Tittarna upprörda efter debatten i SVT

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tittarna är upprörda efter måndagens partiledardebatt efter avslöjandet att programledaren har haft ett förhållande med Maria Wetterstrand (MP). "SVT:s förtroendekapital som neutralt public service företag har kraftigt naggas i kanten", skriver signaturen Tant Bå.
Foto: MONTAGE

Många tittare är upprörda efter avslöjandet om att programledaren för gårdagkvällens skoldebatt, Natanael Derwinger, haft ett förhållande med Miljöpartiets Maria Wetterstrand. 

- Uruselt att låta en gammal kärlek, kompis, vara programledare, skriver en kritiker på UR.se.

På UR Skolfronts diskussionsforum på nätet skriver en tittare: "Har ni ingen anständighet i kroppen SVT? Visserligen är det allmänt känt att det är rödvinsproletärerna som bestämmer i bolaget men att låta en kommunist vara programledare - och dessutom Wetterstrands gamla fling, det är att gå över gränsen. Snacka om Statstelevision!!!"

 Utbildningsradion som stod för programmet "Skolfront" i går kväll kände till att programledaren Natanael Derwinger haft ett förhållande med språkröret Maria Wetterstrand, men gjorde bedömningen att det inte skulle påverka debatten. 

 - Det var 20 år sedan och vi bedömde inte att det hade någon inverkan. Och när man ser på programmet kan man se att det inte hade någon inverkan. Han är en utmärkt professionell programledare och har varit så i många år, säger Cecilia Bäcklander, ansvarig utgivare på Utbildningsradion, UR, för "Skolfront". 

"Ångrar inte valet"

 Signaturen "Tant Blå" skriver på Expressen.se: 

 "I sak spelar det ju inte så stor roll men det är SVT:s förtroendekapital som neutralt public service företag som kraftigt naggas i kanten. 

 Och det är ILLA om vi i framtiden inte kommer att kunna lita på att SVT:s nyheter och faktaprogram är neutrala utan styrda och innehållet påverkat av programledare!"

 - Jag ångrar inte valet av programledare. Jag har inte heller sett några reaktioner. Jag har läst några positiva reaktioner i dag på morgonen, det är allt, säger Cecilia Bäcklander när Expressen.se är i kontakt med henne på morgonen. 

  - Jag tycker att det var ett utmärkt program. Natanael är oerhört insatt i de här frågorna eftersom han har jobbat ett par år som programledare för Skolfront, vilket gjorde att han kunde leda den här debatten väldigt bra och få fram de skiljelinjer som finns. 

 Flera läsare är upprörda över det faktum att Derwinger dessutom varit engagerad i Vänsterpartiets ungdomsförbund: 

 - Kände till och kände till. Vi åsiktsregistrerar inte folk. Vi utgår från vad de gör. Självklart kan han inte i dag stå fram för någon politisk gruppering och det har han inte gjort heller. Han är fullt medveten om vad han i dag har för gränser som programledare, säger Bäcklander.