Tittarna är upprörda efter måndagens partiledardebatt efter avslöjandet att programledaren har haft ett förhållande med Maria Wetterstrand (MP). "SVT:s förtroendekapital som neutralt public service företag har kraftigt naggas i kanten", skriver signaturen Tant Bå. Foto: MONTAGE
Tittarna är upprörda efter måndagens partiledardebatt efter avslöjandet att programledaren har haft ett förhållande med Maria Wetterstrand (MP). "SVT:s förtroendekapital som neutralt public service företag har kraftigt naggas i kanten", skriver signaturen Tant Bå. Foto: MONTAGE

Tittarna upprörda efter debatten i SVT

Publicerad
Uppdaterad
Många tittare är upprörda efter avslöjandet om att programledaren för gårdagkvällens skoldebatt, Natanael Derwinger, haft ett förhållande med Miljöpartiets Maria Wetterstrand.
- Uruselt att låta en gammal kärlek, kompis, vara programledare, skriver en kritiker på UR.se.
På UR Skolfronts diskussionsforum på nätet skriver en tittare: "Har ni ingen anständighet i kroppen SVT? Visserligen är det allmänt känt att det är rödvinsproletärerna som bestämmer i bolaget men att låta en kommunist vara programledare - och dessutom Wetterstrands gamla fling, det är att gå över gränsen. Snacka om Statstelevision!!!"
Utbildningsradion som stod för programmet "Skolfront" i går kväll kände till att programledaren Natanael Derwinger haft ett förhållande med språkröret Maria Wetterstrand, men gjorde bedömningen att det inte skulle påverka debatten.
- Det var 20 år sedan och vi bedömde inte att det hade någon inverkan. Och när man ser på programmet kan man se att det inte hade någon inverkan. Han är en utmärkt professionell programledare och har varit så i många år, säger Cecilia Bäcklander, ansvarig utgivare på Utbildningsradion, UR, för "Skolfront".

"Ångrar inte valet"

Signaturen "Tant Blå" skriver på Expressen.se:
"I sak spelar det ju inte så stor roll men det är SVT:s förtroendekapital som neutralt public service företag som kraftigt naggas i kanten.
Och det är ILLA om vi i framtiden inte kommer att kunna lita på att SVT:s nyheter och faktaprogram är neutrala utan styrda och innehållet påverkat av programledare!"
- Jag ångrar inte valet av programledare. Jag har inte heller sett några reaktioner. Jag har läst några positiva reaktioner i dag på morgonen, det är allt, säger Cecilia Bäcklander när Expressen.se är i kontakt med henne på morgonen.
 - Jag tycker att det var ett utmärkt program. Natanael är oerhört insatt i de här frågorna eftersom han har jobbat ett par år som programledare för Skolfront, vilket gjorde att han kunde leda den här debatten väldigt bra och få fram de skiljelinjer som finns.
Flera läsare är upprörda över det faktum att Derwinger dessutom varit engagerad i Vänsterpartiets ungdomsförbund:
- Kände till och kände till. Vi åsiktsregistrerar inte folk. Vi utgår från vad de gör. Självklart kan han inte i dag stå fram för någon politisk gruppering och det har han inte gjort heller. Han är fullt medveten om vad han i dag har för gränser som programledare, säger Bäcklander.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag