Valet 2010 - en rysare

Publicerad
Uppdaterad
Två block utan majoritet.
Och ett vågmästarparti ingen vill samarbeta med.
Valet 2010 blev en rysare.
Och det är inte slut än.
Sverige fick ett nytt parti i riksdagen när alla valdistrikt hade räknat färdigt rösterna och rapporterat in dem.
Sverigedemokraterna fick 5,7 procent i riksdagsvalet och blir därmed Sverige femte största parti med 20 mandat.
Regeringsalliansen behövde 175 mandat för att kunna regera med majoritet, men nådde endast 172.
De rödgröna fick totalt 157 mandat.
Därmed får Sverigedemokraterna en vågmästarroll i riksdagen.
– De har anledning att känna sig väldigt nöjda. De har gått fram ordentligt, bara att komma in är en språngbräda. De har gjort ett riktigt bra val, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
Inget av de båda blocken kommer att kunna driva igenom frågor på egen hand i riksdagen.

"Det är ett klart misslyckande"

På valnatten sa regeringen att de tänker regera vidare och Fredrik Reinfeldt kom med inviter till MP, men dessa avvisades bestämt.
Marie Demker är säker på att alliansen kommer att söka samarbeta över blockgränserna.
– De borgerliga kommer att jobba fram en överenskommelse med den andra sidan, säger Marie Demker.
Socialdemokraterna är fortfarande största parti, men backar 4,4 procent och landar på 30,9 procent.
– Med tanke på att 2006 var ett katastrofval, och detta är mycket lägre, vad är då inte detta? Det är klart att det är ett misslyckande, säger Marie Demker.

Kan försvåra för små partier

Moderaterna går framåt 3,9 procentenheter och får därmed 30,0 procent.
I sitt valtal sa Fredrik Reinfeldt att partiet aldrig varit större – och att man nu är knappt en procentenhet mindre än Socialdemokraterna.
– Det har vi sett ganska länge. Moderaterna tjänar på alliansen. Det har man även sett i andra länder att i koalitionsregeringar så tenderar det stora partiet att äta upp de andra. Det är Moderaternas politik som har stått i centrum. Och de kanske kan ta matchen med S om att vara det största partiet, säger Marie Demker.
- Det är ett bra valresultat med tanke på att regeringspartier normalt sett brukar gå bakåt. Att Moderaterna blir så pass dominerande kan komma att försvåra det för de små borgerliga partierna att få ut sitt väljarperspektiv, säger Svend Dahl, doktorand i statsvetenskap och tidigare liberal ledarskribent.

"Starkt stöd bland unga"

MP var en annan vinnare.
Partiet slutade på 7,2 procent, plus 2,0 procentenheter.
– De har ökat sitt stöd ganska mycket. De har väldigt starkt stöd bland unga och är det parti i de rödgröna som har anledning för sin egen skull att känna viss tillfredsställelse. Och trots att miljöfrågorna inte varit särskilt starka i det här valet så har de ändå gått framåt, säger Marie Demker.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag