DEBATTSUCCÉ. Fredrik Reinfeldt lämnar SVT-huset efter gårdagens debatt. Utanför väntade hängivna anhängare och Reinfeldt svarade på hyllningen med att höja armarna mot skyn. Foto: Anders Wiklund / Scanpix
DEBATTSUCCÉ. Fredrik Reinfeldt lämnar SVT-huset efter gårdagens debatt. Utanför väntade hängivna anhängare – och Reinfeldt svarade på hyllningen med att höja armarna mot skyn. Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Tittarna: Reinfeldt var bäst i debatten

Publicerad
Uppdaterad
Storslam igen, Reinfeldt!
När tv-tittarna sagt sitt - efter duellen mellan statsministerkandidaterna Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin - stod det klart att han vunnit bland männen, kvinnorna, ungdomarna, pensionärerna, i storstäderna - och på landsbygden.
En utmattad statsminister åkte hem till Sagerska huset och lade sig direkt efter duellen.
Utanför tv-huset väntade sent i går kväll hundratals ungdomar från partiernas ungdomsförbund SSU och MUF.
För Mona Sahlin var de få stegen från entrén till livvaktsbilen en pärs. Hon hånades av motståndarna och fick eskorteras till bilen av flera vakter. Fredrik Reinfeldt, som var utmattad efter duellen, valde att lämna tv-huset bakvägen.
Samtidigt sade svenska folket sitt om duellen.
Och det blev storseger för Fredrik Reinfeldt som fick snittbetyget 3,57 jämfört med Mona Sahlins 3,33.

Vann i varje väljargrupp

Demoskops opinionsanalytiker Per Nilsson konstaterar att Sahlin, trots förlusten, klarade sig förhållandevis väl.
- Mot bakgrund av den negativa bilden av Sahlin och de låga betyg som hon till exempel fick under partiledarutfrågningen.
- Fredrik Reinfeldt, som debatterar utifrån helt andra förutsättningar, gjorde en mer jämn insats,
För statsministern innebär "en jämn insats" att han igår kväll vann i varje väljargrupp, enligt Expressen/ Demoskop.

3,3 i snittbetyg

Männen, kvinnorna, ungdomarna, pensionärerna - alla ansåg att han segrade i tv-duellen.
Siffrorna i går kväll kan jämföras med betygen efter utfrågningarna i Sveriges television. Då fick Fredrik Reinfeldt snittbetyget 3,3 och Mona Sahlin 3,1.
När Expressen ett par timmar efter utfrågningen igår kväll ville ha en kommentar till toppbetyget konstaterade statsministerns presschef Roberta Alenius att chefen redan gått och lagt sig.

Gav inga fler intervjuer

Mona Sahlin, som i natt satt på tåget till Malmö där hon idag kampanjar med Peter Eriksson och Lars Ohly, ville inte kommentera svenska folkets betyg.
- Hon ger inga fler intervjuer i kväll, meddelade presschefen Anna Helsén kort.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag