Karin Hübinette lämnar Agenda och Aktuellt i SVT.
Karin Hübinette lämnar Agenda och Aktuellt i SVT.

Tv-profilen lämnar Agenda

Publicerad
Uppdaterad
Karin Hübinette lämnar Agenda och Aktuellt i SVT.
Anledningen är att hennes syster Hillevi Engström utsetts till ny arbetsmarknadsminister.
- Jag sa som det var. "Åker du in så åker jag ut", säger hon till Expressen.se.
Karin Hübinette och Hillevi Engström var överens hur de skulle göra om Hillevi fick en ministerpost.
Hübinette skulle lämna Agenda och Aktuellt.
– Det var mina chefer som fattade beslutet. Men jag har full förståelse för det. Hade jag varit min egen chef hade jag fattat samma beslut, säger Karin Hübinette till Expressen.se.
När uppstod den här situationen?
– Rent konkret i dag men ända sen Sven Otto Littorin avgick i somras och hon blev utsedd till talesperson så har ryktet varit i sving, säger Karin Hübinette.
I helgen berättade Hillevi Engström att hon hade fått en förfrågan att vara arbetsmarknadsminister, då förstod Karin Hübinette vad som väntade.

Gläds över systerns post

Hübinette gläds över sin systers nya post, men känslorna är delade.
– Man får försöka hålla två tankar i huvudet samtidigt. Jag skulle ljuga om jag sa annat än att det känns jättetråkigt för min del. Jag har hållit på så länge med samhällsjournalistik och tycker det är jättekul, men jag kan inte ha kvar mitt jobb. Det är jättetråkigt.
Karin Hübinette kommer inte att lämna SVT.
– Vi kommer att hitta nya arbetsuppgifter för Karin, inom nyheterna eller någon annanstans inom företaget. Vi börjar arbeta med det nu, säger Eva Landahl, chef för Aktuellt och samhällsprogrammen i Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag