Jubel på Sverigedemokraternas valvaka efter vallokalsundersökningarna. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Jubel på Sverigedemokraternas valvaka efter vallokalsundersökningarna.  Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Sverigedemokraterna större än KD och V

Publicerad
Uppdaterad
5,7 procent när alla valdistrikt räknats.
Med 20 mandat får SD en vågmästarroll i riksdagen.
- Vi är beredda att samtala med alla partier i riksdagen, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.
Det utbröt stort jubel på SD:s valvaka när SVT:s och TV4:s vallokalsundersökningar presenterades. Partiet fick 4,1 procent av rösterna i TV4:s valdagsundersökning, som är gjord av Novus. I SVT:s vallokalsundersökning fick SD 4,6 procent.
– Det är ett oerhört glädjande resultat för oss, sa SD:s pressekreterare Erik Almqvist om resultatet.

Vågmästare

Och strax före 01 hade SD 5,7 procent av riksdagsrösterna.
I och med att Alliansen får 172 mandat och de rödgröna 157 innebär SD:s 20 mandat att man får den vågmästarroll som man ville ha.
– Det ger oss verkligen en chans att förhandla och få igenom vår politik, säger Erik Almqvist.
Partiledaren Jimmie Åkesson är öppen för diskussioner.
– Vi är beredda att samtala med alla partier i riksdagen, säger Åkesson till SVT.
Men ingen vill ju förhandla med er?
– Det kan nog bli annat ljud i skällan när vi har det parlamentariska läget klart framför oss. Än så länge upplever jag det som ganska osäkert, säger Jimmie Åkesson.

Baylan: Ett misslyckande

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan ser det som ett misslyckande att SD kommer in i riksdagen.
– Om vi får in ett främlingsfientligt parti i riksdagen är det så klart ett misslyckande för samtliga partier, säger han.
Expressens krönikör Lars Lindström menar att partiet har lyckats förändra sig rejält.
– Det var ju bara 14 år sedan de förbjöd uniformer på partimöten. De har blivit mer rumsrena, säger han.
SD fick när alla valdistrikt var färdigräknade 5,7 procent av riksdagsrösterna – mer än både Vänsterpartiet och Kristdemokraterna, som både fick 5,6 procent.
Förra valet fick SD 2,9 procent av rösterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag