Sven Otto Littorin anklagas för sexköp

Publicerad
Uppdaterad
Nu avslöjas nya uppgifter om orsaken till Sven Otto Littorins avhopp. Den tidigare arbetsmarknadsministern avgick mycket oväntat under dramatiska former under politikerveckan i Almedalen.
Tidningen Aftonbladet rapporterar i dag att anledningen till avhoppet är att Sven Otto Littorin ska ha köpt sex av en kvinna under 2006.
Tidigt på morgonen onsdagen den 7 juli meddelade Sven Otto Littorin att han avgår som arbetsmarknadsminister.
– Jag har precis meddelat statsminister att jag entledigat mig från min tjänst som arbetsmarknadsminister, sa Littorin då.
Ministern nämde bland annat sin pågående vårdnadstvist med exfrun som en av anledningarna till avhoppet.
- För mig är mina barn värda mer än mitt jobb, min karriär och något annat, sa Littorin med gråten i halsen.

Sensommaren 2006

Nu skriver Aftonbladet att Littorin avgick för att slippa konfronteras med nya uppgifter, som tidningens reporter Mattias Carlsson arbetat med i flera veckor. En kvinna säger till tidningen att hon sålt sex till Sven Otto Littorin.
De två ska ha träffats sensommaren eller hösten 2006 och haft sex mot betalning, enligt kvinnans uppgifter.
Tdningen har tagit del av uppgifter om hennes kunder som hon ska ha skrivit in i sin dator. I hennes adressbok finns ett telefonnummer som i dag går till en representant för en förskola. Aftonbladet uppger att förskolan haft numret i tre år, dessförinnan tillhörde det Littorin, enligt förskolan.
Kvinnan säger till Aftonbladet att hon själv inte vill göra en polisanmälan men att hon kan tänka sig att medverka i en utredning.
Littorin har inte velat svara på några frågor om de påstådda misstankarna. Littorin har heller inte svarat på Expressens förfrågningar om att kommenteran avhoppet.
Roberta Alenius, presschef hos Fredrik Reinfeldt, hänvisar till statsministerns tidigare kommentar av Littorins avgång.
Reinfeldt sade i torsdags att Littorin har angivit flera skäl till sitt avhopp. Han ville då inte kommentera uppgifterna om ett påstått brott:
- Nej, av det enkla skälet att brott i Sverige utreds och beläggs avdet svenska rättsväsendet. Det är den ordning vi har och bör fortsattha, sa Fredrik Reinfeldt då.
I går konfronterade Expressen vice statsminister Maud Olofsson med uppgifterna. Hon sa då följande om vilken information hon fått i Littorinfallet.
– Jag har fått information men jag vill inte kommentera mer nu för jag känner att jag varit borta från det.
Vet du om att anklagelsen gäller sexköp?– Jag vet inte. Jag vet inte.
Och du har inte hört det?– Nej, jag har inte hört det, och jag har inte läst media. Det är bättre att jag kommenterar när jag vet nåt, säger Olofsson.

"Hanterats dåligt"

I TV4:s Nyhetsmorgon fick Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson i morse frågan hur de tyckte att Moderaterna hanterat uppgifterna om att Sven Otto Littorin ska ha köpt sex.
- De har hanterat det väldigt dåligt, säger han och fortsätter med att han är väldigt glad över att Sverige har en stark sexköpslag.
- Om uppgifterna stämmer förklarar det varför Littorin försvann med svansen mellan benen. I dag är sexköp oacceptabelt, säger Peter Eriksson.
TV4: Kan det här bli en faktor i valrörelsen?
- Det är det väl redan, säger Peter Eriksson i Nyhetsmorgon.
Sexköp har en preskribitionstid på två år, och det påstådda brottet ska alltså ha preskriberats 2008.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag