Thomas Mattsson: Jag tror alla redaktioner är överens

Publicerad
Uppdaterad
Först: det är helt rimligt att medierna bevakar domstolsförhandlingar om ministrar, inte minst om det processas som stora summor pengar och om till och med säkerhetspolisen har engagerats.
Men: naturligtvis ska inte journalister försöka intervjua minderåriga barn om vårdnadstvister, och det är förstås heller inget som Expressen gör.
I förrgår stod jag på Tidningsutgivarnas scen i Almedalen och diskuterade mediedrev med Janne Josefsson, SVT, Ebba von Sydow, SVT, och Anders Pihlblad, TV4.
Pihlblad har skrivit boken "Drevet går", som bland annat handlar om hans egna upplevelser av Schenströmaffären, där ju Pihlblad var inblandad.
I går möttes vi igen, nu på Sveriges Radios scen, för att i "Studio Ett" diskutera Sven Otto Littorins avgång och hans utspel om mediebevakningen.
Snackisen bland journalisterna Almedalen i går var ju inte Maud Olofssons tal.
Här talade alla istället om vilka kollegor som Sven Otto Littorin egentligen syftat på.
Många kände ungefär som jag: empati för en pappa som vill skydda sina barn från oönskad uppmärksamhet i offentligheten, men också lite förvåning...
...för vårdnadstvisten har ju faktiskt inte varit någon stor nyhet i de etablerade medierna.
"Det var inget drev", konstaterade Anders Pihlblad och den gängse uppfattningen var nog att det nog främst är sajten Realtid som rapporterat om det här?

Jag håller med. Det var väl TV4 som avslöjade ministerns vårdnadstvist och den har sedan refererats i kvällspress och gratistidningar, men första gången som jag hörde ministerbarnens namn nämnas var när Littorin i går själv berättade om dem under presskonferensen, utsänd i radionyheterna.
Littorin var för övrigt en mycket modern minister: ofta tillgänglig för reportrar, och mycket öppen med sitt privatliv på exempelvis Facebook - där han till och med publicerade privata semesterbilder, som dagstidningarna också fick visa.
Och så sent som i måndagskväll deltog Littorin i Expressens tv-sändningar från Almedalen och pratade om hur det är att vara pappa.
På tisdagen var han i tingsrätten igen, och meddelade därefter - plötsligt! - statsministern att han lämnar regeringen av "privata skäl".
Det måste man ha respekt för, också en minister som berättat öppet om sin kärleksrelation med en ny kvinna upplever förstås en vårdnadstvist som jobbig.
Men det måste ändå upprepas att det faktiskt är helt relevant med en saklig rapportering om ett statsråd i en uppmärksammad rättsprocess.

Det var inte Expressen som publicerade den omtalade artikeln om Littorins hjärtproblem, och det var heller inte Expressen som ringde till hans barn och berättade om att pappa låg på sjukhus. Vi jobbar inte så.
Expressen, och andra medier, har berättat om stämningar och motstämningar men vi har inte skrivit närgående om barnen och inte ens nämnt deras namn.
Vilken redaktion som ringde till ministerns barn vet jag inte. Kanske är det som Lena Mellin, ställföreträdande ansvarig utgivare för Aftonbladet, konstaterade i går: nämligen att föräldrar ibland står som innehavare av flera mobiltelefonabonnemang och att en journalist därför trott sig ringa till "Sven Otto Littorin" men, oavsiktligt, råkat hamna hos hans barn?
Jag vet inte.
Men jag kan försäkra läsare, lyssnare och tittare om att de etablerade medierna inte bearbetar minderåriga barn som källor.

Almedalen är ju en plats för debatt, jag har de senaste dagarna deltagit i flera semiarier om pressetik och arbetsmetoder, men jag vågar påstå att alla stora redaktioner är överens om vi inte intervjuar barn så som det har beskrivits.
Redan i går kväll stod en annan minister i SVT och efterlyste "etikpoliser" i Svenska Journalistförbundet, men upprörda politiker bör möjligen lugna sig lite med mediekritiken, tills vi alla har mer fakta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag