonomiskt stratifierade webbplatser. Att på eget initiativ anmäla sig till webbpanelen, s.k. självrekrytering, är inte möjligt.


Antal genomförda intervjuer: 1 609 intervjuer varav 1000 per telefon och 609 via webb.

Vägning: För att justera för eventuella skevheter i urvalet vägs resultaten på kön, ålder, utbildning, parti i senaste riksdagsval samt hushållsstorlek.


Beställare: Expressen.


Mätinstitut: Demoskop.