Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Sven Otto Littorin: "Jag har aldrig betalat för sex"

Publicerad
Uppdaterad
VISBY. Här på Wisby hotell förhördes Sven Otto Littorin av sina partikamrater i flera timmar.
Arbetsmarknadsministern - som under en längre tid fått professionell hjälp för sina depressioner - bröt ihop och erkände att han sexchattat på nätet i falskt namn, kan Expressen avslöja.
Samtidigt förnekade han att han köpt sex:
- Jag har inte gjort något olagligt. Jag har inte köpt sex.
Sven Otto Littorin bröt ihop så fort han kom in på hotellrummet på Wisby hotell i tisdags eftermiddag. En halvtimme tidigare hade han på flygplatsen fått frågan av en reporter från tidningen Aftonbladet om han hade köpt sex av en namngiven prostituerad kvinna? Svaret blev då: "Nej! Nej men sluta!"
Reportern frågar sedan om han förnekar att han har gjort det. "Jag har absolut inga kommentarer överhuvudtaget", svarar Sven Otto Littorin.

Frågades ut på hotellet

I går citerade Aftonbladet en 30-årig kvinna som påstår sig ha sålt sex till Littorin - något som under gårdagen bestämt dementerades av ex-ministern, via statsminister Fredrik Reinfeldt och advokaten Birgitta Hållenius.
Utfrågningen i tisdags skedde i ett hotellrum i en korridor där flera av Littorins partikamrater bodde - men också journalister, PR-konsulter och politiska motståndare.
Krismötet hölls därför mycket diskret.
Enligt vad Expressen erfar var det statsminister Fredrik Reinfeldts statssekreterare H G Wessberg som höll i förhöret med Littorin.
Reinfeldts presschef Roberta Alenius och partisekreteraren Per Schlingmann var hela tiden i närheten, liksom Littorins barndomsvän, finansminister Anders Borg. Sven Otto Littorins flickvän Evin Khaffaf, pressekreterare hos Per Schlingmann, fanns också på samma våningsplan under tiden som förhöret pågick.
- Sven Otto Littorin förnekade det som påstods om honom, säger Reinfeldts presschef Roberta Alenius.
Ändå gav arbetsmarknadsministern ett tydligt besked:
- Jag orkar inte längre. Jag lämnar regeringen.

Erkände sexchatt

Stämningen i rummet ska ha varit mycket spänd och Littorin pressades hårt med frågor om det påstådda sexköpet.
I det läget erkände arbetsmarknadsministern att han vid flera tillfällen sexchattat med okända kvinnor på sin privata dator i bostaden. Men Littorin förnekade bestämt att han skulle ha betalat för sex.
- Nyckelfrågan var om han hade begått något brottsligt. Och där var han mycket bestämd. Svaret på den frågan är nej, säger en person med insyn i Littorin-affären.
Littorins förklaring till att han sexchattat med okända kvinnor i falskt namn var att han var djupt deprimerad. Detta bekräftas av flera av hans närmaste medarbetare. I långa perioder de senaste åren har han tagit mediciner mot depression och också träffat en psykoterapeut, uppger Expressens källor.

Bodde på tjänsterummet

I samband med skilsmässan, som beskrivs som mycket smutsig, tvingades Littorin tidvis bo i sitt tjänsterum på arbetsmarknadsdepartementet. Detta hölls hemligt utanför den absolut närmaste kretsen av medarbetare.
Under utfrågningen på Wisby hotell återkom arbetsmarknadsministern flera gånger till sina depressioner.
Vid den korta presskonferensen i Visby i onsdags morse sa Littorin bland annat:
- Jag är ingen snövit.
Det uttalandet syftade på just den sexchatt som han deltagit i och på de kvinnor han träffat.
- Han medger att han uppträtt omoraliskt, men inte brottsligt, konstaterar en av Littorins tidigare medarbetare.
En prostituerad kvinna, "Anna", framträdde i går anonymt i tidningen Aftonbladet och påstod att Littorin använde det falska namnet "Peter" när de fick kontakt.
Kvinnan och Littorin ska ha träffats på sensommaren eller under hösten 2006. Kvinnan hävdar att Littorin ska ha betalat 2000 kronor kontant och att mötet varade i knappt två timmar.
- Jag har inte betalat för sex, aldrig någonsin, sa Littorin under samtalet med partikamraterna i tisdags, enligt Expressens källor.

På väg utomlands

Sven Otto Littorin gömmer sig just nu på en okänd plats i sällskap med flera personer som stöttar honom. Enligt en källa ska han fortfarande befinna sig i Sverige men vara på väg att resa utomlands.
Expressen har sökt ex-ministern för en kommentar vid upprepade tillfällen, dock utan resultat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag