DÅLIG DAG PÅ JOBBET. Feministiskt initiativ stavade sitt eget namn fel i partiets nya valannons. "Vi sitter och jobbar på nätterna och då kan det också bli fel", säger Gudrun Schyman. Foto: Johanna Syrén och Christian Örnberg
DÅLIG DAG PÅ JOBBET. Feministiskt initiativ stavade sitt eget namn fel i partiets nya valannons. "Vi sitter och jobbar på nätterna och då kan det också bli fel", säger Gudrun Schyman. Foto: Johanna Syrén och Christian Örnberg

Vilken miss - Fi stavade partinamnet fel

Publicerad
Uppdaterad
I dag publicerar Feministiskt initiativ sin nya valannons i flera stora tidningar.
Men trötthet och feber gjorde det svårt att stava det egna partinamnet rätt.
- Hon som har gjort det här har varit dödstrött, säger Gudrun Schyman, talesperson för Fi.
Rubriken är "Våga vara visionär! Använd din röst på söndag" Därunder uppmanas väljare som inte hittar Fi:s valsedel att ta en blank valsedel och skriva "Feminstiskt initatiativ".
Hur kunde det bli så fel?
- Man kan säga att det var en dålig dag på jobbet, eller snarare dålig natt. Det är ju så att vi jobbar volontärt allihop. Vi jobbar med våra yttersta krafter för att nå ut till människor, säger Gudrun Schyman, talesperson för Fi.

"Valmyndighetens ansvar"

Schyman menar dock att det här felet aldrig hade inträffat om valmyndigheten hade tagit sitt ansvar.
- Den här typen av information borde valmyndigheten stå för. Valmyndigheten borde som statlig myndighet gå ut med denna basinformation. Men eftersom de inte gör det känner vi oss tvungna att göra det själva. Det är ett stort demokratiskt problem.
Enligt Gudrun Schyman fungerar inte heller denna informationen om blanka valsedlar ute i vallokalerna.
- Vi sitter på nätterna och då kan det också bli fel. Ansvaret ligger hos valmyndigheten tycker jag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag