Alla riksdagens partiledare utom Göran Hägglund (KD) deltog i Pridefestivalens debatt på fredagen. På bilden syns inte Piratpartiets Rick Falkvinge som liksom (FI):s Gudrun Schyman också deltog. Foto: Niklas Larsson
Alla riksdagens partiledare utom Göran Hägglund (KD) deltog i Pridefestivalens debatt på fredagen. På bilden syns inte Piratpartiets Rick Falkvinge som liksom (FI):s Gudrun Schyman också deltog. Foto: Niklas Larsson

Tvångssterilisering kan slopas

Publicerad
Uppdaterad
Kravet på sterilisering vid könsbyte kommer att slopas.
Det var politikerna rörande överens om i partiledardebatten under Pridefestivalen på fredagen.
- Det är ett mörkt kapitel i svensk historia, sade statsminister Fredrik Reinfeldt (M) under debatten, som hölls i en kvalmig hörsal i Kulturhuset i Stockholm.
I dag får en person som vill byta kön i Sverige inte vara gift, frysa in ägg eller spermier, vara utländsk medborgare eller vara under 18 år.
En statlig utredning från 2007 föreslog ändringar i lagen. I juni i år presenterades ytterligare en utredning av Socialstyrelsen.
Den är ute på remiss och föreslår bland annat att steriliserings- och giftermålskravet tas bort.

Vill ändra lagen

Samtliga allianspartier är beredda att ändra lagen och Reinfeldt tycker att frågan är tillräckligt utredd för att kunna beslutas. Om det blir under den kommande mandatperioden är oklart.
- Jag tycker mig se att det finns möjligheter till ändringar, men vi har en etablerad ordning för hur vi kommer överens men den har vi ännu inte använt för detta, säger Reinfeldt.
Kristdemokraterna (KD), vars partiledare Göran Hägglund inte närvarade vid debatten, kan också tänka sig en ändring.
- Sterilisering är ett grovt kroppsligt ingrepp som inte känns tidsenligt. Det gäller att hitta en väg som fungerar på ett rättssäkert och bra sätt för de personer som är berörda, säger Hägglund till TT.

Oppositionen överens

Oppositionen är också överens om att lagen måste ändras. Frågan är bara vilka delar. Medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker att 18-årsgränsen bör ses över, vill Socialdemokraterna ha kvar regeln.
Men enligt V:s partiledare Lars Ohly är S beredda att utreda frågan.
- Det kan innebära att vi kommer att försöka få fram förslag som innebär att man kan påbörja processen tidigare, men kanske att själva ingreppet inte kan ske innan man fyllt 18.
Enligt S-ledaren Mona Sahlin kommer oppositionen att lägga fram förslaget i riksdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag