Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
 Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

V profilerar på välfärd

Publicerad
Uppdaterad
Nej, det blir inga köttben från Vänsterpartiet i Almedalen.
Lars Ohly har kommit till Gotland bara för att betona att partiet vill värna välfärden mest av alla.
V-ledaren går så långt att han döper om partiet till Välfärdspartiet.
- Vi ska ha världens bästa välfärd utan privata vinster, säger V-ledaren Lars Ohly.
Det är vänsterpartiets dag i Almedalen och partiledare Ohly inledde med att berätta att han inte kommer att komma med några utspel eller andra "hittepå"-saker, utan i stället prata om visioner. Hans vision är ett Sverige som är världsbäst på välfärd.
– Jag tror att våra visioner är rätt dyra.
– Men låt oss skapa resurserna för att satsa på välfärden, säger Ohly.

"Reinfeldt har misslyckats"

Ohly pekar bland annat på de rödgrönas välfärdsutspel från i lördags där de sa att de ska satsa 12 miljarder kronor mer än regeringen på välfärden under 2011 och 2012.
– Reinfeldt har misslyckats med att skrapa ihop de pengarna, säger Ohly.
25 000 jobb inom välfärden har försvunnit de tio senaste åren, och Ohly vill nu att välfärden ska stärkas med 25 000-30 000 nya jobb.
Han sticker inte under stol med att det krävs skattehöjningar för att klara satsningarna.
– Vi höjer vissa skatter för dem som tjänar mest, säger Ohly.
Om namnbytet av partiet - till Välfärdspartiet - säger Ohly att det bara är tillfälligt. Däremot angriper han partier som på senare tid börjat kalla sig arbetarpartiet, det vill säga Moderaterna.
– Det är löjligt, det finns partier som nästan slår knut på sig själva när de kallar sig arbetarpartiet och till och med det enda arbetarpartiet, säger Ohly och syftar på Reinfeldts uttalande i går om att Moderaterna numera är det enda arbetarpartiet.

Inga gemensamma svar

En viktig punkt för Vänsterpartiet är att de inte vill tillåta vinster inom välfärden.
– Skattepengarna ska gå till verksamheten, säger Ohly.
Ett problem är då att Vänsterpartiets allianskamrater S och MP är mer positiva till privata initiativ inom välfärden. Ohly tror inte att de kommer med några gemensamma svar i den frågan före valet.
– Sannolikt kommer vi inte att ha ett gemensamt rödgrönt svar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag