Anklagade. Programledarna Malou von Sivers och Jenny Östergren blev anklagade för att vara partiska, bland annat av Jan Björklund. "Han är fri att reagera som han vill", säger Jenny Östergren. Foto: Sven Lindwall
Anklagade. Programledarna Malou von Sivers och Jenny Östergren blev anklagade för att vara partiska, bland annat av Jan Björklund. "Han är fri att reagera som han vill", säger Jenny Östergren.  Foto: Sven Lindwall

Tittarstorm mot programledarna i natt

Publicerad
Uppdaterad
TV4:s partiledarutfrågning utlöste i natt en tittarstorm där programledarna Jenny Östergren och Malou von Sivers anklagades för att vara partiska.
Även partiledarna Göran Hägglund (KD) och Jan Björklund (FP) ifrågasatte framför allt Östergrens objektivitet efter programmet.
- Hon försökte kleta på mig att vi gynnar främlingsfientliga krafter och att vi fiskar i sådana vatten för att vi tar upp integrationsproblem i Sverige, konstaterade Björklund efter sändning.
Fredrik Reinfeldt härsknade till ordentligt när programledarna i en fråga påstod att klyftorna ökade i Sverige. Han menade att det var fel och kände sig tvungen att rätta dem.
Göran Hägglund blev sur över att hans svar på en fråga om städning inte godtogs och en annan fråga från utfrågaren Jenny Östergren bemötte han kort:
- Hur menar du?
Men argast var FP-ledaren Jan Björklund när han attackerades i flyktingfrågan.
- Jag tycker du går väldigt långt nu i dina anklagelser, sa Björklund till programledaren Jenny Östergren i direktsändningen.

"Gick alldeles för långt"

Efter sändningen var han fortfarande upprörd.
- Hon försökte kleta på mig att vi gynnar främlingsfientliga krafter och att vi fiskar i sådana vatten för att vi tar upp integrationsproblem i Sverige. Om inte vi som etablerade partier törs ta upp problem med integrationsproblem blir det ett reservat för extremister, säger Jan Björklund.
- Redaktionen gick alldeles för långt.
Han förklarar sin upprördhet vidare:
- Min mamma kom till Sverige som krigsflykting och mina barn är adopterade från andra sidan jordklotet. Att jag skulle vara emot invandring är helt absurt. Jag är för att Sverige ska vara ett öppet land.
Tycker du att utfrågarna var opartiska i det läget?
- I det läget blev jag upprörd eftersom man försökte kleta på mig värderingar som jag inte har.
Göran Hägglund:
- Jag tycker ibland att frågorna ställdes på ett sätt så att vi behövde ägna tid och kraft åt att rätta till utgångspunkten för diskussionen. Det tog en del tid och kraft från samtalet.
Var frågorna partiska?
- Det här får man utvärdera efter i morgon när man gjort en utfrågning av de andra också.

"Han är fri att reagera"

Jenny Östergren, som också är krönikör i Expressen, hade efter programmet ingen förståelse för tittarnas reaktioner och kritiken från allianspartiledarna.
- Det kommer ett nytt program i morgon. Då ställer vi oss på andra sidan, säger hon.
Hon ville inte heller be Jan Björklund om ursäkt för att han tog illa vid sig av frågorna om integration
- Han är fri att reagera som han vill. Vi tycker att det var en relevant fråga att ställa och det blev en bra diskussion efteråt. Den var inte upphetsad och det var ingen som hoppade på någon, säger Jenny Östergren.
Hennes utfrågarkollega Malou von Sivers konstaterar:
- Politiker tycker väl sällan att frågorna är rätt ställda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag