Jan Björklund, Göran Hägglund, Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt. Foto: Sven Lindwall
Jan Björklund, Göran Hägglund, Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt. Foto: Sven Lindwall

"Vi håller det löfte vi har sagt - välfärden först"

Publicerad
Uppdaterad
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) inledde presskonferensen i Liljeholmen i dag - där alliansen presenterade sitt gemensamma valmanifest:
- Vi kommer nu att presentera en budget som är skarp för 2011. Totalt lovar vi nu 12,8 miljarder kronor. 9,8 miljarder är välfärdssatsningar. Vi håller det löfte vi har sagt - välfärden först, sa Reinfeldt.
- Vi är redo för fyra år till.
Alliansens partiledare inledde sin presskonferens i Färgfabriken i Liljeholmen söder om Stockholm klockan tolv i dag. Statsminister Fredrik Reinfeldt inledde med att säga:
-Val handlar om att förbereda sig väl. Vi har lett Sverige genom en svår finanskris, och vi har gjort det på ett sätt där vi hållit ihop Sverige. Vi har haft ordning på våra finanser.

Avvikande valrörelse

Han talade också om att internationell press nu beskriver den svenska valrörelsen som "avvikande" på grund av det goda ekonomiska läget.
- Vi tror att en bra valrörelse måste handla om samhällsproblem som människor känner igen sig i, konstaterade statsministern.
Han nämnde sedan flera viktiga samhällsproblem som regeringen tänker fortsätta arbeta med.
- Det handlar om fortsatta ansträngningar för att nå full sysselsättning. Och om ytterligare förbättringar i den svenska skolan.
- Och vi kan lova att jobba med förutsättningarna som ger jobb. Det måste finnas en makroekonomisk stabilitet för att investeringar och förutsättningar för jobb ska finnas.

Väl sammansvetsade

Drivkrafterna måste vara tydliga, det måste finnas motivation för alla och en var.
Reinfeldt avslutade med att konstatera att Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet blivit väl sammansvetsade under de gångna fyra åren.
- Våra värderingar och ambitioner är likartade. Vi är redo för fyra år till, sa Reinfeldt.
Näringsminister Maud Olofsson talade sedan om statliga bolag som sålts ut under den gångna mandatperioden. Hon sa att regeringen tänker arbeta på samma sätt framöver - och pekade ut tre bolag som ska säljas:
Telia Sonera, Nordea och SBAB.
Maud Olofsson gav samtidigt besked om att regeringen kan tänka sig att släppa in fler delägare i Vattenfall. Men LKAB är inte till försäljning.

Ledning i klimatomställningen

Hon talade också om oppositionens "orättvisa" bensinskattehöjningar och konstaterade att bredbandsutbyggnaden ska fortsätta, liksom satsningarna på "Matlandet".
- Jag vill att vi ska vara världsledande i klimat och miljöfrågor. Vi har tagit viktiga steg, och vi ska fortsätta det arbetet och fortsatte:
- Vi vill med det här valmanifestet ge tydliga besked till väljarna. Vi gör bedömningen att vi inte behöver höja koldioxidskatten under de närmaste fyra åren.
Maud Olofsson avslutade:
- Vi är inte färdiga. Vi har bestämt att alla ska bidra till samarbetet och alla ska vinna på samarbetet. Det är bra för oss. Men det är också bra för svenska folket.
Folkpartiledaren Jan Björklund tog sedan över och talade om olika val:
- Det är ett val mellan arbetslinje eller bidragslinje. Och ett val mellan kunskapsskola eller flumskola.
- Den linje vi slagit in på, den måste fullföljas.
På utbildningsområdet presenterade han också en nyhet som rör betygen för årskurs sex.
- Vi vill komplettera kunskapskraven med nationella prov i årskurs sex. Det blir prov i både SO-ämnen och NO-ämnen.

"Orolig tid"

Björklund konstaterade också att det är "eftersträvansvärt" att fler människor jobbar längre än vad de gjort tidigare.
Göran Hägglund talade om den "avgörande frågan":
- Hur kan vi erbjuda alla som vill så att de har ett arbete att gå till.
- Vi lämnar klara besked vad gäller 2011. Men vi säger också att vi lever i en orolig tid där vi inte vet hur morgondagen ser ut. Vi är tydliga med vilka steg vi vill ta, och hur vi vill utveckla Sverige.
Hägglund upprepade sedan vad de andra partiledarna sagt - och nämnde finanskrisen vi gått igenom.
- Vi har genomfört många viktiga reformer på välfärdsområdet. Vi har gjort mer än vad tidigare regeringar har gjort, även om man skulle stapla mandatperioder på varandra.
- Vi har genomfört tandvårdsreformen som Göran Persson aldrig kom att vara på bettet nog för att genomföra. Vi har ökat tillgängligheten i vården. Antalet personer som nu väntar för länge har halverats i förhållande till situationen när kömiljarden infördes.
Kristdemokraternas ledare talade också om att han vill göra mer:
- En av mina idéer är att arbeta för ett mänskligare Sverige.

Generöst bistånd


Göran Hägglund avslutade:
- En sak som är väldigt viktig, det är att Sverige har ett generöst bistånd. Därför säger vi att vi kommer att införa en avdragsrätt för gåvor till vissa ideella organisationer, organisationer som bedriver arbete som är allmännyttiga. Vi vill bygga Sverige nerifrån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag