Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ulf Kristersson blir ny minister i Reinfeldts regering

NY SOCIALFÖRSÄKRINGSMINISTER. Ulf Kristersson har den senaste tiden varit socialborgarråd i Stockholm och moderaternas talesperson i social- och familjepolitik. I dag presenteras han som ny minister i regeringen. Foto: Cornelia Nordström
En av de största överraskningarna när statsminister Fredrik Reinfeldt i dag presenterar sin nya regering: Hans forna fiende Ulf Kristersson, 47, får en ministerpost, bekräftade i natt regeringskällor för Expressen.
Kristersson efterträder sparkade Cristina Husmark Pehrsson som socialförsäkringsminister.
Efter 18 år har Reinfeldt och Kristersson därmed förlåtit varandra för "slaget i Lycksele".
Klockan 14.20 i eftermiddag läser statsminister Fredrik Reinfeldt upp regeringsförklaringen och en kort stund senare presenteras den nya regeringen.
Efter två veckors hemliga förhandlingar lade de fyra partiledarna i Alliansen de sista bitarna i regeringspusslet i helgen.
Det mest överraskande namnet som presenteras i dag:
Ulf Kristersson, Moderaternas talesperson i frågor om social- och familjepolitik, blir ny socialförsäkringsminister.
Därmed står det klart att Kristersson och Reinfeldt förlåtit varandra för det som hände i samband med Moderata ungdomsförbundets förbundsstämma i Lycksele den 24 oktober 1992.

Var en klassisk maktkamp

Striden mellan Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson på Hotell Lappland är en klassisk maktkamp i svensk politik som under många år var ett öppet sår inom Moderaterna.
I den ena ringhörnan stod den nyliberale Ulf Kristersson som varit ordförande i Moderata ungdomsförbundet, Muf, i tre år. Hans politiska idéer var vildsinta och sågs som ett problem bland de äldre inom Moderaterna. Kristersson backades bland annat upp av Henrik Landerholm som brukar dyka upp i spekulationer om försvarsminister.
I den andra ringhörnan fanns Fredrik Reinfeldt som var mer traditionellt konservativ och redan i Lycksele backades upp av Filippa. Hela Muf-styrelsen hotade med att avgå om han lyckades med att slå ut Kristersson som ordförande.

Reinfeldt frystes ut

Reinfeldt vann med tre röster men resultatet blev utfrysning och mobbning.
- Jag och Filippa utmålades som hjärtlösa karriärister, har han senare sagt.
Samtidigt splittrades partiet i två delar. Många på Kristerssons sida övergav politiken för uppdrag i näringslivet.
I vintras stod det dock klart att Kristersson och Reinfeldt försonats. Då utsågs Kristersson, som de senaste åren varit socialborgarråd i Stockholm, till talesperson för Moderaterna i frågor om social- och familjepolitik. I juni offentliggjordes sedan att han utsetts av regeringen att leda den stora parlamentariska socialförsäkringsutredningen. En ödets ironi var möjligen att det blev Kristerssons företrädare - den sparkade ministern Cristina Husmark Pehrsson - som fick presentera honom.

Anses mest lämpad

Expressen kunde redan i går avslöja att Husmark Pehrsson fått beskedet personligen av statsminister Fredrik Reinfeldt. Statsministern hade inte längre förtroende för henne - ett besked som ska ha gjort ministern "förtvivlad", enligt flera medarbetare.
Reinfeldts val av Ulf Kristersson är väl förankrat i partiorganisationen.
Expressen kunde förra veckan presentera en enkät som gjorts bland drygt 1 000 moderata politiker i hela landet.
Bland tio ministerkandidater ansåg M-politikerna att han var den mest lämpade att ta plats i regeringen.
Expressen sökte i går kväll Ulf Kristersson för en kommentar, men utan resultat. Hans pressekreterare Oliver Carra vägrade förmedla kontakten.
- Du får vända dig till Roberta Alenius (statsministerns presschef, Expressens anmärkning), var beskedet.
Alenius hänvisar i sin tur till statsministerns regeringsförklaring i dag.