Mona Sahlin framträdde med överläkaren Jörg Teichert från SVT:s utfrågning. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix
Mona Sahlin framträdde med överläkaren Jörg Teichert från SVT:s utfrågning. Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

"Vi använder inte Jörg i vår kampanj"

Publicerad
Uppdaterad
På torsdagen använde SVT överläkaren Jörg Teichert för att pressa statsminister Fredrik Reinfeldt på svar kring sjukförsäkringen.
I dag stod Teichert vid Mona Sahlins sida när hon presenterade Socialdemokraternas nya förslag - Lex Jörg.
- Han är inte alls aktiv i socialdemokraterna på något sätt, säger Sahlin till Expressen.se.
Jörg Teichert kom till Sverige från Tyskland 2003 och är i dag ansvarig för strokesjukvården i norra Dalarna. I maj 2006 drabbades han själv av en stroke.
Fallet kom upp under utfrågningen av Fredrik Reinfeldt i SVT på torsdagskvällen, statsministern pressades på svar om det enskilda ärendet.
Inte ens ett dygn senare var Teichert med under en presskonferens med Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin och Ylva Johansson, något som partiet meddelade bara några minuter före SVT:s utfrågning av Reinfeldt.

"Slöseri med resurser"

Fredrik Reinfeldt fick svara på frågor om varför Försäkringskassan vill att Jörg Teichert ska säga upp sig från sin tjänst som överläkare - för att söka vilket annat heltidsjobb som helst.
– Det är slöseri med resurser att uppmana mig att söka andra jobb, menar Teichert.
Konspirationsteorierna började flöda på internet. Är SVT på Socialdemokraternas sida eller varför använde de annars överläkare Teichert i programmet?
Jörg Teichert själv förnekar vid pressträffen på fredagen att han är medlem i Socialdemokraterna.
Har S uppmanat dig att ta kontakt med SVT?
– SVT tog kontakt med mig för två dagar sedan, efter att de hade läst en artikel om mig. Då berättade jag om min situation, hela historien. Sedan i går kväll, vid 18.30, tog de kontakt med mig igen och frågade om jag i direktsändning ville ställa mina frågor till Reinfeldt, säger han.
Varför ställer du upp med Mona Sahlin?
– Socialdemokraterna var det enda parti som brydde mig om mitt fall. De frågade om jag kunde vara med och jag sa ja.
Även Mona Sahlin förnekade att Socialdemokraterna låg bakom överläkarens framträdande i SVT.
– Vi använder inte Jörg i vår valkampanj. Jag och många med mig läste Falukurriren för två veckor sedan om Jörg. Vi har länge drivit frågan om att regeringens förändringar är omänskliga. Jörg är ett väldigt tydligt exempel på att bakom varje siffra finns en människa. Vi frågade om han ville vara med för att berätta om hur han har drabbats. Jag är väldigt tacksam för att Jörg ställde upp på det.
– Han är inte alls aktiv i socialdemokraterna på något sätt.
Fanns det inte människor som drabbades på samma sätt som Jörg när ni satt vid makten?
– Vi hade inga sådana regler som sa att om du inte vid ett visst datum har blivit frisk ska du ut och söka jobb på hela arbetsmarknaden och du ska tvingas säga upp dig från det jobb du har och som du kan jobba 75 procent. Vi vill ta bort de reglerna för det drabbar inte bara Jörg utan väldigt många andra, säger Sahlin.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag