Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson lämnar över sin röst till Mona Sahlin. Foto: SVEN LINDWALL
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson lämnar över sin röst till Mona Sahlin. Foto: SVEN LINDWALL

Westerberg vald till riksdagens talman

Publicerad
Uppdaterad
Här ger Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna sitt stöd till alliansens talman, Per Westerberg, M.
Klockan 11.38 i dag lämnade Åkesson sin röst i handen på Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin - och hon svarade med ett kort "tack".
Men när rösterna räknats stod det klart att Per Westerberg sannolikt skulle blivit vald utan SD:s stöd.
Som andre vice talman valdes MP:s Ulf Holm - SD:s kandidat röstades ner.
Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna utmanade samtliga partier i riksdagen. Men ingen lyssnade.
Då valde Sverigedemokraterna ändå att stödja Fredrik Reinfeldt och Alliansregeringen.
Vid lunchtid i dag stod det klart att förra mandatperiodens talman Per Westerberg får förnyat förtroende.

Sahlin ledde omröstningen

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin tjänstgjorde under förmiddagen som ålderspresident vilket innebar att det var hon som ledde beslutet om ny talman.
Redan efter första omröstningen konstaterade Sahlin att Per Westerberg omvalts. Men Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg begärde då sluten votering - vilket innebar att samtliga riksdagsledamöter fick fylla i valsedlar.
Efter rösträkning stod det alltså klart att Sverigedemokraterna stödjer den sittande talmannen Per Westerberg.
Westerberg vann med siffrorna 194-153.
Det innebär att en av de rödgröna ledamöterna sannolikt valde att rösta på motståndarnas alternativ.
Samt att alliansen skulle klarat sig även utan stöd från SD:s 20 röster, eftersom två rödgröna var frånvarande.

Presentationer

Omröstningen föregicks av korta kandidatpresentationer i riksdagen.
Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg inledde genom att presentera de rödgrönas kandidat Kent Härstedt.
- Talmannen måste vara en representant för hela folket. Kent Härstedt har mycket goda förutsättningar, konstaterade Österberg.
Kent Härstedt har varit riksdagsledamot i tolv år och har genom sina uppdrag "skapat ett mycket värdefullt kontaktnät", enligt Österberg.
- Han har också goda kontakter med det civila samhället. Han har en bred bakgrund och har tidigare arbetat i regeringskansliet. Han har också varit egen företagare. Han har bäst förutsättningar att leda den nyvalda riksdagens arbete, sade Österberg.

Westerberg alliansens kandidat

Moderaternas nyvalda gruppledare Anna Kinberg Batra tog därefter över i talarstolen och presenterade Alliansens kandidat till talman: Per Westerberg.
- Jag vill föreslå att den sittande talmannen får förnyat förtroende, inledde hon.
- Sen valet 1976 har de borgerliga partierna följt principerna att talmannen bör hämtas från den största grupperingen i valet. Det andra viktigare skälet är Per Westerbergs personliga erfarenhet. Han är ledamot av Sveriges riksdag sedan 1979. Han är den som har störst erfarenhet av alla ledamöter i riksdagen.

SD röstades ner

Som andre vice talman valdes MP:s Ulf Holm - SD:s kandidat röstades ner. 
Holm vann omröstningen mot SD:s kandidat till posten, Mikael Jansson, med 325 röster mot 20.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag