Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Wachtmeisters råd till Åkesson: Lyssna på mig

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ian Wachtmeister och Jimmie Åkesson.
Foto: Cornelia Nordström

Förre Ny demokratiledaren Ian Wachtmeister ska fortsätta ge råd till Jimmie Åkesson. 

Hans bästa råd hittills - lyssna på Wachtmeister. 

- Min rekommendation till honom är att se till att ha många såna kontakter som mig, säger Ian Wachtmeister till Expressen.se.

Vid halv femtiden på torsdagseftermiddagen kom Ian Wachtmeister ut från Sverigedemokraternas nya riksdagskansli. Under ett drygt två timmar långt möte skulle Wachtmeister och Åkesson lära känna varandra lite bättre.

 Wachtmeister delade också med sig av erfarenheter från sin period i riksdagen 1991-94.

 – Jag har erfarenheter från det politiska livet och precis den situation som Sverigedemokraterna har. Det var samma lite hysteriska beteende från de andra partierna. Det kan vara befriande att höra hur det gick till då.

Har du varnat honom för någon fallgrop?

 – Fallgropen skulle vara att nån lyckas provocera honom någon gång. Det är en tuff tillvaro att utmålas som en förfärlig människa, säger Wachtmeister.

Stödde Alf Svensson

 Men det är inte första gången som Ian Wachtmeister backar upp en annan politiker. Inför EU-parlamentsvalet förra året stödde han Kristdemokraternas Alf Svensson.

 – Jag tror väldigt mycket på personer, inte så mycket på partier. Alf Svensson och Jimmie Åkesson har faktiskt en likhet - även om det skiljer några år dem emellan - bägge två är större än sina partier.

Vad tycker Alf Svensson om att du blivit rådgivare till Jimmie Åkesson?

 – Alf förstår att när en person kommer in i riksdagen så om det är nåt han behöver så är det goda råd och nån som vill honom väl, säger Wachtmeister.

Röstade på KD

 Ian Wachtmeister vill först inte uttala sig om Sverigedemokraternas politik, men sen säger han att han håller med om mycket av deras invandringskritiska hållning.

 Jimmie Åkessons parti fick dock inte Wachtmeisters röst i valet.

 – Nej, jag röstade på Kristdemokraterna i riksdagsvalet.