Börje Salming är en av alla de stjärnor som vädjar till sina fans att inte rösta in ett främlingsfientligt parti i riksdagen: "Jag tycker det är så självklart att man måste respektera varandra, men alla tycker ju inte det." Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Börje Salming är en av alla de stjärnor som vädjar till sina fans att inte rösta in ett främlingsfientligt parti i riksdagen: "Jag tycker det är så självklart att man måste respektera varandra, men alla tycker ju inte det." Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Svenska idrottstjärnorna vädjar: Stå upp mot rasismen

Publicerad
Uppdaterad
Flera av Sveriges största idrottsstjärnor vädjar i ett öppet till sina fans att inte rösta in ett främlingsfientligt parti i riksdagen.
Hockeylegendaren Börje Salming är en av stjärnorna och han menar att lagidrott motverkar rasism.
- Där får man lära sig att respektera alla, annars får man inte vara med, säger han till Expressen.se.
De folkkära idrottarna ber sina fans att inte rösta på ett främlingsfientligt parti.
"Idrott handlar om förbrödring, att kämpa för varje seger men att alltid respektera varandra och aldrig någonsin se ner på någon på grund av dess hudfärg, dess ursprung, dess namn. Rasism och idrott hör inte ihop, detsamma ska gälla i övriga samhället.", skriver de bland annat i sitt öppna brev.
Carolina Klüft. Foto: Stefan Söderström

Flera stjärnor har skrivit under

Ett tjugotal idrottsstjärnor har skrivit under brevet. Bland annat Peter Forsberg, Carolina Klüft och legendaren Börje Salming.
- Det är ingen som är bättre än någon annan. Man är juste mot alla, det gäller i idrotten, säger Börje Salming som tycker det är viktigt att motverka rasism.
- Jag tycker det är så självklart att man måste respektera varandra, men alla tycker ju inte det, säger han.

"Var juste mot varandra"

Peter Forsberg. Foto: Pontus Lundahl / ScanpixBörje Samling är säker på att lagidrott motverkar rasism och främlingsfientlighet.
- Absolut, man får lära sig att vara justa mot varandra och det tar man med sig i det riktiga livet.
Tror du det vore bättre att se Sverige som ett lag?
- Man måste ju hoppas att Sverige kan bli som ett lag och vara justa mot och snälla mot varanda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag