I utfrågningen räckte bara Maud Olofsson upp handen. Foto: TV4
I utfrågningen räckte bara Maud Olofsson upp handen. Foto: TV4

Valfrågorna som splittrar alliansen

Publicerad
Uppdaterad
Alliansen visar oftast upp enad front - men här var de inte överens.
När partiledarna fick frågan om att göra drogtester direkt efter TV4-utfrågningen svarade bara Maud Olofsson ja.
- Det skulle inte vara något problem, sa C-ledaren.
Alliansen frågade på tisdagskvällen ut av programledarna Malou von Sivers och Jenny Östergren i TV 4.
Inom många områden tyckte alliansen lika – men när det var dags för handuppräckning syntes stora skillnader.

Tittade i taket

På frågan om det ska vara tillåtet för singlar att insemineras räckte bara FP-ledaren Jan Björklund och C-ledaren Maud Olofsson upp sina händer som ett ja.
Fredrik Reinfeldt (M) såg ut att tveka och tittade upp i taket – men Göran Hägglund (KD) var säker:
– Alla ska få veta om vem som är ens förälder, sa Hägglund
Efter utfrågningen berättade Fredrik Reinfeldt för Expressen.se att han trots allt är för singelinseminering - även om han inte räckte upp handen.
– Det var oklart om man skulle räcka upp handen för att få ordet eller svara på frågan, sa Reinfeldt.

"Vara frivilligt"

Alliansledarna fick också frågan om de skulle ställa upp på ett drogtest direkt efter sändningen. När Socialdemokraternas Thomas Bodström tidigare fick samma fråga av P3 Nyheter sa han först ja, men ångrade sig sedan och backade ur.
I utfrågningen räckte bara Maud Olofsson upp handen:
– Det skulle inte vara något problem, sa hon.
Statsminister Fredrik Reinfeldt skulle däremot inte ställa upp:
– Det ska vara frivilligt, sa M-ledaren.
Alliansledarna fick också frågor om deras splittrade syn på anställningsskyddet och turordningsreglerna.

"Bättre med en fot inne"

Partiledarna försäkrade att den enda förändringen med en borgerlig regering under den kommande mandatperioden blir en ny anställningsform, lärlingsprovanställning.
KD, C och FP har mer långtgående förslag, men Alliansen har enats om att bara införa lärlingsprovanställning i upp till 18 månader, en anställningsform där företaget står för utbildningen och alltså inte kopplat till yrkeslinjerna på gymnasiet.
Centerledaren Maud Olofsson försvarade förslaget och pekade på att man inte är fullärd när man är 23 år och att det viktiga är att få en chans visa upp sig.
– Det är bättre med en fot inne än två utanför, sa hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag