Feministsikt initiativ får ekonomiskt stöd från syskonen Karin och Olof Dreijer i bandet The Knife. Foto: SCANPIX / ELIN BERGE
Feministsikt initiativ får ekonomiskt stöd från syskonen Karin och Olof Dreijer i bandet The Knife. Foto: SCANPIX / ELIN BERGE

The Knife skänker 50000 kronor till Fi

Publicerad
Uppdaterad
2002 tillägnade popbandet The Knife en låt till Gudrun Schyman.
Nu har hennes Feministsikt initiativ fått ytterligare stöd av syskonen Karin och Olof Dreijer. Bandet skänker 50 000 kronor till partiet.
-Vi behöver en seriös feministisk analys i Sverige och Europa, berättar Olof Dreijer.
Benny Andersson har tidigare gett ekonomiskt stöd till det politiska partiet Feministsikt initiativ. Nu har Gudrun Schyman fått ytterligare stöd från engagerade artister.
Det är syskonen Karin och Olof Dreijer i popbandet The Knife som har valt att bidra med 50 000 kronor till partiets kassa.
-Vi tycker att Fi driver viktiga frågor. Vi behöver en seriös feministisk analys i Sverige och Europa, berättar Olof Dreijer för Expressen.se.
Olof berättar att det är första gången de stödjer något politiskt parti men att bandet tillägnade partiledaren Gudrun Schyman låten ”Manhood” för åtta år sedan.

Pengar till resor

Pengarna hoppas han ska kunna användas till att trycka valsedlar, affischer, broschyrer
och resor som behövs för att sprida feministiska frågor.
- Förhoppningvis kan det ge Fi lite extra uppmärksamhet så att fler får veta vad de jobbar för. Då skulle de få ännu fler röster, fortsätter han.
Hur tror ni att det kommer att påverka er image som band?
-Att tala om image för mig kopplar mer till kommersiell branding än konstnärlig ambition. Men det bästa vore ju om det kan leda till att fler tar av sina patriarkala heteronormativa glasögon.
Hur tror du att era fans kommer att reagera?
-Jag hoppas att dom blir glada!
Hur kommer ni att fortsätta ert politiska arbete efter det här?
-Det här är något jag tänker på mer och mer - hur man kan kombinera musik med politik och aktivism. Vi får se vad det blir.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag